Nečekaný vánoční dárek. Jak se nejlépe postarat o štěně

Vánoce jsou častým důvodem, kdy si lidé darují i zvířata. Nejvíce pak štěňátka. O ty je ale především na začátku důležité správně pečovat a vychovávat.

Psí „miminka“ od své mámy a sourozenců odchází nejdříve v jejich osmi týdnech, rozhodně ne dříve. Tento čas potřebují štěňátka tomu, aby je fenka řádně kojila a oni už hladce přešli na běžné krmení. Také ho ale potřebují na to, aby si jejich imunitní systém navykl na okolní prostředí. V neposlední řadě i proto, aby si sourozenci spolu dostatečně vyhráli a prodělali tak první socializační kroky.

Dobře vybírejte odkud pejsek pochází – Štěně od dobrého chovatele je zvyklé i na návštěvy cizích lidí i dětí, ideálně i (hodných!) pejsků apod. Při návštěvě chovatelů koukejte, jak vypadá prostředí, v němž dospělí psi i štěňata žijí. Všímejte si také, jak chovatel k psům přistupuje i jak jeho vlastní psi reagují na něj a na cizí lidi, tedy i na vás. Celková atmosféra vám hodně napoví o tom, v čem váš budoucí kamarád vyrůstá. Štěně kupte od certifikovaného chovatele. Ušetříte si velmi mnoho starostí a nepodporujete tím „množírny. „Když si vyberete své vysněné štěně, zeptejte se chovatele, čím krmí fenu a štěňata po odstavu. Kvalitní krmivo lisované za studena bez chemie vyrobené z hodnotných surovin s vyváženým poměrem živin ušetří mnoho starostí jak při vývoji a růstu štěněte, tak i v posilování jeho imunity,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Seznamujte se pomalu. Pozor na agresivní gesta – První dny doma s pejskem by měly být v seznamování spíše opatrnější. Pomalu, jeden po druhém k němu choďte, nebo nechte jeho samotného, ať si k vám přijde, očichá si vás, olízne. Nespěchejte a seznamujte se s ním pomalu. Už u štěněte, stejně jako u dospělých psů byste měli znát signály, které pro psa znamenají třeba nebezpečí, nebo boj. Tak třeba – nehlaďte psa tak, že si před něj stoupnete a sáhnete mu shora přímo na hlavu, mezi uši. To mohou psi vnímat jako nebezpečí a výzvu k boji. Také váš úsměv s vyceněnými zuby, pokud vás pes nezná, pro něj může znamenat něco jako signál „bacha koušu“.

(tz)