Z programátora fyzioterapeut a podnikatel

Lukáš Ganeshpuri Klimpera

Uběhnout společenský maraton na jehlách a několik hodin se jen usmívat, vést vstřícnou konverzaci, navázat ty správné kontakty a zajistit, abych se trochu líbila, no, bývala to ještě nedávno moje samozřejmost. Na velkých konferencích či oslavách jsem to dříve nějak moc neprožívala, šlo o povznášející rutinu, která patřívala k vyžadovaným samozřejmostem. Postupem času se mi do hlavy před každou takovou akcí vkrádala obava, jak to vše zvládnu, jak to fyzicky vydržím. Pak jsem se přistihla, že se na nejrozmanitější setkávání netěším jako kdysi, ale přeji si, aby co nejdříve skončila a já… Až vyměním obuv krásnou za tu pohodlnou. A už to tak asi zůstane. Když jsou totiž nohy v pořádku, hlava pracuje dobře.
Když nohy bolí, mozek neposlouchá. Obuv, kterou začal vyrábět Lukáš Ganeshpuri Klimpera, dnes majitel pražské firmy Walk free s.r.o., je přesně ta, v níž by měli lidé chodit. Aby jejich tělo pracovalo tak, jak má. Aby předešli zbytečným zdravotním potížím. Aby se cítili dobře. Takové boty totiž skutečně existují.
Zde je nástin příběhu, který vás může naladit na optimistickou strunu:

Jak vznikne z fyzioterapeuta podnikatel?

Mám-li být upřímný, nejsem klasický podnikatel… Jsem jen nadšenec, který chce dělat něco, co má smysl a co ho baví… Původním povoláním jsem programátor, který pro své nadšení „vyhořel“ a šel studovat fyzioterapii… Fyzioterapie je vlastně takové „neurofyziologické programování“, takže i když to může vypadat paradoxně, ve výsledku jsem povolání až zas tak nezměnil…
Fyzioterapii jsem se věnoval několik let, měl jsem obrovské štěstí na učitele a kolegy, dokonce jsem několik let pracoval pod primářkou MUDr. Moráňovou na soukromé klinice LOGO v Brně. Jenže zoufalství, které mě vždy provázelo, když pacient po úspěšné terapii opět vklouzl do klasických bot, které jej zcela „rozhodily“, bylo jasným hnacím motorem pro to, abych v tomto směru něco podniknul. Zároveň i moje vlastní experimenty a pozorování přirozené chůze a všech jejích zdravotních i rehabilitičních výhod byly natolik silné, že jsem s tím prostě musel něco udělat… V té době na trhu nebyly žádné boty, které by umožňovaly přirozenou chůzi, a tak nezbylo než začít hledat a zkoušet… Vyrobil jsem si první prototyp takové boty, byl funkčně skvělý, ale co se týče manuálního provedení, bylo jasné, že jej musí dělat někdo zkušenější a zručnější! A tak začalo dlouhé hledání materiálů, lidí, znalostí, zkušeností…

Co bylo tím zásadním impulzem k založení firmy?

Největší inspirací bylo učení mého jógového Mistra Paramhans Svámího Mahéšvaránandy a fyzioteraputky Clary Lewitové, dcery prof. MUDr. Karla Lewita, jednoho ze zakladatelů Pražské školy rehabilitace. Clara nás již na Univerzitě jako jediná učila o benefitech bosé chůze a ukazovala nám své na míru ušité první barefoot boty… Clara doslova zbořila všechny rebahiltační „mýty“ a dogmata, a otevřela nám cestu, jak se vždy podívat na pacienta a přemýšlet o něm s čistou myslí, „nanovo“, bez jakýchkoliv systémů, škatulek, návodů a principů… Clara Lewitová již v roce 1998 publikovala v odborné literatuře (Rehabilitace a fyzikální lékařství) průlomový článek O botách, kde zcela přesně definuje parametry barefoot obuvi.

A jak dlouho trvalo, než jste ušili první boty, které se prodaly?

Hledání a zkoušení bylo opravdu dlouhé, minimálně tři roky… Hledali jsme jen ty nejlepší evropské materiály, nejlepší konstrukční řešení, které neomezuje přirozenou funkci nohy, a především kolegy, kteří budou boty navrhovat a vyrábět. Nebylo to zrovna jednoduché, ale stálo to za to.

Uvádíte, že jde o etickou výrobu. Co to znamená?

Etická výroba je jedním z našich tří pilířů. Ahinsa je sanskrtské slovo znamenající nenásilí. Ahinsa shoes jsou bez násilí a etické za prvé k nám samým – nechávají naše tělo fungovat zdravě a přirozeně. Za druhé jsou bez násilí ke zvířatům, jsou čistě veganské, a za třetí bez násilí, tedy etické k lidem, kteří boty vyrábějí, získávají totiž nadstandardní pracovní i platové podmínky. Veškerá výroba probíhá pouze v EU i veškeré materiály jsou z EU jen té nejvyšší kvality s nejpřísnějšími certifikacemi zdravotní nezávadnosti. Osobně se například znám se všemi výrobci materiálů, které používáme.

Kdo tvoří většinu vašich zákazníků?

Skupina našich zákazníků je velmi pestrá, za což jsem osobně velmi rád. Jsou to především lidé, kteří se zajímají o své zdraví, ale i o svět okolo sebe, nejsou lhostejní k tomu, v jakých podmínkách a z čeho se vyrábějí věci, které kupují a nosí.

A budete vyrábět obuv také pro děti?

