Vytápění „nazeleno“

Jak si doma zajistit útulné teplo levně, pohodlně a ještě při tom brát ohled na životní prostředí? Přesně to umí kvalitní tepelné čerpadlo. V čem tkví tajemství jeho ekologického a úsporného chodu?

„Jednou z nejdůležitějších částí tepelného čerpadla je jeho chladivo, které v systému cirkuluje a v podstatě přenáší získané teplo do topné vody. Druh, který výrobce použije, pak ovlivňuje to, jak hospodárně dokáže přístroj vytápět a jak při tom bude šetrný k životnímu prostředí. Tím nejpokročilejším je v současnosti propan R290,“ vysvětluje Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel.

Toto chladivo vyniká svými výbornými termodynamickými vlastnostmi, takže umožňuje vyšší efektivitu vytápění a s tím související vyšší úspory. Zároveň je ale i ekologické, protože nenarušuje ozónovou vrstvu, navíc nepodléhá ani pravidelným revizím. „Většina výrobců přitom používá méně technologicky vyspělé chladivo nebo chladivo určené pro klimatizace, které ale není pro tepelné čerpadlo zcela vhodné. Takové zařízení není dostatečně efektivní při nízkých teplotách a při silných mrazech ztrácí účinnost, takže domácnost je v zimě vytápěna de facto elektřinou a ne čerpadlem,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu. Chladivo by proto mělo být jedním z hlavních orientačních bodů, kterými bychom se měli při výběru řídit. Pokud tedy vybíráte tepelné čerpadlo, chtějte vědět i to, co mu koluje v trubkách.

Společnost ACOND a.s. je přední český výrobce tepelných čerpadel. Již mnoho let úspěšně působí na českém trhu nejen tepelných čerpadel ale i klimatizací a topných systémů, které vyrábí a instaluje. Tepelná čerpadla ACOND nikoho neruší, nezreznou a vydrží. Topí v mrazech do -22 °C bez zapnutí elektrokotle. Čerpadlo ACOND je připojeno na dispečink a nepřetržitě pod dohledem. Ovládání je možné i mobilem.

(tz)