Cestovatelský tip HoppyGo: Kam vyrazit na běžky

Pomalu přichází sezona zimních sportů a my vám představíme řadu skvělých tras pro běžkaře – jak ty vyhlášené, tak i ty méně známé, které ale přesto stojí za poznání. A abyste nejezdili nikam nadarmo, na závěr si ukážeme, jak zjistit stav sněhových podmínek a běžeckých tratí v reálném čase.
Vyrazit doporučujeme v současné situaci raději autem a pokud ho nevlastníte, nebo potřebujete větší vůz, kam se vejde celá rodina, můžete si na platformě pro sdílení aut HoppyGo vybrat z široké nabídky přesahující 2 000 aut. Zapůjčení je velice rychlé, jednoduché a bez nutnosti složitého papírování vše vyřešíte z pohodlí domova. Automobil si můžete vyzvednout také zcela bezkontaktně a v ceně každé zápůjčky je zároveň zahrnuto havarijní pojištění, které kryje všechna běžná rizika. A nyní už se pojďme podívat na vybrané tipy.

Brdy

Naši jízdu zahájíme blízko Prahy, konkrétně v Brdech. Zamiřte po D4 na jihozápad a zkuste Středobrdskou magistrálu, udržovanou v zimních měsících lokálním turistickým klubem a spolkem milovníků běžek. Do stopy naskočte v Zaječově. Odtud vás trasa povede přes Orlov, vrchol Velkého Toku až k hájovně Carvánka. Cílovou rovinkou je hornické město Příbram.

Tato základní varianta má 23 kilometrů. Pokud byste raději vyrazili na delší okruh, bývalý vojenský prostor disponuje nově 75 kilometry udržovaných běžkařských tras. Nedávné rozhodnutí o nesolení těchto komunikací v zimě otevírá tuto oblast všem, kteří se tu chtějí projet.
Mapy nových běžeckých tras po Brdech najdete v tomto odkazu.

Česká Sibiř

Slyšeli jste někdy o České Sibiři? Tato oblast je na půl cesty mezi Benešovem a Táborem a vysloužila si své jméno díky místnímu mikroklimatu, které je vždy o něco chladnější než nejbližší okolí.

Kromě ideálních podmínek jsou pro běžkaře také bonusem perfektně udržované a mírně zvlněné trasy v délce 65 až 80 kilometrů. Kopce typicky nepřekonávají větší převýšení než 50 metrů najednou, region je tedy ideální pro ty, kteří se chtějí hlavně kochat krásnou zimní krajinou a necítí se na velké krpály.

Do stopy můžete vyrazit z několik nástupních bodů (Borotín, Libenice, Cunkov – před Hospodou U Bizona, Jistebnice a Veletín) a vydat se na jednu z tras v okolí – mapu okruhů najdete zde. Mějte na paměti že trasy jsou frézovány jen během víkendu.

Šumava

Posuneme se dále na jih. Opomenout největší národní park v České republice by jistě byla chyba, neboť nabízí totiž neuvěřitelné množství skvělých tras pro běžkaře všech úrovní. Park je doslova pokrytý stopami – od Železné Rudy až po Lipno.
Máme jeden konkrétní a osvědčený tip! Naším favoritem je cesta kolem Prášilského jezera, které je schováno u paty kopce Poledník. Na rozdíl od České Sibiře nečekejte mírné zvlněný terén, ale náročné převýšení. Odměnou jsou za dobré viditelnosti nádherné výhledy na Velký Javor v sousedním Německu.
Mapy všech běžkařských tras na Šumavě můžete najít tady.

Slavkovský les

Pokud pocházíte z Karlovarska nebo Chebska, určitě vás napadly Krušné Hory jako ideální destinace pro běžkaře. Existují zde ale také alternativy, které stojí za to prozkoumat. Do bílé stopy můžete vyrazit například ve Slavkovském lese. Místní trasy se udržují zejména okolo Březové u Sokolova.

Naše odzkoušená trasa vede kolem Kladských rašelinišť. Udržuje se, měří zhruba 20 kilometrů a vede přes nenáročný terén. Po cestě narazíte na stavby v alpském stylu v osadě Kladská, zamrzlá jezírka a umělý kanál Dlouhá stoka.

Krkonoše

Asi nikoho nepřekvapí, že naše nejvyšší pohoří nabízí spoustu míst, které budou běžkaři zbožňovat. Celkem v místních kopcích najdete na 540 kilometrů upravovaných tratí. Vyšší poloha potom zajišťuje, že sněhové podmínky budou lepší, než v jiných částech republiky.
Pokud hledáte inspiraci na konkrétní trasu, můžeme vám doporučit krásnou Krkonošskou magistrálu. Se svými 71 kilometry není snadná a méně zdatní běžci si mohou naplánovat pouze její část. Jedná se o páteřní cestu přes celé pohoří se začátkem v Harrachově a koncem v Žacléři. Mapu celé trasy najdete tady.
Seznam doporučených tras pro běžkaře v Krkonoších můžete najít zde.

