Pangamin je přírodní laboratoř

Radek Sajvera

Už je to hodně dávno, co jsem si koupila první balení Pangaminu. Od té doby ho v různých obměnách konzumuji stále v umírněných dávkách a s přesvědčením, že je tento doplněk stravy pro mne docela příjemnou volbou stejně tak jako popíjení odvaru z kořene pampelišky nebo kvítků červeného jetele. Získala jsem k němu důvěru podobně jako k pojídání kadeřávku v zimě nebo domácí výrobě džemů z aronie, bezinek, špendlíků. Věřím tomu, že každý z nás má v jídelníčku své favority, v jejichž sílu doufá, ať už je to hořká čokoláda, sklenka červeného po večeři, nebo zvýšená konzumace krůtího masa při viróze. Pangamin vyrábí česká firma Rapeto. Co je principem Pangaminu, jsem se zeptala předsedy představenstva společnosti Rapeto Radka Sajvery:

Rapeto je firma, která má za sebou nesporné úspěchy. Nejen ocenění v různých soutěžích, ale především si vás váží odběratelé produktů. Čím jste si získali srdce zákazníků?

Stěžejní činností Rapeta je zpracování pivovarských kvasnic, respektive výroba Pangaminu. O prospěšnosti pivovarských kvasnic věděli již staří Egypťané, ve středověku je ve svém známém herbáři uvádí Mattioli a jejich obliba trvá do dnešních dnů. U nás je známe od roku 1958 po názvem Pangamin. Je snad lepší důkaz toho, že něco funguje a je prospěšné, než to, že můžeme bez nadsázky hovořit o tradici přesahující tisíc let?
Rapeto staví právě na tradici, sází na kvalitu a smysluplné rozšiřování výrobního portfolia od roku 2004, kdy se výrobě a vývoji produktů řady Pangamin začalo věnovat. V té době se ještě zdaleka tak často neskloňovala slova jako bio, zdravý životní styl, čistě přírodní, přirozený… Ale přesto už v té době byly všechny naše výrobky z pivovarských kvasnic vyráběny bez použití pojiv, přídatných látek, barviv, stabilizátorů… To, že lisujeme tablety pouhým tlakem, je unikátní.

Věřím, že to vše přispívá k oblibě Pangaminu, který své místo na trhu neztratil ani v záplavě jiných doplňků stravy.

Klasický Pangamin je vaší stálicí. Jde o doplněk stravy, který má mnoho výhod pro lidský organizmus. V čem je především prospěšný?

Pivovarské kvasnice jsou známé jako přirozený zdroj vitaminů B. Obsahují řadu minerálů, stopových prvků, bílkovin, aminokyselin a mnoho dalších biologicky aktivních látek. Je to vlastně taková přírodní „minilaboratoř“. A v zahraničních materiálech jsem narazil i na názor, že jde o bioléčivo 21. století. Využití Pangaminu je tedy velmi široké a jako součást zdravého životního stylu má své nezastupitelné místo.

Inovacemi nešetříte, připravili jste řadu variant Pangaminu, jak se říká, podle požadavků doby. Bude se řada ještě rozšiřovat?

V nejbližší době další rozšíření sortimentu nezamýšlíme. V horizontu dlouhodobého plánování však už nějaké nápady existují.

Na jakých principech stavíte vývoj?

Jednoznačně chceme, aby se zachoval standard čistě přírodních výrobků bez použití chemie nebo balastních látek. I ve výzkumu nových látek z rostlin, hub a podobně jde vývoj rychle dopředu, a tak je třeba neustále monitorovat tuzemské i zahraniční zdroje, studovat různé zdravotní studie a posuzovat, zda je vhodné takové látky spojit s pivovarskými kvasnicemi, nebo připravit samostatný produkt.

Podle čeho se rozhodujete, co do sortimentu zařadíte?

