Na komíně teplické sklárny se vylíhla tři sokolí mláďata

Už od roku 2016 spokojeně sídlí na komíně teplické sklárny AGC Flat Glass Czech sokolí pár. Tomu se také letos podařilo přivézt na svět mláďata, celkem tři. Ornitologům se dvě z nich podařilo okroužkovat. Třetí potomek vylétl z hnízda dříve, než se k němu ornitologové dostali. Celkem již sokolí pár od roku 2016, kdy pro něj skláři instalovali umělé „hnízdo“ na jednom z místních komínů, přivedl na svět osm mláďat sokola stěhovavého.

„Je skvělé, že se „naší“ sokolí rodině na komíně evidentně dobře daří. I podle ornitologů je to výborná zpráva, protože právě industrializace a používání pesticidů stojí za velkým úbytkem těchto dravců. Umělé „hnízdo“ jsme na náš komín instalovali před čtyřmi roky. Prvním rokem sokoli plechovou krabici zcela ignorovali, ale v dalším roce už ho sokolí pár využil k zahnízdění a vyvedení mláďat. V tom pokračoval každý rok,“ řekla Jitka Bártová z AGC Flat Glass Czech, která pobyt sokolů mapuje.

Ornitolog pod dozorem podnikových hasičů každý rok mláďata ještě v hnízdě kroužkuje. „Vždy vystoupá na komín a za projevů nevole sokolích rodičů ‎okroužkuje mláďata a zkontroluje fotopast. Letos se mu podařilo okroužkovat pouze dvě mláďata v hnízdě. Třetí už bylo větší a hnízdo opustilo, proto nebylo okroužkované,“ doplnila Jitka Bártová.‎

Díky fotopasti a kroužkování sokolů například v AGC Flat Glass Czech vědí, že dnešní sokolí samec na komínu sklárny je dravec, který se vylíhnul v roce 2016 v areálu litvínovského Unipetrolu.

Sokol stěhovavý se přirozeně nevyskytuje pouze v Antarktidě, v částech jižní Ameriky, na Novém Zélandu a Islandu. V současné době je jeho rozšíření menší, protože na mnoha industrializovaných místech vyhynul. Zásadní podíl na jeho úbytku mělo používání pesticidů, jejichž většina je dnes zakázána. Proto se do některých oblastí, kde dříve vyhynul, pomalu vrací.

V Československu byla před rokem 1950 populace sokolů poměrně silná. K prudkému úbytku došlo kvůli nadměrnému používání pesticidů a v 70. letech 20. století nebylo při ornitologickém mapování zaznamenáno žádné hnízdění. V letech 2001 až 2003 byl počet hnízdících sokolů v České republice odhadnut pouze na 20 až 25 párů. V mnoha případech jde o jedince pocházející z Německa či Rakouska.

(tz)