Z party stanu parádní restaurace nebo kancelář

Martin Rajnoch

Chystáte své dceři svatbu? A hledáte neutrální půdu pro velkou hostinu? S patřičným zázemím, když na sklonku léta ubývá sluníčka a večery si žádají trochu tepla navíc? Potřebujete uspořádat menší přehlídku nových modelů pro volný čas seniorů a nevíte, jaké prostředí zvolit? Co kdybyste to zkusili s party stanem? Party stany představují nejčastější způsob, jak zabezpečit zastřešení a zázemí pro venkovní eventy. Při výběru stanu se vždy přihlíží k tomu, v jaké lokalitě se akce koná a pro kolik osob. Pronajatý party stan je možné vybavit prakticky čímkoli.

Nejde pouze o mobiliář, jako je nábytek a klasické dekorace. Praktické je mít k dispozici třeba klimatizaci a topení. Zařízení interiéru stanu tvoří nedílnou součást úspěchu každé akce. Díky flexibilitě stanů a dalších komponentů je možné je postavit naprosto všude, i na sjezdovce. Jen je potřeba počítat se stoupajícími náklady ve srovnání se stany, které mají podlahu do roviny. Uvnitř stanu můžete mít luxusní restauraci s červeným kobercem nebo dobře zařízenou funkční kancelář. Nevěříte? Majitel firmy Prague Events & Management s.r.o., která provozuje e-shop Partystanyhned.cz, Martin Rajnoch vás o tom přesvědčí:

Party stany se staly nedílnou součástí nejrůznějších setkání, prezentací, oslav. Kde se v současnosti nejvíce využívají?

Vzhledem ke covidu nyní panuje velký zájem o svatby pod stanem. Počet restaurací snů či dokonalých míst pro vzájemné ano se totiž s nárůstem poptávajících nijak nezvýšil. Zatímco v roce 2019 jsme v letní sezóně realizovali v průměru 15 velkých svatebních stanů měsíčně, v loňském roce to už bylo 30 svatebních stanů za měsíc. Letos počet stoupl ještě o polovinu. Měsíčně takto zprodukujeme kolem 45 svatebních stanů, vždy pro 80–200 lidí.

Přichází více zakázek od firem, nebo od soukromých zájemců?

Spíš od firem, s tím jsou spojené agentury a ty mají korporátní klientelu. Kdybych to srovnal se svatbami, stejně pořád převažuje korporátní klientela. Hlavně jsou v tom zapojené průmyslové stany, tam je to 100 % právě korporátní klientela. Pokud to celkově shrnu, existují pro nás tři typy klientů – svatby, průmysl a eventy. Svatby jsou tak 30 %, průmysl 40 % a 30 % eventy. Průmysl jel i v době covidu a pro nás to byl ten hlavní přístav.

Pronajímáte pouze stany, nebo i jejich vybavení?

Kromě stanů můžeme nabídnout i profesionální osvětlení, ozvučení, audiovizuální techniku, televize, projektory, velké LED panelové televize, které mohou být i 4–5 m široké, 3 m vysoké. Samozřejmě prezentace, to mohou být například sportovní přenosy. Když byla olympiáda, hodně se na velkoplošných obrazovkách sledoval její přenos. Jde o panely 50 x 40 cm, které se skládají do sebe a lze z nich vyrobit
libovolně velkou plochu, s ohledem na rozlišení či formát obrazu.
Další nedílnou součástí je nábytek, nejrůznější vybavení, stoly, židle, ubrusy, popelníky a další věci důležité pro zajištění akce. Umíme například i svíticí stolky, kde se použijí LED pásky, které se rozsvítí, a vznikne příjemný a hezký design prostoru. Pódium pro nás také není problém, bývá součástí audiovizuální techniky. S tím, že jsme schopni zajistit i velká pódia, střechu, grand support i stage.

Co lze z party stanu všechno vytvořit? Prostor pro nenáročné komorní setkání obchodních přátel, ale třeba i pro neobvyklou výstavu přírodnin, obrazů či módní show?

