Rum Serum oslavuje tradice i exotiku

Serum oslavuje tradici i exotiku v eshopu https://kratochvilovci.cz/Prémiové rumy Serum jsou pevně provázané s příběhem Panamského průplavu, jejich domácím přístavem je však Česká republika. Legenda jejich vzniku se začíná vyprávět v roce 1880 na druhé straně Atlantského oceánu a voní kořením, exotickým ovocem a dřevem. Čtyři rumy Serum dnes zdobí lahev, která svým tvarem připomíná slavné panamské rumové sudy. Za svou formu získaly destiláty ocenění Obal roku 2020.

Serum se vyrábí pomocí stejných nadčasových metod, kterými se tento nápoj vyráběl v době stavby Panamského průplavu. Za tradičním panamským procesem výroby a exotickými surovinami stojí česká značka Kratochvílovci. „Kvalitní rumy z celého světa prodáváme už dvacet let. Chtěli jsme však vytvořit rum přesně podle našich představ, který splní všechna naše očekávání. Chtěli jsme mít zkrátka produkt, na který budeme pyšní,“ říká o vzniku rumu Serum Michal Kratochvíl ze společnosti Kratochvílovci.

Vznik receptu destilátů provází legenda. Panamský průplav je jedním z novodobých divů světa, zkrátit si cestu z Atlantiku do Pacifiku o 11 tisíc kilometrů však stálo mnoho úsilí a lidských životů. Drsné pracovní podmínky v deštném pralese si proto dělníci zlepšovali dobrým panamským rumem. Serum se však zrodilo až ve chvíli, kdy kubánské ženy začaly přidávat svým tvrdě pracujícím manželům do rumu koření a sušené ovoce. Tento lektvar dodával energii, pomáhal bojovat s malárií či hadím uštknutím – a navíc skvěle chutnal.

Základ novodobé řady Serum tvoří Elixir. Jantarová lahev v sobě ukrývá medové a ovocné aroma s náznaky mandlí a broskví. Serum Gorgas vzdává hold armádnímu chirurgovi Williamu C. Gorgasovi, který zachránil tisíce životů před hrozbou malárie a žluté horečky. Podle legendy tento druh rumu s marcipánovou a kořenitou vůní s nádechem medu, pomerančové kůry a dubu byl Gorgasův nejoblíbenější a dostával ho od místních každý rok jako výraz vděku. Vůbec první loď, která proplula kanálem, se jmenovala Ancon a tento název nese též třetí rum z řady Serum. V lahvi se mísí tóny vanilky, rozinek, fíků, datlí, mandlí a dřeva. Serum Puente Centenario září jako zlatá hvězda. Paprsky ve speciálním dárkovém balení připomínají most Puente Centenario, který v roce 2004 znovu spojil dva přeťaté kontinenty. V této limitované edici objevíte příjemně kořeněné a dřevité tóny s výraznou chutí ovoce.

Podobu vtisknul lahvím designer Marek Mikovec ze studia Mikovec Design a ocenila ji porota prestižní soutěže Obal roku 2020, v níž se Serum umístilo mezi vítězi. Lahve odkazují k originálnímu tvaru sudů s rumem, kterým se posilňovali panamští dělníci. Děje se tak sto let poté, co se Panamský průplav poprvé otevřel plnému a pravidelnému provozu. Kanál, coby jedna z největších staveb v historii lidstva, už více než století propojuje oceány a světadíly. Serum nyní spojuje u jednoho stolu.

Rumy Serum jsou k dostání v e-shopu www.kratochvilovci.cz, v pražských kamenných prodejnách v Centrum Černý Most, Palladium, Port v Holešovicích, a také v OC Olympia v Brně.

(tz)