Amazon v Praze

Amazon Web Services (AWS) oznámil otevření své první pobočky v Praze (v České republice). Nová pobočka je součástí pokračujících investic AWS ve střední a východní Evropě, jelikož společnost nadále rozšiřuje svůj tým podporující rostoucí počet klientů a partnerů v České republice a na Slovensku. Account manažeři, partner manažeři, solutions architekti, školitelé a další role budou podporovat české a slovenské organizace všech velikostí, včetně startupů, malých a středních firem, podniků i vzdělávacích, neziskových a vládních organizací, s přechodem na platformu AWS.

„Praha je neuvěřitelným zdrojem talentů – vysoce kvalifikovaných a kreativních lidí. Sídlí zde mnoho významných českých podniků, které jsou na špičce v oblasti digitálních inovací, i řada rychle rostoucích startupů,“ řekl Przemek Szuder, ředitel AWS pro střední a východní Evropu.

„Zaznamenali jsme zvýšený zájem o platformu AWS ze strany klientů a rozhodli jsme se otevřít v Praze pobočku, abychom podpořili klienty, kteří chtějí využít platformu AWS k inovacím a snížit své náklady na IT. Těšíme se na to, že pomůžeme ještě více organizacím urychlit digitální transformaci a dodávat inovativní nové produkty a služby českým a slovenským zákazníkům a občanům.“

Zástupci české vlády zprávu o otevření kanceláře AWS v Praze uvítali. Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Martina Tauberová a náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko uvedli:

„Česká republika klade silný důraz na rozvoj, inovace a digitalizaci, a proto Amazon Web Services v naší zemi vítáme. Jsme si vědomi, jak významně mohou cloudové technologie jako umělá inteligence (AI), strojové učení (ML) a internet věcí (IoT) přispět k vizi naší země v oblasti digitální budoucnosti, a proto si této investice vážíme.“

Organizace využívají platformu AWS k provozování různorodých řešení, od mobilních, webových a sociálních aplikací, po vývojová a testovací prostředí, analytiku velkých dat (Big Data), podnikové business aplikace, internet věcí (IoT), umělou inteligenci (AI) a strojové učení (ML), mission-critical aplikace atd., aby své podniky rozvíjely a přetvářely. Mezi klienty AWS patří celá řada předních českých podniků a nejrychleji rostoucích startupů, včetně společností CLEO.one, Economia a.s, Eleveo, Innogy, Keboola, Moneta Money Bank, Socialbakers, a Vítkovické Slevárny, dále české veřejné organizace, a slovenské společnosti HB Reavis, News and Media Holding a Pixel Federation.

Nová pobočka navazuje na spuštění Amazon CloudFront Edge Location a AWS Direct Connect Location v Praze v roce 2017. Amazon CloudFront představuje službu sítě pro rychlé doručování obsahu (CDN), která bezpečně doručuje data, videa, aplikace a volání na aplikační rozhraní (API) klientům po celém světě, a to s nízkou latencí a při vysoké přenosové rychlosti. AWS Direct Connect Location klientům umožnuje vytvořit vyhrazené síťové připojení k infrastruktuře AWS z jejich vlastních datových center a prostor.

Čeští a slovenští partneři AWS otevření nové pobočky uvítali. Prostřednictvím desetitisíců nezávislých prodejců softwaru (ISV) a systémových integrátorů (SI) po celém světě partneři AWS pomáhají společnostem urychlit cestu ke cloudu a plně využít vše, co AWS nabízí, když svým zákazníkům poskytují obchodní, technickou a marketingovou podporu a podporu při vstupu na trh (GTM). Čeští partneři AWS, například Alef Nula, Deloitte, Labyrinth Labs, Revolgy a Unicorn, pracují s klienty z řad podniků, startupů a subjektů veřejného sektoru a pomáhají jim s přechodem na AWS, nasazením mission-critical aplikací a poskytováním celé řady služeb v oblasti monitoringu, automatizace a správy pro cloudová prostředí zákazníků.

AWS společně s českými a slovenskými školicími partnery AWS (Alef Nula a DataScript) podporují vývojáře v regionu za účelem zajištění klasických i online školení. Instruktoři, kteří jsou členy Programu autorizovaných instruktorů AWS, poskytují kurzy školicích partnerů AWS. Klienti AWS díky zapojení se do Školicích programů AWS a s využitím obsahu školení a informací, které poskytují instruktoři znalí místního tržního, kulturního a pracovněprávního prostředí, profitují ze zdokonalení svých technologických dovedností.

AWS řadu let podporoval českou a slovenskou komunitu startupů a technologií tím, že do těchto dvou zemí přinesl programy jako AWS Activate. AWS Activate poskytuje startupům zdroje potřebné k tomu, aby začaly pracovat s platformou AWS – včetně až 100 000 dolarů (USD) ve formě kreditů, školení, podpory a kontaktu s inkubátory, akcelerátory a společnostmi rizikového kapitálu. Mezi startupy využívající služby AWS k inovacím, snížení nákladů na IT a růstu patří Cinnamon Technologies, CITIQ, GoodVision, SignageOS a Slido.

Současně s rychlým zaváděním platformy AWS mezi vývojáři, startupy a podniky v České republice a na Slovensku komunity rozběhly uživatelské skupiny zaměřené na AWS, které mají v Praze a Bratislavě více než 1 100 uživatelů. Uživatelské skupiny představují peer-to-peer komunity, které se pravidelně setkávají, aby sdílely nápady, odpovídaly na otázky a seznamovaly se s novými službami a osvědčenými postupy napříč odvětvími. Ti, kdo mají zájem připojit se ke skupině uživatelů AWS, mohou navštívit stránky na adrese https://aws.amazon.com/developer/community/usergroups/europe.

„V České republice pozorujeme rychle rostoucí zájem o AWS“, uvedl Petr Růžička, organizátor z pražské skupiny uživatelů AWS a senior cloudový architekt ve společnosti McKinsey & Company. Otevření místní pobočky AWS přispěje k dalšímu rozvoji know-how jak u cloudových začátečníků, tak dlouholetých profesionálů. Sdílení vědomostí v oblasti cloudů je klíčové pro všechna odvětví a my se těšíme, že přivítáme mnoho nových členů. Rád bych poděkoval společnosti Amazon Web Services, našim partnerům, IT odborníkům a mnoha prezentátorům, kteří svůj čas věnují pražské skupině uživatelů AWS v České republice.

AWS i nadále investuje do českého a slovenského vzdělávacího systému a podporuje jej, a to prostřednictvím komplexního programu AWS Educate pro rozvíjení dovedností v cloud computingu u studentů ve věku od 16 let výše. Mezi členské instituce programu AWS Educate patří česká Střední průmyslová škola elektrotechnická (SPŠE), Střední škola Kostka, Prague British School, Vyšší odborná škola sv. Štepána a slovenská Univerzita Košice.

Zákazníci, kteří se chtějí o službách AWS dozvědět více, mohou navštívit webové stránky https://aws.amazon.com.

Zájemci o pracovní příležitosti u AWS v České republice se mohou dozvědět více informací a zažádat o práci online na www.aws.amazon.com/careers.

(tz)