Lehčí to nikdy nebylo

Štefan Polgári

Přivydělat si není vůbec špatné. V době nejrůznějších omezení s ohledem na covid-19 o tom přemýšlelo nemálo lidí, kteří ze dne na den museli zůstat buď na home office, nebo přišli o zaměstnání, či nebyli schopni z nejrůznějších důvodů do práce chodit. Často svou pozornost obraceli k online prostředí jako k cestě plné nových možností. Pro někoho mohl být řešením affiliate marketing.

Společnost Dognet.cz působí na poli online marketingu od roku 2013 v řadě zemí středovýchodní Evropy – kromě České republiky a Slovenska také v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku a Slovinsku. Jakožto affiliate síť tvoří spojnici mezi inzerenty a publishery. Aktuálně zastřešuje více než 700 kampaní a disponuje více než 5100 publishery. Od roku 2013 přinesl Dognet inzerentům 2,6 miliónu konverzí a obraty na úrovni 165 miliónů euro. Za dobu svého působení již společnost vyplatila provize v celkové výši přes osm miliónů euro.
A co je to affiliate marketing? Obor není ve své podstatě nijak revoluční a známe ho již z historie. Pracuje na nejjednodušším obchodním principu – když mi přivedeš zákazníka, získáš odměnu. Affiliate marketing má dvě strany – prodejce (inzerenta) a mediální prostor – webstránku (publishera). Když publisher umístí na svůj web provizní odkaz, jejž dostane, když se zapojí do affiliate sítě Dognet a přinese přes tento odkaz na web inzerenta zákazníka, který nakoupí, získá provizi z prodeje.
Více vyčtete z odpovědí Štefana Polgári, Managing Directora affiliate sítě Dognet.cz, která disponuje stovkami affiliate kampaní známých českých e-shopů:

Zastáváte názor, že si každý z nás může trochu přivydělat na základě toho, co máme doma. Jak to myslíte?

Vytvořit si online projekt dnes může téměř kdokoliv. Stačí mít doma počítač a internet. Dostupnost tvorby webu je v současnosti úplně jinde než například před deseti lety. Dnes nepotřebujete umět programovat, ani do detailu ovládat online marketing. Potřebujete jen čas a chuť tvořit.

Je tedy affiliate marketing vhodný pro jakoukoli firmu, firmičku, jednotlivce?

Ano, je vhodný pro každého, kdo chce tvořit obsah a věnovat se tvorbě webu.

Komu se v tomto oboru skutečně dobře vede? Kdo má šanci se prosadit a vydělat slušné peníze?

Jednoznačně, tak jako při každém podnikání, není vhodné čekat zázraky na počkání. V affiliate marketingu je důležitá trpělivost. Musíte si uvědomit, že váš projekt je během na delší trať a je nutné se mu dlouhodobě věnovat. Ideální tým, který takový projekt spravuje, si musí vyhradit dostatečný čas, neustále by se měl vzdělávat, vyhledávat nové informace, a zároveň mít velký tah na branku.

Tento druh marketingu je také o číslech, datech, přísných počtech. Na čem ale přesně staví?

Affiliate marketing staví na tom, že pošlete na web inzerenta, například e-shop, člověka, který zde reálně nakoupí. Díky tomu vy potom získáváte provizi. Celý technický provoz pak na sebe přebírá Dognet. Publisher, tedy osoba nebo firma, která si chce vydělat propagací jiných firem nebo služeb, musí jen správně označit odkazy, které návštěvníky pošlou z webu na e-shop. To ale není nijak náročné a dá se to naučit za pár minut.

Affiliate marketing má své zastánce i odpůrce, zejména ti druzí jmenovaní tvrdí, že se tato metoda vyplatí jen hodně zavedeným webům. Je to tak?

Máme v naší síti desítky publisherů, kteří začínali s malým webem a vypracovali se na středně velké partnery. Dnes vydělávají desítky tisíc korun měsíčně. Abych tedy odpověděl na vaši otázku – ne, není to tak. Pravda je spíše taková, že je lepší stavět web od začátku s tím, že myslíte na vydělávání affiliate formou. Je to vhodnější cesta, než mít od počátku fungující projekt a až následně se do něj snažit zakomponovat affiliate prvky.

A co byste poradil těm, kteří mají nápady, ale neumí s nimi pracovat?

Hlavně musí sebrat odvahu a co nejrychleji začít. Není se čeho bát. V aktuálním průzkumu nám mnoho našich publisherů napsalo, že měli začít už dávno. Pokud netušíte jak na to, naše kniha Tvorba vydělávajícího webu krok za krokem, kterou jsme nedávno vydali, je ideálním návodem, který vás zasvětí do affiliate prostředí. Lehčí to nikdy nebylo a už ani nikdy nebude.

ptala se Eva Brixi