Pár kliknutí a jste na Dark Webu

Dominik Stroukal

Sex, drogy a bitcoiny, tak se jmenuje kniha, již vydalo nedávno nakladatelství Grada Publishing, a.s. Autorem je Dominik Stroukal, profesí hlavní ekonom Banky Creditas, zároveň talentovaný vypravěč, jemuž psané slovo otvírá cestu k vaší pozornosti. Nejste-li těmi, kteří nepřetržitě pokoušejí sociální sítě a zásadně neřeší, kde nakupují, možná netušíte, co virtuální svět všechno nabízí, může vstřebat a jaká obchodní dramata se tam odehrávají. Jedno z prostředí, které je opředeno pro spousty lidí velkou neznámou, je portál Dark Web. Platforma, která prostě existuje. Proč se o ni zajímal Dominik Stroukal, vyčtete z následujících řádků:

Říká se, že internet snese vše. Je to pravda?

Síť rozhodně snese všechno. Ale to i síť, po které telefonujeme nebo si posíláme dopisy. Kdybychom jen věděli, co všechno se tam děje! Na internetu nám to jen možná přijde trochu děsivější, protože přístup máme všichni
ze zařízení, která máme po kapsách, zatímco k cizímu hovoru a dopisu se jen tak nedostaneme. A navíc je to nové, což nám obvykle
dělá další vrásky.

Existují webové stránky, které nerespektují žádná pravidla? Patří k nim i ty, o nichž pojednává vaše kniha?

I temná tržiště na Dark Webu mají svá pravidla. Obvykle nepovolují zbraně hromadného ničení, látky určené čistě k útoku (například nákup antraxu si asi neobhájíte pro hubení krys) a předměty nekonsenzuálního charakteru, typicky dětskou pornografii či znásilnění. Většina obchodů na Dark Webu tak jsou drogy a z nich většina je marihuana. Vypadá to, že na této části internetu je shoda, že marihuana i další drogy jsou otázkou čistě vaší osobní zodpovědnosti.

Může být tento web i zdrojem objektivních informací, anebo spíše jen navigací k tomu, aby měl zájemce přehled o tom, s čím a jak se dá dnes obchodovat?

Z tepla České republiky se nám může zdát nesmyslné hledat objektivní informace na Dark Webu. Měl jsem ale to privilegium cestovat v zemích, kde se nepřipojíte na web BBC. Respektive připojíte, ale na Dark Webu. Je dobře, že existuje, pokud by se k moci dostal někdo, kdo by chtěl informace cenzurovat. V mnoha zemích světa je to nejlepší šance, jak šířit informace a bránit se totalitě.

Má web v malíčku i hry podsvětí?

Podsvětí pořád funguje na hotovosti, umění a dalších tradičních způsobech, jak platit za nelegální činnost. Stojí a padá na osobních výhružkách, strachu ze známých mafiánů a obavách o vlastní zdraví a zdraví svých blízkých. K tomu se Dark Web nehodí. Na něm se páchá zločin obvykle posíláním drog poštou.

Zkoušel jste ně něm také obchodovat? Jen třeba proto, abyste věděl, jak funguje?

Nezkoušel a ani nechci. V životě jsem neměl ani cigaretu a kávy bych spočítal na prstech. Drogám se snažím vyhýbat, i když jsem z Žatce a u piva se mi to moc nedaří! Takže nakupovat jsem tam neměl zájem. A kvůli tomu, abych věděl, jak taková tržiště fungují, nepotřebuji transakce zkoušet, snadno se to dá pochopit i bez toho.

S čím mají počítat ti, kteří chtějí využívat jeho možností?

Hlavní je pochopit, že je to snazší, než se může zdát. Pár kliknutí a jste na Dark Webu.
Je dobré vědět, že tu něco takového je. Je to plán B, kdyby se cokoliv zvrtnulo. Do té doby se hodí jen v nesvobodných zemích, což ale nechci zlehčovat, protože většina lidí na planetě žije pod režimy, které svobodné rozhodně nejsou.

Dá se software k tomu, aby se člověk dostal na tyto stránky, koupit legálně?

Existuje několik velkých sítí a všechny jsou přístupné zadarmo. Ta nejznámější, Tor, je dostupná skrze prohlížeč se stejným názvem jen na pár kliknutí. A mít takový prohlížeč a sledovat skrze něj stránky na internetu je plně legální, dokonce pokud si vážíte soukromí, tak bych to i doporučil. Ostatně, původní návrh pochází z americké vlády, není to žádný ilegální nástroj.

Nebál jste se o život, když publikace vyšla?

Vše je popsané z veřejně dostupných zdrojů, já jen všechny ty příběhy a informace sesbíral dohromady a sepsal. Je důležité si uvědomit, že většina těch příběhů je o prodeji drog a nejčastěji marihuany. V zemi, kde je kouření marihuany legální, vychází tu o ní časopisy a pořádají se festivaly, to zas tak kontroverzní není. To nejhorší, co kniha obsahuje, je bez jakýchkoliv pochyb téma násilí na dětech. A to bychom měli odsuzovat co nejhlasitěji, i kdyby nám mělo jít o život.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi