Vrcholoví manažeři vybrali nejlepší studentskou firmu roku 2021

Vítězové

O absolutním vítězi soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2021 se rozhodlo ve virtuálním národním finále 5. května. Stala se jím společnost PEAK žáků Gymnázia Ostrava–Hrabůvka, která uvedla na trh aplikaci posilující anglickou slovní zásobu pomocí filmů. V rámci ocenění studenti získali šek na 50 tisíc korun pro další investice.
Finále probíhalo v anglickém jazyce a samotná prezentace firmy porotcům byla také významným kritériem hodnocení. Vítěz bude totiž reprezentovat Česko v 32. mezinárodním finále soutěže JA Europe Company of the Year Competition 13. až 15. července 2021 v litevském Vilniusu, kterého se zúčastní kolem 40 studentských firem z celé Evropy.

Rolí porotců v národní soutěži se už tradičně ujali vrcholoví manažeři českých firem, kteří hodnotili výsledky fungujících studentských společností, počáteční nápad i schopnost studentů svůj produkt zpropagovat.

„Téměř profesionální práci odvedlo všech osm finalistů a nás nesmírně těší, že úroveň studentských prezentací se každý rok zvyšuje. Potvrzuje se nám, že podpůrné činnosti pro studenty programu JA Studentská Firma jako školení, webináře, soutěže o nejlepší logo či Innovation camp, kde se mladí lidé setkávají s lidmi z praxe, mají smysl. Studenti hýří nápady, jsou kreativní, ale efektivitu jim ve velké míře dodává právě práce dobrovolných mentorů, profesionálů z oboru, kteří se jednotlivým studentským firmám celoročně věnují,“ poukázal realizátor programu JA Studentská Firma a ředitel JA Czech Martin Smrž.

V letošním školním roce si v rámci vzdělávacího programu JA Studentská Firma v Česku vyzkoušelo reálné podnikání přes čtyři tisíce středoškoláků, vzniklo 194 nových studentských firem a 45 z nich se utkalo v soutěži JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU v rámci 26. ročníku soutěžního veletrhu JA EXPO. Jejich aktivity hodnotila 70členná porota v osmi soutěžních kategoriích, například z pohledu efektivity managementu, marketingu, finančního řízení či sociálního podnikání. Do národního finále následně postoupilo osm úspěšných firem ze středních škol napříč Českem.

Výsledky národního finále soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2021:

1. místo: studentská firma PEAK z Gymnázia Ostrava-Hrabůvka, pod vedením učitelky Mgr. Taťány Szlaurové
2. místo: studentská firma LookUp z OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové, pod vedením učitelky Petry Kábrtové
3. místo: studentská firma CLICK-IT OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové, pod vedením učitele Zdeňka Pospíšila

Prezentace všech finalistů je možné zhlédnout na webu JA Czech.
Složení poroty: Martin Smrž (JA Czech), Čestmír Ondrůšek (Raiffeisenbank), Mark Anderson (UNYP), Lenka Vaněk (EY), Marie Doušová (Nestlé), Ján Firda (Citibank), Jiří Halbrštát (ManpowerGroup), Jakub Kovalský (AT&T), Martin Lašek (SAP)

O vzdělávacím programu JA Studentská Firma

Praktický vzdělávací program pro střední školy JA Studentská Firma funguje v České republice už od roku 1992. Studenti v rámci tohoto programu zakládají vlastní skutečnou obchodní společnost, která funguje pod vedením učitele a mentora z praxe. JA Studentská Firma umožňuje studentům proniknout do problematiky fungování společnosti od jejího založení přes vedení a rozvoj po potenciální likvidaci. Jedná se o reálnou činnost, nikoliv fiktivní. Studenti se učí nejen všechny nutné administrativní postupy při zakládání firmy, ale i přijímat rozhodnutí nebo zapojit do svého byznysu společenskou odpovědnost. Vedle založení vlastní firmy se mohou účastníci vzdělávacího programu zároveň porovnat s ostatními v soutěžích JA Top Logo, JA Media Cup nebo závěrečné JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU (první ročník proběhl v roce 1995). Na veletrhu JA EXPO, který se koná každoročně na jaře, mají studentské firmy možnost představit své výrobky a služby široké veřejnosti. Letos, stejně jako loni, se však kvůli pandemickým opatřením veletrhy nekonaly.

JA CZECH, www.jaczech.org

JA Czech je obecně prospěšná vzdělávací organizace založená Tomášem Baťou, která již od roku 1992 realizuje na českých školách ucelenou koncepci nadstandardního vzdělávání. Formuje podnikatelské myšlení a finanční gramotnost mladých lidí, propojuje je s lidmi z praxe a pomáhá nastartovat jejich úspěšnou profesní kariéru. Ve spolupráci se školami vytváří příznivé a motivující prostředí pro rozvoj osobních dovedností v rámci podnikatelského vzdělávání studentů i učitelů. Stěžejního programu JA Studentská Firma, se závěrečným veletrhem JA EXPO, se každoročně účastní tisíce středoškoláků.

JUNIOR ACHIEVEMENT, www.juniorachievement.org

Junior Achievement je nejstarší vzdělávací organizace na světě s rokem vzniku 1919. Působí ve více než 120 zemích světa. Zároveň byla švýcarskou institucí NGO Advisor vyhlášena jako sedmá nejvlivnější nevládní organizace světa. Do programů JA se každoročně zapojí 11 milionů dětí a studentů ve věku šest až 22 let.