Astma vás nemusí omezovat

Hana Kadečková

Astma je chronické plicní onemocnění, jehož výskyt za poslední roky v celosvětovém měřítku dramaticky roste. Podle současných odhadů jím trpí 300 milionů lidí a předpokládá se, že do roku 2025 dalších 100 milionů přibyde. Astma je nejčastější příčinou školních i pracovních absencí a vyžaduje dlouhodobou a pravidelnou léčbu. Je tak nejenom zdravotním, ale také velkým socioekonomickým problémem.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR loni na léčbu astmatu vynaložila více než 466 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o téměř 15 milionů korun.

V České republice se s astmatem léčí odhadem 800 tisíc lidí.2 Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) jich mezi svými klienty eviduje více než 66 tisíc. „Léčba jednoho pacienta stojí průměrně sedm tisíc korun ročně. Náklady na léčbu nemoci rok od roku rostou – zatímco například před třemi roky jsme na ni vynaložili necelých 422 milionů korun, v loňském roce to bylo již přes 466 milionů,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR a dodává. „Již několik let evidujeme postupný nárůst počtu pacientů s tímto onemocněním. Jen pro srovnání – zatímco v roce 2015 jsme evidovali 62 700 astmatiků, loni již téměř 66 400.“

Nemoc, která oslabuje dýchací systém

Astma je definováno jako chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Způsobuje pískot, dušnost, sípání při dýchání, svíravý pocit na hrudi a kašel, který nemocného trápí v noci nebo brzy ráno. Nebezpečný je zejména astmatický záchvat projevující se nedostatečnou průchodností dýchacích cest, otokem sliznice a nadprodukcí hlenu, to vše provázeno výraznou úzkostí a slabostí.

Za vznikem astmatu stojí dědičnost, přičemž nejzávažnějšími genetickými predispozicemi pro jeho rozvoj jsou alergická rýma a atopický ekzém. Velký vliv mají ale také negativní faktory vnějšího prostředí – smog, plísně, cigaretový kouř. Důležitá je tedy prevence a včasný záchyt prvních příznaků, aby se vzplanutí choroby zamezilo pomocí pravidelné a správné medikace.

I s astmatem lze žít plnohodnotný život

Hlavním cílem léčby astmatu je udržet nemoc pod kontrolou a snížit riziko astmatických záchvatů. Léčba je dlouhodobá a spočívá především v pravidelném užívání léků a v rozpoznání faktorů, které astma spouštějí a zhoršují. Takto lze léčit i pacienty s těžkým astmatem. Díky správné léčbě mohou astmatici vést plnohodnotný život bez větších omezení, a to včetně sportování. Přestože tělesná námaha patří často k faktorům zhoršujícím astmatické potíže, astmatici by se jí neměli vyhýbat. Naopak – pravidelné sportování vede ke zlepšení nejen dýchacího, ale i oběhového ústrojí a má příznivý vliv na psychiku. Vhodné sporty jsou například plavání, jízda na kole nebo turistika.
ZP MV ČR nabízí astmatikům příspěvky na léčbu

Zlepšit zdravotní stav svých klientů chce ZP MV ČR formou příspěvků z fondu prevence určených na léčbu pacientů s chronickou nemocí. Klienti trpící astmatem mohou čerpat až 500 Kč na dokoupení zdravotního prostředku, který jim nepokryje platba z veřejného zdravotního pojištění. Astmatici si tak mohou u ZP MV ČR nechat proplatit příslušenství ke kanyle, odsávačce nebo nebulizátor k inhalátoru. Děti ve věku 4–14 let trpící astmatem se mohou navíc účastnit také dvoutýdenního léčebně-ozdravného pobytu ve Vysokých Tatrách.

(tz)