Soutěž Connect Visions to Solutions otevírá dveře startupům

Pixabay.com

Mezinárodní startupová soutěž Connect Visions to Solutions vstupuje do čtvrtého ročníku. Ten zcela ovládne umělá inteligence. Pro partnery soutěže Bosch, Siemens, Škoda Auto a hlavní město Praha totiž hledá inovativní řešení na bázi AI. Mladé firmy a studenti z celého světa se do soutěže pořádané Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou (ČNOPK) můžou hlásit do 31. srpna.
Čtvrté vydání startupové soutěže Connect Visions to Solutions se zaměří na umělou inteligenci. Chce poukázat na potenciál, který průmyslovým firmám
i městům nabízí. „Náš nedávný průzkum ukázal, že umělou inteligenci chce do pěti let využívat víc než polovina firem. Často jim ale chybí potřebné know how. To vedle akademické sféry mají mladé technologické firmy, které si na AI postavily svůj byznys. A právě tyto ekosystémy chceme propojit,“ přiblížil záměr soutěže výkonný člen představenstva a její pořadatel Bernard Bauer z ČNOPK.

Propojit s těmi „správnými“ lidmi

Zatímco obvykle mladí podnikatelé zkouší své štěstí a přicházejí s nápadem k zaběhnutým hráčům, v případě Connect Visions to Solutions je to obráceně. Partneři soutěže, letos jsou jimi Bosch, Siemens, Škoda Auto a také hlavní město Praha, zadají stěžejní témata z oblasti AI a startupy si vybírají, komu své řešení nabídnou. Tím se rovnou propojí s těmi „správnými“ lidmi.

K těm rozhodně patří i vedoucí ŠKODA AUTO DigiLab a členka poroty Jarmila Plachá: „Ve ŠKODA AUTO DigiLabu hledáme řešení pro mobilitu budoucnosti a umělá inteligence je jejich nezbytnou součástí, protože nám umožní lépe porozumět datům a vytvářet prediktivní modely. Vyvíjíme nové služby společně s technologickými startupovými firmami a mladými podnikateli, protože věříme, že právě díky nim bude ekonomika v budoucnosti růst. A věřím, že díky soutěži najdeme nové partnery pro spolupráci.”

Vedle globálních průmyslových hráčů se letos hledá také řešení pro Prahu, která má ambice stát se evropským centrem AI. „Vnímáme obrovský potenciál nových technologií jako je umělá inteligence, blockchain nebo internet věcí nejen pro podnikatelský sektor, ale i pro město. Naším cílem v rámci podpory podnikání je proto vytvářet vhodné podmínky a nástroje, které podpoří vznik inovativních řešení. Věříme, že nové technologie nebudou prospěšné jen pro firmy, ale těžit z nich budou i občané Prahy,“ vysvětluje radní pro školství a podporu podnikání Vít Šimral.

300 startupů a úspěšní finalisté

Soutěží Connect Visions to Solutions od jejího začátku prošly už téměř tři stovky mladých firem z celého světa. Jen loni jich bylo 150 ze 13 zemí. Poslední dva ročníky ovládla energetická témata: španělský startup Bioo s revoluční energií z květináče a naposledy estonský Sphebotics s chytrými solárními panely do měst.

Soutěží prošel a první ročník vyhrál také dnes již úspěšný český startupový počin Neuron Soundware. Jeho software, který dokáže za pomocí umělé inteligence rozpoznat závadu na stroji, už testují BMW, Deutsche Bahn i Airbus. „Pro startupy máme specifické prostředí. Soutěž, kterou pořádá ČNOPK, je pro ně ideální, protože velké koncerny v Česku pro startupy pořád ještě nemají dveře otevřené,“ říká CEO Neuron Soundware Pavel Konečný.

Jeho slova potvrzuje i další finalista, Radek Sysel z brněnského startupu Easycon: „Když v začátcích získáte dlouhodobého partnera, je to mnohem cennější než velká investice.“ Jeho účast v soutěži nastartovala spolupráci s PRE.
Letošní ročník soutěže vyvrcholí 24. října na Winners‘ Night v pražské Hauch Gallery, kde finalisté svá řešení odprezentují porotě a ta zvolí vítěze. Finále startupového klání doprovodí mezinárodní „AI Forum“. Inovátoři z řad předních, převážně německých technologických firem a výzkumných institucí na něm představí své vize pro využití umělé inteligence v praxi.

Industry + AI = Competitiveness

Soutěž Connect Visions to Solutions probíhá v rámci top tématu „Industry + AI = Competitiveness“ Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Pod záštitou ČNOPK hledají významné mezinárodní firmy, startupy a města nové nápady
a obchodní modely na poli umělé inteligence a společně přispívají k rozvoji jejího tržního potenciálu.

Startupy a studenti mohou nápady z oblasti AI zasílat do 31. srpna. Celkový vítěz si kromě spolupráce s partnerskou firmou odnese finanční odměnu 4000 eur.
Partneři soutěže: Bosch, Siemens, Škoda Auto a hlavní město Praha.
Mediálním partnerem soutěže je ekonomický magazín Forbes.

Více na www.industryai.cz

O ČNOPK

ČNOPK je se svými 680 členy největší bilaterální hospodářskou komorou v ČR. Její členská základna čítá největší investory v zemi, především pak z Německa. Posláním ČNOPK je prostřednictvím rozsáhlých služeb podporovat česko-německý byznys. Sleduje trendy a těm s největším potenciálem pro česko-německou ekonomickou spolupráci se věnuje intenzivně. V roce 2015 komora v ČR rozpoutala diskuzi k tématu průmysl 4.0 a od roku 2016 organizuje soutěž Connect Visions to Solutions. Tyto aktivity komora v roce 2017 prohloubila top tématem „Inteligentní infrastruktura“. Na něj v letošním roce navázalo téma „Industry + AI = Competitiveness“.

(tz)