Lékaři napsali více neschopenek

V Česku loni stoupl počet neschopenek kvůli nemocem a pracovním úrazům. Denně chybělo v práci 211 391 tisíc lidí, což je o 12,3 tisíc více než v roce 2017. Největší absence kvůli úrazům v přepočtu na 100 tisíc pojištěnců byla v zemědělství, lesnictví a rybářství, pokud zohledníme zaměstnanost v jednotlivých odvětvích. Vyplývá to ze zjištění odborníků a z nejnovějších údajů ČSÚ a Státního úřadu inspekce práce za rok 2018.
Skoro 80 % všech úrazů se přihodí kvůli špatně odhadnutému riziku při práci
„Nejvíce úrazů se stává lidem zemědělství, lesnictví a rybářství. Současně jde o 22. nejmenší skupinu povolání v Česku, ve které pracuje zhruba 100 tisíc lidí. Přední místa na žebříčku rizikovosti dále patří profesím spojeným se zásobování vodou, odpady nebo sanacemi. Rizikovou oblastí je také těžba a dobývání. Skoro 80 % všech úrazů napříč obory se přihodí kvůli špatně odhadnutému riziku při práci. Mezi statisticky nejčastější příčiny úrazů patří nebezpečné postupy na pracovišti, například práce bez řádného ochranného vybavení pro zaměstnance, ať už to jsou obličejové štíty pro dřevorubce nebo dýchací masky pro čištění jímek,“ upozorňuje Lubomír Winkler ze společnosti Ardon Safety, analytik bezpečnostních rizik na pracovišti.

Kontakt zemědělské techniky s elektrickými dráty. Desítky nebezpečných případů ročně
Nebezpečné postupy a špatně odhadované riziko jsou patrné také při práci se zemědělskou technikou, zejména v s blízkosti elektrického vedení. „Každoročně evidujeme desítky případů s přímým ohrožením života, například když traktorista na poli porazí sloup vysokého napětí. Vedle vážných úrazů vznikají i vysoké majetkové škody, které se při jediné události na zemědělské ploše mohou vyšplhat až na desítky milionů korun. Značné množství případů, kdy dojde ke kontaktu techniky s elektrickými dráty, registrujeme také při stavbách silnic a dálnic. I zde hrozí neopatrné obsluze strojů smrtelné úrazy kvůli dotyku s elektrickým vedením,“ varuje Stanislav Vodrážka z energetické společnosti E.ON ČR, vedoucí oddělení bezpečnosti práce.

Pracovní úrazy v číslech

V Česku se loni stalo celkem 46 223 úrazů s pracovní neschopností. V zemědělství, lesnictví a rybářství, které patří k nejrizikovějším odvětvím v Česku, se pak konkrétně přihodilo 2 341 pracovních úrazů na 100 tisíc pojištěnců. „Nejvážnější úrazy jsou při zapojování a řešení problémů se zemědělskými stroji, například během vyprošťování zaseknutých předmětů, hned vzápětí následují velká plemenná zvířata,“ uzavírá Petr Kaňka z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas, školitel bezpečnosti práce.

(tz)