Bydlení v dřevostavbách přináší pozitivní energii

Tomáš Veselý

Mít příjemný domov, kam se člověk rád vrací, je asi snem každého člověka. Někdo dává přednost bytu, jiný je pouze pro rodinný dům. Stále větší množství lidí u nás fandí dřevostavbám. S vlastní zahradou, kde se dá pořád něco vylepšovat, sázet, sklízet, obnovovat, kde se dá experimentovat i odpočívat, ať už prací, nebo u bazénu. Užívat si pohodlí ve vysněném interiéru, který odpovídá naturelu člověka, patří ke komfortu, jež se nedá vyčíslit. Zejména v dnešní době plné stresů, nadbytku technologií, tlaku na výkon, nutnosti stihnout vše… Oáza klidu domova je tím, kde většina z nás dokáže nabrat dostatek sil, pozitivní energii, radost do dalšího dne. Dřevostavby jsou bodem, kde se protíná mnoho rovin směřujících k harmonii života. Jaké jsou, o tom již Tomáš Veselý, statutární ředitel značky VEXTA DOMY, předního českého výrobce dřevostaveb:

O dřevostavbách se mluví stále více, nacházejí hodně příznivců. Čím tedy konkurují ve srovnání se zděnými domy?

Bydlení v dřevostavbě zajišťuje plnohodnotný komfort a návrat k přírodním materiálům, díky čemuž jsou dřevostavby ekologicky ohleduplné. Z praktického hlediska jejich výhoda spočívá v extrémně rychlé a efektivní výstavbě. Navíc díky tenké, ale důmyslné konstrukci stěn disponují i větší podlahovou plochou obytného prostoru. Nedrží se v nich vlhkost, a tím poskytují svým obyvatelům hypoalergenní prostředí.

Proč si tento typ rodinného bydlení pořizují ve značné míře také podnikatelé, manažeři, lidé nadměrně časově vytížení?

Většinou mívá o dřevostavby zájem moderně smýšlející mladší věková skupina klientů s vyšším vzděláním a přehledem o trendových technologiích. Jsou to lidé, kteří se více zajímají o stavební investice a dokážou si spočítat, že rychlá výstavba a nízkonákladový provoz dřevostavby je finančně výhodný, tím spíše, že je možnost udělat dřevostavby i jako pasivní domy.

Opravdu přinášejí pozitivní energii?

Jedním z blahodárných účinků dřeva je i jeho schopnost vytvářet teplo, a to nejen fyzicky, ale také pocitově. Například odhalené dřevo v interiéru rozhodně dodá na útulné atmosféře domu. Já osobně věřím, že právě příjemná atmosféra domova pozitivně ovlivňuje naši náladu. Takže ano, bydlení v dřevostavbách přináší pozitivní energii.

Psychika člověka je křehká krasotinka, a zejména v dnešní uspěchané, a navíc
covidové době je velmi zranitelná. Stoupla právě třeba loni poptávka po „dřevěném bydlení“? V období, kdy mnoho lidí začalo přemýšlet o vlastním zdraví v hlubších souvislostech?

Podíl dřevostaveb na trhu čím dál více roste, v minulém roce činil 15 % mezi novostavbami, což znamená, že každá sedmá byla dřevostavba, dohromady je to tedy přes 2700 dřevostaveb. Je to způsobeno i tím, že lidé jsou kvůli pandemii donuceni trávit více času doma, a tak více přemýšlejí, v čem bydlí a jak to mohou změnit. My jsme v roce 2020 měli plně vytíženou kapacitu našeho výrobního závodu v Moravské Huzové, a i přes nešťastné koronavirové období, kdy se pozastavila ekonomika, se náš obrat přiblížil k rekordnímu roku 2019. Tehdy náš roční obrat činil 280 miliónů korun. V těchto souvislostech jsme za narůstající zájem o dřevostavby samozřejmě velmi rádi a pevně věříme, že bude i dál pokračovat.

Když se mi některý z vámi dodávaných domů zalíbí a ráda bych v něm brzy bydlela, co mám udělat?

Postup je jednoduchý, sjednáte si informativní schůzku s naším obchodním zástupcem ve vzorovém domě, kde si sdělíte všechny podstatné informace, a v případě zájmu může započít realizace. S výstavbou všech našich rodinných domů je navíc spojena i poradenská činnost, vyřízení stavebního povolení či případné zprostředkování hypotečního úvěru. Když budete chtít, připravíme dům přímo „na klíč“, kdy zajistíme vše potřebné k okamžitému nastěhování přesně podle vašich přání.