Pronajatý party stan je možné vybavit prakticky čímkoli. Nejde pouze o mobiliář, jako je nábytek a klasické dekorace. Praktické je mít k dispozici třeba klimatizaci a topení. Pokud je totiž večer i během léta jen 15 °C, už není stan pro hosty komfortní. Stany jsou vhodné do jakéhokoli ročního období, v létě jde použít klimatizaci, v zimě se dá bezpečně vytopit. Umíme zajistit velmi kvalitní osvětlení prostoru. Party stany jsou vhodné na rodinné oslavy, večírky i jako festivalové zázemí. Málokoho možná napadne, že si může díky stanům vytvořit příjemné prostředí pro komorní akce, ale i luxusní restauraci.

Na jakou nejdelší dobu jste svá zařízení pronajali?

Jsou to roky, ač to zní tak trochu jako nadsázka. Například máme pronajatou halu u klienta v Chomutově skoro už čtyři roky.

A co se letos v takovém prostředí odehrává nejvíce?

Teď zažívají comeback různé festivaly. Dříve byly festivaly květen, červen, letos je vše posunuté na srpen a na září. V Plzni jsme se podíleli na velkém food festivalu, ten děláme již ­sedm let, a další tři velké festivaly jsou pak během letních měsíců. Je to v Plzni, Pardubicích, Liberci, festival je pro víc než 5000 lidí. Postavené stánky různých velikostí, většinou používáme stany typu Pagoda, 5 x 5 m. Ve velkém stanu mají lokální restaurace pronajaté místo a tam prezentují svou kuchyň.
Hodně děláme korporátní akce, firemní večírky, ale také eventy pro soukromou klientelu. Letos jsme například připravovali akci pro našeho klienta na střeše hotelu Thermal v Karlových Varech.

Ale party stany hlavně prodáváte…

To není až tak pravda, hlavně je pronajímáme. Ale ve chvíli, kdy klient chce, tak mu ho rádi vyrobíme a prodáme. Pokud jsou zájemci ze soukromého sektoru nebo z veřejného, například obce, snažíme se jim vysvětlit všechny záležitosti, které souvisejí s údržbou, se stavbou a servisem stanu. Servis je opravdu náročný, složitý, musí se zachovat určité postupy, udržet skladování, péče o plachty, protože pak to může být poměrně drahé. Pokud se stan vrátí mokrý nebo se nedbale uloží do skladu, může do půl roku zplesnivět a pak nezbývá než jej vyhodit.

Na míru si lze takový stan také objednat? Třeba jako dočasný letní domeček na zahradu pro ratolesti své i sousedů?

Samozřejmě lze objednat stany na míru v podstatě kamkoli. Například beduínské stany mohou fungovat také jako dočasné i trvalé nezávislé stavby v zahradách, na terasách, jako zastřešení bazénů nebo jako markýzy u domů. Jejich konstrukce je velmi variabilní, vzdušná a elegantní.

Mohou party stany sloužit i jako ubytovna pro školu v přírodě?

Nejspíš pouze jako nějaká nouzová varianta, ve chvíli, kdy by nastala určitá výjimečná situace. Možná při troše dobré vůle a kreativity a touze po dobrodružství by se asi dal party stan uvést do stavu, aby si tam děti připadaly dobře. To by nejspíš šlo, ale nikdy jsme pro tyto účely stany nepronajímali. Pronajímáme v tomto smyslu stany třeba pro sportovní soustředění, taneční tábory.

Jaké je další perspektivní využití vašeho sortimentu?

Dětské tábory, které užívají stany pro účely tancování a podobné dětské aktivity, jsou vděčné. Se stanem se nic nestane, není nikdy poničený nebo znečištěný. Věřím, že i nejrůznější firemní prezentace pod stanem budou ještě oblíbenější než dosud. Stany ale mohou být dobrým pomocníkem i pro restaurace, které dostanou požadavek uspořádat akci v několika na sebe navazujících sekcích, včetně venkovního prostoru. A řadu nových nápadů přinese určitě i sám čas a to, jak se bude vyvíjet situace s covidem.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi