Paměti sládka

V online nakladatelské službě Pointa vyšla na konci loňského roku pod názvem Paměti sládka zajímavá a netradiční kronika pivovarského sládka a odborníka Rudolfa Tilleho, která se netočí jen kolem piva, ale mapuje i neuvěřitelné životní peripetie velkého dobrodruha. Jejím autorem je František Barac. Knihu je možné objednat na e-shopu Pointy a ve všech tradičních knihkupectvích nebo na e-shopech. 
Sbírka autentických záznamů z deníku houževnatého světoběžníka, zaníceného Sokola a především uznávaného pivovarnického odborníka Rudolfa Tilleho (1892 – 1988). Člověka, který se v životě nebál riskovat, který vždy neochvějně důvěřoval vlastním schopnostem a jemuž osud připravil neobyčejně pestrou životní dráhu.

Pod Tilleho rukama a pod jeho drobnohledem se pivo vařilo napříč celou Evropou. Kniha tak nabízí dechberoucí exkurz do tajů pivovarnictví, ale spolu s ním i desítky téměř neuvěřitelných, a přesto skutečných příběhů hrabalovského ražení, situovaných na pozadí evropských dějin.

Třeba o tom, jak se jezdí na krách v ledové řece; jak to bolí, když si bez zeptání půjčíte tatínkovu dýmku; jaké to je, když v ocelárně změníte složení vyráběných šrapnelů a nikomu o tom neřeknete; jak je možné se z válečného zákopu dostat zpátky domů; jak se vyhrává výběrové řízení na pozici sládka plzeňského Gambrinusu; nebo jak se v srbské Jagodině zakládá nová sladovna, když vám ta původní shoří před očima.

(tz)