Mercedes s českou stopou

Na jarním autosalonu v Ženevě představil Mercedes čtyřdvéřové kupé CLA Shooting Brake, které je zvětšenou a tedy praktičtější verzí v lednu uvedeného modelu CLA. Další ze stylově pojatých kupé luxusní automobilky má i něco z Česka. Konkrétně boční pevná zadní skla a pevná skla zadních dveří se vyrábějí v Chudeřicích na Teplicku v závodě AGC Automotive Czech. Další závod skupiny AGC v maďarské Tatabanyi pak dodávají do tohoto modelu stahovací skla do dveří.

Generální ředitel AGC Automotive Czech Luděk Steklý: „Pro koncern Daimler, do něhož patří značky Mercedes již dlouhodobě připravujeme mnoho typů autoskel pro různé modely vozů. Vždy jde o náročný projekt, který vyžaduje dlouhodobou přípravu a mnoho zkušeností kolegů z našeho vývojového týmu. Projekt Mercedesu CLA Shooting Brake i dlouhodobá spolupráce s touto automobilkou jsou důkazem, že jsme v Chudeřicích schopni díky našim šikovným lidem a špičkovým technologiím dodávat výrobky na světové úrovni těm nejlepším a největším hráčům na trhu.“

AGC Automotive Czech dodává do kupé pevná zadní skla a pevná skla zadních dveří. Ročně dodá závod v Chudeřicích Mercedesu několik desítek tisíc těchto autoskel ročně. Závod v Chudeřicích dodává automobilová skla do několika modelů automobilky Daimler, která Mercedesy vyrábí. Od letošního jara je to například pro první plně elektrické SUV, které automobilka prodává pod zkratkou EQC. Pro koncern Mercedes vyvinuli v AGC také největší samozatmavovací střešní panoramatické sklo na světě, které se pod názvem Wonderlite™ využívá do luxusních kupé Mercedes-Benz třídy S.

AGC Automotive Czech v Chudeřicích je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC a jedním z největších a nejkomplexnějších v Evropě. Zaměstnává zhruba 2100 lidí. Skupina AGC je největším světovým výrobcem plochého skla. AGC Automotive Czech dodává automobilová skla pro všechny největší světové automobilky, vedle Mercedesu jsou to jednotlivé značky koncernů Volkswagen, BMW, Škoda, GM, FORD, Renault, Toyota, Peugeot, Citroën, Suzuki, Fiat a další. Každé šesté auto nově vyrobené v Evropě je kompletně zaskleno z chudeřické AGC Automotive Czech.

AGC Automotive Czech a.s. je firma zaměřená na výrobu automobilových skel a přídavných dílů. Výrobní závod v Čechách je největším a jedním z nejkomplexnějších výrobních podniků AGC v Evropě. Firma v Chudeřicích na Teplicku zaměstnává přes 2400 zaměstnanců. Ročně zde vyrobí přes 32 milionů autoskel. Jen produkce tohoto závodu „zasklí“ zhruba šestinu automobilů vyrobených v Evropě. Růst společnosti je patrný i z počtu nových projektů – výrobků, které firma každoročně připravuje do sériové výroby. Počet nových projektů v průběhu 5 let narostl více než trojnásobně. V rámci těchto nových projektů je řada zajímavých, jako třeba střešní okna Wonderlite®, která jsou schopna automaticky regulovat světelný komfort ve vozu nebo projekt kompletního zasklení pro unikátní vozidlo určené výhradně pro tělesně postižené.

(tz)