Místo hraček ochranné štíty

Miroslav Kotík

Výrobce hraček, společenských her a Igráčka se pustil do výroby nedostatkových ochranných štítů. V rámci akce Pomáhej s Igráčkem firma totiž dodává chybějící ochranné fólie dobrovolníkům, kteří na svých 3D tiskárnách připravují ostatní části ochranných štítů. Ale právě pomalá 3D výrobní technologie přivedla českou rodinnou firmu EFKO-karton, s.r.o., z Nového Veselí na Vysočině k myšlence zkonstruovat vlastní funkční vzor kompletního celoobličejového štítu, který bude vyrobitelný sériově, a hlavně za nízkou cenu. O tom nám více pověděl Miroslav Kotík, majitel:

Jakou roli sehrál čas?

Důležité byly prvotní emoce – pomoci tam, kde je to potřeba. Zdálo se nám ale, že výroba odběratelů je příliš pomalá na to, aby se dostalo v krizových okamžicích na každého. A tak byl za tři dny od rozhodnutí vytvořit vlastní konstrukci na světě prototyp. Do týdne pak zahájena výroba prvních štítů s produkcí až 3000 kusů denně. Cena výrobku byla nastavena tak, aby pro firmu nebyla ztrátová a zajistila práci všem zaměstnancům. Primárně je naším cílem to, aby byly štíty dostupné komukoli, kdo je potřebuje. První dodávku jsme realizovali pro Kraj Vysočina.

Ozývají se další zájemci?

Ano, a to z různých oborů, třeba ze sociálních zařízení, klinik, maloobchodů. A předzásobují se jimi i pracovníci služeb, jako například kadeřníci. Jedna z jejich předností je maximální kompaktnost. Dodávají se v nesloženém stavu a celý štít se vejde do větší ploché obálky. To velmi usnadňuje a zlevňuje skladování a distribuci.

O čem jste se prostřednictvím výroby štítů přesvědčil?

Tato krize ukazuje, že mám kolem sebe šikovné kolegy, kteří se dokážou do práce pořádně zabrat a v rekordně krátkém čase umí vytvořit věci, které mají smysl. Samo sebou s každou novinkou se odkrývají i slabiny, ale snažím se stále řídit heslem: Co tě nezabije, to tě posílí. Věřím v to, že bude-li táhnout celá společnost za jeden provaz, máme šanci vyváznout z této, ale i dalších společenských peripetií se vztyčenou hlavou a silnější.

Ovlivnila nová výrobní orientace firemní strategii?

Když přijdou problémy, může každý zvolit jiný přístup k jejich řešení. Jeden hodí flintu do žita, druhý ji ale nabije a střílí na terč. Tu druhou variantu jsme zvolili my. S březnovým uzavřením kamenných prodejen totiž přišel výrazný propad tržeb. Bylo mi jasné, že pokud firma nezačne okamžitě reagovat, bude zle. Nejenže může být současné dění fatální pro léta budovaný český podnik, ale zejména pro více než padesátku našich zaměstnanců.

Mohu si takový štít koupit i já?

Celoobličejový štít ve tvaru písmene U má jednoduchou konstrukci, je lehký, nezamlžuje se, a ačkoli je původně navržen jako jednorázový, lze ho dezinfikovat, tudíž použít opakovaně. Celoobličejové ochranné štíty lze zakoupit na www.efko.cz v baleních po 5/10/25/50 kusech, přičemž největší balení přináší i nejvýhodnější cenu 22,30 Kč s DPH za jeden kompletní štít.

ptala se Eva Brixi