Unikátní české baterie HE3DA jsou ve finále soutěže NASA

Unikátní české baterie HE3DA se dostaly mezi 10 finalistů každoroční soutěže americké kosmické agentury NASA a budou na začátku října představeny předním odborníkům v technologiích v Novém Mexiku v USA, kde bude autor patentu Jan Procházka usilovat o to, aby se řešení HE3DA stalo jedním ze tří vítězů celé soutěže NASA iTech. Oznámila to společnost HE3DA, pro něž se připravuje výroba v budované největší evropské továrně na lithiové baterie a moduly záložních zdrojů Magna Energy Storage (MES) v Horní Suché u Havířova.

Nápady přijaté v rámci letošního ročníku NASA iTech se týkají čtyř hlavních technologických oblastí, tedy ukládání energie, energeticky účinných technologií, průlomových objevů v lékařství, radiační ochrany, zmírňování a hardwaru. Pátá oblast, označovaná jako inovace X-Factor, zahrnuje technologie, které se nevejdou do ostatních kategorií, ale mohly by výrazně ovlivnit průzkum vesmíru. V rámci říjnového vědeckého fóra v Novém Mexiku budou vybrány tři vítězné týmy. Nedostanou peněžní ocenění, ale budou moci využít dlouhodobého poradenství, které pomůže tyto technologie dále rozvíjet komerční trh.

„Baterie HE3DA zaujaly odborníky z NASA zejména proto, že umožňují inovativní skladování energie pro planetární povrchové moduly a snižují závislost na dalších systémech. Je to pro nás velká čest a potvrzení toho, že baterie skutečně fungují a mají parametry, které dlouhodobě popisujeme,“ řekl hlavní akcionář projektu MES Radomír Prus.

„Už při našem testování v nevadské poušti se ukázalo, že baterie HE3DA může být dlouhodobě pod napětím, což je kritický parametr pro použití jako záložního zdroje v pohotovostním režimu, nejen ve vesmíru, ale také například v datacentrech, bankách nebo nemocnicích. Testovali jsme extrémní podmínky od minus 15 stupňů po plus 50 stupňů Celsia. Budeme velmi rádi, pokud v soutěži NASA iTech uspějeme, ale už postup mezi nejlepších deset projektů je obrovský úspěch,“ uvedl autor patentu HE3DA Jan Procházka.

Výrobní technologie HE3DA v továrně MES v Horní Suché bude jednou z prvních, která bude kompletně robotizovaná a automatizovaná, výrobní procesy budou splňovat podmínky Průmyslu 4.0. Půjde tedy o ukázkový příklad moderní investice s vysokou přidanou hodnotou, který dává prostor pro vznik celého nového odvětví s možností uplatnění pro desetitisíce lidí.

Baterie, kterou patentovala společnost HE3DA, dokáže sloužit jako energetická banka pro skladování velkého množství energie za velmi nízkou cenu, ale s vysokou bezpečností. Dva základní typy baterií budou sloužit buď jako energetická banka pro skladování velkého množství energie za co nejnižší cenu, nebo budou mít využití v elektromobilech či v energetice jako zásobárna velmi rychle dostupné energie.

Odkaz na zdroj informací: https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/itech

(tz)