V Kyjově se začne platit correntem, jen co zaštěká PES 3

Jihomoravský Kyjov se připravuje na oficiální start projektu na oživení lokální ekonomiky Corrency, který přichází s myšlenkou unikátní měny corrent. Původně plánované zahájení se odsouvá z důvodu uzamčení české ekonomiky na okamžik, kdy se zmírní skóre “Protiepidemického systému České republiky” (tzv. PES) z aktuálního stavu 5 na stupeň 3.

V prosinci se již začaly stovky občanů a desítky kyjovských obchodníků registrovat do pilotního projektu Corrency. Plánovaný start 11. 1. 2021 však zastavil PES 5. Zaplatit correntem bude možné jakmile, se epidemiologická situace zlepší a obchody a služby se v Kyjově otevřou. Registrace do pilotu bude nadále pokračovat.

Během měsíce se přihlásilo o příspěvek ve výši 400 korun ve formě correntů 600 obyvatel Kyjova. Celková kapacita obyvatel, kteří jej mohou využít, je 2000. Zájemci se mohou hlásit na webu kyjov.corrency.cz, na podatelně radnice nebo v kyjovském Infocentru. Obchodníků se zatím zapojilo téměř třicet. Od místní prodejny biopotravin, lékárny, několika kaváren, papírnictví, přes obchod s látkami a opravnu aut, po nejrůznější poskytovatele služeb včetně kadeřnictví a masáží.

„Tento týden se celý náš tým spojil a vyhodnotil, že aktuální epidemiologická situace PES 5 optimální pro spuštění Corrency. Chceme být v souladu s nařízeními vlády, a proto jsme se rozhodli pro odklad. Jakmile to situace umožní, jsme připraveni během dvou dnů Corrency v Kyjově spustit. Registrace občanů i obchodníků bude nadále probíhat,“ popisuje Pepe Rafaj, autor projektu Corrency.

Měna s nastavitelnou směnitelností

Občané musejí correnty utratit během stanovené doby, která je v případě Kyjova nastavena na 30 dní od startu projektu. S každým utraceným correntem zaplatí 1 korunu ze svého, čímž peníze v oběhu narůstají. U obchodníků mohou při platbě correnty na celý nákup nebo poskytované služby uplatnit 50% slevu.

“Těší nás, že se lidé chtějí do Corrency zapojit a vyzkoušet, jak funguje cílená podpora obyvatel a obchodníků, kterou nazýváme „dron money“. Na rozdíl od plošné podpory známé jako „helicopter money” má corrent unikátní vlastnosti, díky kterým se peníze v ekonomice násobí a potenciál obnovy místní ekonomiky je mnohonásobně vyšší a rychlejší,” vysvětluje Rafaj.

Zájem o registrace byl velký i přes striktní omezení, která od spuštění panují. “Předem jsme si modelovali různé scénáře, ale dnešní situace, jak intenzivně se Covid v posledních týdnech rozšířil, nás zaskočila,“ dodává Rafaj.
Více o Corrency

Corrency je unikátní systém, jehož ambicí je oživit lokální ekonomiky postižené krizí, která na ně dolehla v souvislosti s pandemií Covid 19.

Zákazník zaplatí půlku, na druhou polovinu mu přispěje Corrency

Při platbě u obchodníka lidé nahlásí platbu correntem. Prokáží se číslem občanského průkazu nebo jednorázovým kódem v SMS. Obchodníci zašlou SMS do systému Corrency a zpět jim přijde zpráva, kolik má zákazník na místě zaplatit v korunách. Druhá část platby se strhne z correntového účtu zákazníka a přijde obchodníkovi v korunách během dalšího pracovního dne na jeho účet v bance. Informace o utracených correntech najdou lidé ve svém mobilu. Systém Corrency jim nový zůstatek pošle formou SMS po každé provedené platbě.

K platbě bude stačit SMSka

Občané ani obchodníci k platbě nepotřebují chytrý telefon, nebo přístup k internetu. Nemusí se tedy obávat složitostí. „Naším záměrem bylo vytvořit systém co nejjednodušší, aby k němu měli přístup všichni. Obchodníkům bude stačit SMS zpráva nebo vyplnění jednoduchého webového formuláře. Aktuálně jednáme s pokladním systémem Dotykačka o integraci platby correnty. Tím se proces zautomatizuje a zrychlí. Uvítáme další možnost propojení,” dovysvětluje Pepe Rafaj.

Cigarety a alkohol s výjimkou místního vína za correnty nekoupíte

Za correnty nebude možné koupit cigarety, alkohol a sázky. V pilotním projektu se k tomu zaváží obchodníci v obchodních podmínkách. “Výjimkou jsou místní vinaři, které chce systém Corrency naopak podpořit, protože jsou nositelé zdejšího koloritu a kultury. Takže kyjovské víno za correnty naopak zakoupit můžete,” potvrzuje Pepe Rafaj.

Proč Kyjov?

Corrency v listopadu podepsalo memorandum o spolupráci na pilotním projektu s Kyjovem jako prvním městem. Jeho zástupci, v čele se starostou Františkem Luklem, věří, že tento moderní ekonomický projekt může podpořit nejen zdejší podnikání. “O podporu ve formě correntů se u nás může přihlásit každý. Rozhodli jsme se ho nabídnout všem občanům Kyjova. Věřím, že projekt má velký potenciál a je jen otázkou času, než se do něj zapojí další města,“ vysvětluje důvody zapojení do projektu starosta Lukl.

Jak projekt vznikl?

Projekt Corrency vznikl jako reakce na první karanténu. Uspěl v hackathonu “Hack the Crisis” vyhlášeném agenturou CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) a v dotačním programu MPO “Czech Rise Up” pro chytrá opatření proti COVID 19.

“Corrency je krásným příkladem toho, jak se projekt z hackathonu může dále úspěšně rozvíjet a podporovat lokální ekonomiku a regionální rozvoj. To, že má projekt slibnou budoucnost, dokazuje i fakt, že se v hackathonu umístil mezi patnáctkou nejlepších z více než dvou stovek přihlášených. Věřím, že o něm ještě uslyšíme ve spojitosti s dalšími městy,” říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Projekt Corrency získal v dotačním řízení MPO prostředky na realizaci pilotního projektu. Tvůrcům se podařilo získat řadu záštit, např. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Hospodářské komory ČR a Ministerstva vnitra ČR.

“Jsem rád, že jsme mohli přispět ke vzniku tohoto projektu, bez podpory MPO z programu Czech Rise Up by logicky takto pionýrský a inovátorský projekt mohl vzniknout pouze v omezených podmínkách, jestli vůbec. S očekáváním sledujeme, jak se bude tento pilot dále vyvíjet a věříme, že se tento koncept osvědčí, neboť navrhované řešení nabízí mnohem širší možné uplatnění i v dalších ekonomických a sociálních tématech,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Ing. Petr Očko, Ph. D.

(tz)