Krušné hory

Ani Chomutovsko a Mostecko netrpí na nedostatek běžkařských tras. Na výběr máte desítky běžeckých stop, o které s láskou pečuje Krušnohorský spolek. Celkově měří bezmála 600 kilometrů a vhodnou kombinace zde mohou vybrat běžkaři všech úrovní.
Nemalá část krásných okruhů začíná na Božím Daru nebo v okolí Klínovce. Z méně známých určitě stojí za návštěvu také střediska Lesná, Klíny, Dlouhá Louka, okolí přehrady Fláje, Bouřňák a Adolfov.
Tras a možných okruhů je v Krušných horách opravdu bezpočet. Skvělé mapy včetně informací momentálním stavu stop najdete zde.

Orlické hory

V Orlickém Záhoří na Rychnovsku najdete nejdelší osvětlený okruh pro běžkaře v délce 4,5 kilometru. Příjemným bonusem je parkování a vstup zdarma.
Vyhlášené běžecké okruhy na vás čekají i v Koutech nad Desnou. Areál položený v třinácti stech metrech zaručuje perfektní sněhové podmínky. Kromě toho se ještě stihnete pokochat přečerpávací elektrárnou Dlouhé Stráně.
Perfektní mapy běžkařských tras v Orlických horách včetně aktuálních informací o jejich stavu najdete zde.

Rychlebské hory

Co by kamenem dohodil jsou i Rychlebské hory. Tato oblast je velice populární mezi cyklisty v létě, návštěva v zimě ale také stojí za to, neboť na vás čeká parádní běžkařský zážitek. Místní svahy jsou hůře dopravně dostupné, což ale znamená, že budete mít většinu tras sami pro sebe. V oblasti pohoří je řada krásných stop, obzvlášť potom v blízkosti hory Smrk.
Naše doporučení směřuje k Javorníku a trase přes Borůvkovou horu. Po cestě narazíte na několik malebných údolíček, výhledů do kraje a romantických zákoutí. Za dobrého počasí uvidíte i trojici jezer na polské straně.
Pokud byste chtěli mít přehled o dalších místech, kam se dá vyrazit v Rychlebských horách do bílé stopy, mrkněte na tento odkaz.

Jak zjistit aktuální situaci běžeckých stop

Vybrat si ideální destinaci na běžkařský výlet není jen tak, neboť je třeba trefit kombinaci správné obtížnosti trasy, dopravní dostupnosti a aktuálního stavu. Všichni se chceme vyhnout potenciálnímu zklamání na konci cesty, kdy zjistíme, že trasa není upravená nebo dokonce jsou některé části bez sněhu.
Na pomoc však existuje několik webů. Aktuální sněhové zpravodajství a informace o upravenosti běžeckých tras najdete na Skimapa.cz. Tento portál se pyšní interaktivní mapou, do které mohou uživatelé i upravovatelé tras zaznamenávat informace o trasách. Dalším výborným zdrojem informací je potom portál Kam za sněhem nebo web Bílé stopy, který má dokonce vlastní aplikaci.

HoppyGo nabízí i další cestovatelské tipy a konkrétní aktivity napříč ČR
Pokud si chcete vybrat z širšího výběru, HoppyGo poskytuje i další cestovatelská doporučení a konkrétní aktivity se zaměřením na zimní sezónu. Unikátní výběr na https://dovolenadoma.hoppygo.com/ je sestaven ve spolupráci s cestovatelskými portály Travelking.cz a OutdoorTrip.cz a nabízí více než 500 doporučení, takže si vybere opravdu každý.

Na cestu si pak uživatelé mohou zvolit vůz, který bude nejlépe splňovat požadavky cesty. Platforma pro sdílení aut HoppyGo nabízí více než 2 000 vozidel nejrůznějších značek, a kromě širokého výběru je velkou výhodou HoppyGo rychlost a jednoduchost celého procesu výpůjčky. Není potřeba podepisovat žádné dlouhé smlouvy a zákazníkovi stačí rychlá registrace se snadným ověřením dokladů. V případě dlouhodobých pronájmů na více dní navíc mohou uživatelé využít výhodný slevový program. V ceně zápůjčky je vždy zahrnuto havarijní pojištění, které kryje všechna běžná rizika.

 

(tz)