Češi si pořizují nové bydlení, pandemii navzdory

Kamil Dunaj

Trh s bydlením se rychle rozvíjí i v krizových letech poznamenaných koronavirem. Jen požadavky kupujících se mění. Jak, o tom jsme hovořili s Kamilem Dunajem, ředitelem developmentu společnosti Getberg:

Vaše společnost se specializuje na bydlení v okolí Prahy. Je stěhování za město dnes velkým trendem? Co zájemci od takové lokality nejvíce chtějí?

Bydlení v okolí velkoměst je celosvětový trend, který nyní skokově posílil. Jedním z klíčových důvodů je přesun do zdravějšího a bezpečnějšího prostředí. Do věku, kdy zakládají rodiny, se také dostávají ti, kteří mají již zkušenost s prací v zahraničí a hledají i u nás to, co znají z ciziny. Pro rodinu chtějí klidné a bezpečné zázemí s blízkostí zeleně. To je navíc ideální i pro kombinaci home office a dojíždění do práce. Také platí, že za cenu pražského bytu lze pořídit ve vybraných lokalitách za Prahou dům se zahradou.

Jaké mají tito lidé nároky na dojíždění do práce?

Nejpopulárnější jsou lokality, které mají dobrou dostupnost autem, ale jsou také blízko vlakových tratí, aby lidé na automobilu nebyli absolutně závislí. Například z příměstských oblastí Prahy s dobrou dostupností železnice se do centra dostanete stejně rychle jako z okrajových částí města. Vlak lidé běžně používají v okolí mnoha světových metropolí a například u Dublinu vzniklo na železniční trati úplně nové městečko Adamstown, jehož developeři zde vybudovali i zcela novou železniční zastávku s přímým spojením do 16 km vzdáleného centra Dublinu. My máme ve srovnání se světem velkou výhodu, že můžeme využít skvělou síť veřejné dopravy, a i to požadavkům bydlení za městem nahrává.

Změnila nějak současná situace, jak mají vypadat třeba i dispozice bydlení či vy­bavení?

Určitě, lidé od začátku výběru nemovitosti přemýšlejí o home office. My třeba již v základních dispozicích myslíme na tyto nové požadavky a nabízíme jednoduché rozčlenění obytné místnosti, kdy oddělená část může být využívána jako kancelář, ale třeba i na přespání pro prarodiče. Právě variabilita je v těchto věcech podle naší zkušenosti velmi důležitá. Podobně pak plánujeme nabízet našim klientům i zahradní domek snadno upravitelný na home office. A podle prvních ohlasů mohu říci, že o to bude jistě velký zájem. Co se týče vybavení, určitě je třeba dnes nabízet smart home ready nemovitosti, aby si pak sám zákazník mohl předpřipravený dům či byt dovybavit podle svých představ.

Minulý rok byl ale také rokem rekordního objemu hypoték. Jaký v tomto směru očekáváte ten letošní, 2021?

Silným fenoménem roku 2020 a vlivem byly relativně levné hypotéky, které má ještě stále trh k dispozici. Doba proto přála pořizování nemovitosti, ať už pro vlastní bydlení, nebo jako investici a výhodné uložení prostředků v nejisté době. Na trhu nebylo moc podobně výhodných a stabilních investičních segmentů. Již nyní je patrné, že letos pokračují trendy roku loňského. Trh s nemovitostmi se pod vlivem pandemie nezastavil. A podobně jako v loňském roce zaznamenáváme velký růst zájmu během jara a léta.

Považujete reality v současné době za lukrativní investici?

Určitě. A očekáváme další nárůst poptávky po realitách jako investiční komoditě. Předpokládáme, že porostou investice do nemovitostí, zejména v žádaných lokalitách okolí Prahy. Například pořízení rodinného domu může být nyní velmi zajímavým krokem. Vzhledem k poptávce převyšující nabídku lze hezký dům v dobré lokalitě o velikosti 4+kk nebo 5+kk pronajmout v současnosti i za 35 000 korun měsíčně, byt pak za 15 000–30 000 korun měsíčně, podle velikosti. Hlavně ale návratnost investice je v okolí Prahy vyšší než v hlavním městě. Za cenu bytu v Praze tak stále ještě pořídíte dům za Prahou. Toto však nebude platit stále a ceny domů zde v budoucnu porostou. Je proto pravá chvíle na rozhodnutí právě nyní.

připravil Pavel Kačer