Ano, určitě, dětské boty jsou víceméně připravené na jaro 2022. Nechtěli jsme to uspěchat jen kvůli tomu, že je po dětské obuvi veliká poptávka. Hledali jsme opět jen to nejlepší, jak co se týče materiálů, tak i funkcionality a kvality výroby.

Kde se vaše produkce dá koupit? Jen na vašem e-shopu?

Jak na našem e-shopu, kde je vždy nejaktuálnější nabídka a největší dostupnost, tak i v prodejnách našich velkoobchodních partnerů, kterých je plno po celém světě. V Praze v Londýnské ulici máme naše vlastní prodejní místo. Ale náš e-shop www.ahinsashoes.cz je v dnešní době ta nejrychlejší cesta s největší nabídkou – samozřejmostí je komfortní možnost výměny velikosti zdarma atd.

Pochopila jsem správně? Máte tedy již zahraniční klientelu?

Ano, samozřejmě! Již několik let dodáváme do celého světa, nejvíce do USA a Německa. Rádi bychom v budoucnu v Americe spustili druhou výrobu – máme veškeré vybavení, technologii i know-how, a čím bude výroba lokálnější, tím lépe.

Základem vaší podnikatelské filozofie je vyrábět boty takové, aby tělo nositele mohlo fungovat přirozeně, zdravě a šťastně. Přivedly vás k tomu poznatky z práce fyzioterapeuta, nebo spíše shánění pohodlné obuvi?

Pouze fyzioterapie a jógové učení… Nikdy jsem pro sebe nehledal pohodlnou obuv…
Když jsem začínal, „motivačně jsem se zařekl“, že si již nekoupím žádné jiné boty než Ahinsa shoes – a tak jsem první dvě zimy strávil v bratrových roztrhaných pohorkách s nápisem Dead Kennedys a pak naštěstí přišel náš první zimní model a nohy byly v teple. Pokud jde o pohodlnou obuv, před dvěma lety jsme kromě Barefoot kolekce začali nabízet i Comfort kolekci, která je, co se týče svých všech parametrů, nejpohodlnější botou na trhu (nízká hmotnost, flexibilita, prostor pro centrované prsty, měkkost došlapu, kvalita a certifikace použitých materiálů, etická výroba).

Ze všech možných zdrojů se dovídáme, že vlastně špatně chodíme, sedíme, ležíme… Co s tím? Jakou roli přisuzujete v této souvislosti běžné fyzické práci doma nebo na zahradě?

Co s tím? Odpověď je zcela jednoduchá – nechat naše tělo fungovat zcela přirozeně. To je totiž dokonalé – komplet a doslova. Jediný problém je, že zvenku měníme a omezujeme jeho funkci a mozek si musí najít jiné „řešení“, jiný pohybový program, který ale již vůbec není fyziologický. A tak po čase samozřejmě logicky dříve či později vznikají funkční i strukturální potíže. Jen pro příklad – pokud si vezmeme klasickou botu, která vyřadí nohu z funkce (zmáčkne prsty, podpatek změní nastavení nohy, ale i celého zbytku těla, přes tvrdou podrážku nemůže mozek přečíst terén a reagovat na něj, je těžká, někdy i fixuje kotník) a nemůžeme se od nohy odrážet, tak si náš mozek najde jiný alternativní program, nejčastěji ten, že dolní končetiny začneme „házet“ dopředu z oblasti kyčelních kloubů a pánevního pletence a tvrdě na ně dopadáme… tedy zcela obrácený mechanizmus, než je přirozený odraz od prstů nohy… Tato „patologická“ chůze (přítomná u většiny populace) bývá často příčinou mnoha potíží v rámci celého pohybového aparátu, zejména v oblasti pánve, kyčelních kloubů, bederní páteře, hluboké břišní svaloviny, pánevního dna, kolenních kloubů. Není divu, když naše tělo používáme zcela jinak, než je stavěné… Naopak přirozená chůze s aktivitou začínající na noze a šířící se do celého těla může mít plno benefitů, jako je centrace „zarovnání“ celého pohybového aparátu, napřímení,
snížení napětí (vzniklého v důsledku decentrovaného trupu), nastavení fyziologického dechu, aktivace pánevního dna, optimalizace funkce vnitřních orgánů a v neposlední řadě může mít i pozitivní vliv na naši dobrou náladu a psychickou kondici obecně…
Nejsou to ale jen boty, mohou to být u žen například příliš úzké sukně, u „kluků“ spuštěné kalhoty. Nebo velmi nebezpečné jsou z hlediska motorického vývoje objemné pleny pro děti, které omezují hybnost v kyčelních kloubech… Jinak obecně fyzická práce je skvělá a v dnešní době nám velmi chybí. Ale opět, záleží na tom, jak se pohybujeme. Pokud půjdeme pracovat na zahradu a vezmeme si těžké pohorky, určitě to z pohledu fyzioterapie našemu zdraví moc neprospěje, spíše naopak…
Pokud ale budeme naboso (pokud nehrozí riziko poranění nohy) nebo například v Ahinsa shoes, které umožní noze (a celému zbytku pohybového aparátu) jeho přirozenou funkci, bude to pro nás doslova skvělé.

Součástí vaší práce je také osvěta. Na jaké téma?

Ano, věnuji se Ahinsa shoes více než na tisíc procent, ale naštěstí je vše natolik prostoupeno fyzioterapií, že jsem stále v oboru!

otázky připravila Eva Brixi
www.ahinsashoes.cz