To souvisí s předešlou otázkou, a navíc je samozřejmě třeba vědět, jestli podobný výrobek na trhu již neexistuje, a zjistit, například formou dotazování, zda by mezi spotřebitelskou veřejností byl o takovou novinku vůbec zájem. I v tomto segmentu funguje, co je a co není „trendy“, někdy bez ohledu na skutečný zdravotní přínos. Legislativa EU výrazně omezuje možnosti výrobců edukovat používání tzv. zdravotních tvrzení. To výrazně omezuje možnosti úspěšného zavedení nového výrobku do prodeje.

Poslední novinkou je Pangamin přírodní B-komplex. Co přispělo k jeho vzniku a pro koho je určen?

Jeho vznik umožnily moderní výrobní a analytické postupy. Je zde použita řízená fermentace, díky níž kvasničné buňky absorbují přes buněčnou stěnu vitaminy skupiny B. Sušená kvasničná biomasa tak obsahuje standardizovanou hladinu vitaminů B.
Pangamin přírodní B-komplex díky tomu jako první na trhu obsahuje 100% RHP (referenční hodnoty příjmu – dříve doporučená denní dávka) vitaminů B-komplexu v pouhých čtyřech tabletách. To je zcela unikátní záležitost. Jeho určení vyplívá ze samé podstaty zdravotních účinků vitaminů skupiny B. Je vhodný pro sportovce, při psychické zátěži, pro těhotné, během rekonvalescence, jako prevence řady onemocnění…

Co byste z vaší nabídky doporučil vyčerpaným podnikatelům a manažerům? Ostatně – jsou vašimi zákazníky také firmy? Mohou nakupovat pro své zaměstnance a odepisovat z daní?

Naše nabídka je široká a každý si jistě najde to své. Ať je to klasický Pangamin, nebo výše zmíněná novinka Pangamin přírodní B-komplex, nebo třeba Pangamin hořčík forte s přírodní formou hořčíku z mořské vody s nejvyšší využitelností na trhu. Oblíbený je i Pangamin duo forte a přípravek Trio restart – účinná kombinace vitaminu C, zinku, B-komplexu, pro a prebiotik. Glucamedic na imunitu… A ano, výše vyjmenované výrobky si firmy objednávají jako firemní benefity a jako dárky pro své obchodní partnery. Konec konců, kdo by nestál o zdravé zaměstnance s minimem pracovní neschopnosti?

Nebojíte se vysokého konkurenčního prostředí v segmentu, v němž se pohybujete?

Samozřejmě, že konkurence se obáváme, tak jako všichni výrobci. Dnešní nabídka je opravdu obrovská a každý si hledá místo na slunci. Na druhou stranu konkurenční prostředí nutí k produktovým i obalovým inovacím a z toho profitují zákazníci. Je to přirozené a já pevně věřím, že cesta, kterou se Rapeto vydalo, sázka na kvalitu, inovace a moderní obaly, dopřeje Pangaminu další desítky let existence.

A jaká je vize? Jaké výrobky budou lidé potřebovat, aby byli v kondici?

Určitě budou potřebovat Pangamin… Nerad bych doporučoval. O to víc ale apeluji na to, aby lidé nahlíželi na své zdraví selským rozumem, nepodléhali některým moderním a krátkodobým trendům. Aby se ohlédli ke kořenům. Aby pochopili, že zdraví jim nezaručí žádná pilulka, pokud se nebudou hýbat, nebudou svůj jídelníček přizpůsobovat svému životnímu stylu ve smyslu příjmu a výdeje energie. Do toho tabák, alkohol… Bohužel často narážím na lidi, kteří zarytě řeší biokvalitu, balení potravin, „éčka“ a podobně, a pak se cestou „zabijí“ sladkou bulkou s hamburgerem, smaženým a litrem coly a zároveň vyprodukují horu odpadu z obalů, které jim posloužily pouhých pár minut. To mi přijde krátkozraké – kam se poděl ten selský rozum?

ptala se Eva Brixi