A co když mám na zahradě starou původní stavbu, která k tomu místu zkrátka patří, ale je již v dezolátním stavu, a na jejím místě bych si ráda nechala postavit právě dřevostavbu s tím, že bych si přála kousek „toho“ starého zakomponovat do nové stavby? Dokázali byste vyhovět? Nebo do takových experimentů nejdete?

Nikdy neříkejte nikdy. Nicméně obvykle jsou úskalí spojená s těmito záměry taková, že nakonec klient od takového záměru ustoupí. Myslím tím, že se zjistí například nevhodné založení původní stavby, chybějící hydroizolace a tak dále…

Nakolik náročná je spolupráce nového majitele domečku s vaší firmou? Sebere mu to hodně času?

Vůbec ne. VEXTA DOMY zařídí vše tak, aby měl klient co nejméně starostí, od stavebního povolení až po kolaudaci. Náš zákazník se tak s námi setkává jen na informativních schůzkách nebo při kontrolních dnech na stavbě.

Dokážete pomoci i se základním vybavením? Tedy třeba s montáží kuchyně nebo koupelny?

Protože kuchyně není součástí dodávky domu „na klíč“, je vždy na klientovi, kterého dodavatele si vybere. V případě koupelen může využít dodávku od společnosti, s níž máme navázanou spolupráci. Celkově pak v našich dřevostavbách nabízíme tři stupně provedení, horní stavba „na klíč“ zahrnuje ve své ceně například i plovoucí podlahy, obklady či interiérové dveře a tak dále.

Mířím stále k tomu, jak si může člověk, který nemá moc času, usnadnit
cestu k pěknému bydlení…

Díky enormně rychlé montáži a našim administrativním službám umožňují dřevostavby plně vyjít vstříc lidem, kteří se chtějí brzo stěhovat a nemají příliš času věnovat se zdlouhavým procesům spojeným s výstavbou domu. V podstatě platí, že od zahájení stavby dům stojí do tří až čtyř měsíců.

Naznačil jste, že se postaráte zájemci také o financování, pokud nemá patřičnou hotovost.

Samozřejmě, v případě zájmu zahrnují naše komplexní služby i zprostředkovávání hypotečního úvěru se zástupci vybraných bank.

Když byste měl shrnout největší benefity dřevostaveb, co byste vyjmenoval?

Kromě již dříve zmíněného zdravého bydlení a ohleduplnosti stavby k životnímu prostředí bych určitě vyzdvihl životnost dřevostaveb. V případě profesionálně odvedené práce se pohybuje až okolo 150 let. Navíc VEXTA DOMY jsou od roku 2016 členem Asociace dodavatelů montovaných domů, což znamená, že opravdu ručíme za kvalitu provedení domů, a i proto našim klientům poskytujeme celoživotní záruku na nosný skelet domu. Zároveň považuji za důležité zmínit hořlavost dřevostaveb. Ačkoliv se to může zdát jakkoliv paradoxní, konstrukce domu na bázi dřeva má v případě požáru lepší vlastnosti než například ocelová.

Co když budou tyto stavby žádané více, než předpokládáte? Bude dostatek dřeva?

S nedostatkem stavebního řeziva se naštěstí nepotýkáme a nepředpokládáme, že by se v blízké budoucnosti mělo něco změnit. Na druhou stranu dřevo, kterého je aktuálně v České republice nadbytek, tedy to kůrovcové, není možné pro moderní dřevostavby absolutně využít. I proto se bohužel cena dřeva vzhledem k rostoucí poptávce posouvá stále vzhůru.

Jaký je váš vztah k materiálu, který vždy patřil k soužití s člověkem? Kdy vás okouzlil?

Asi jako většinu z nás už v dětství. Začalo to již dřevěnými hračkami, stavebnicemi, pokračovalo stavěním různých bunkrů v lese nedaleko naší chaty a pak už to byl jen krůček ke zvážení konstrukčních a environmentálních aspektů. Rozhlédl jsem se po stavebním trhu rezidenčního bydlení v České republice a nebylo nad čím váhat.

otázky připravila Eva Brixi