Letectví se přibližuje běžným lidem

Odvětví privátního letectví stále posiluje, charter advisory za poslední dva roky zdvojnásobila svůj obrat. Komerční letectví se po pandemii koronaviru zotavuje jen velmi pomalu. Na úrovni EU se drží počty letů stále 24 % pod úrovní z průměru před pandemií.

Česká republika je jednou z nejpostiženějších zemí, ve srovnání s rokem 2019 zde počty letů poklesly o 41 %. Naproti tomu odvětví soukromého letectví neustále posiluje a zvyšuje počty letů i převezených cestujících. Charter advisory, společnost zajišťující privátní a skupinové lety, za poslední dva roky více než zdvojnásobila svůj obrat a rok 2021 končí s obratem 5,676 milionu EUR oproti 2,519 milionu EUR v roce 2019.

Komerční letectví dostalo kvůli koronavirové pandemii tvrdou ránu. Hned s příchodem pandemie se v dubnu 2020 komerční lety propadly o 91 %. Postupně vlny zájmu kopírovaly vlny pandemie a jen velmi pomalu se zotavuje. V prosinci 2021 se v EU meziročně počty letů zvýšily o 130 %, stále je však 24 % pod úrovní průměru před pandemií. Jednou ze zemí, která pokles pocítila nejvíce, byla kromě Rakouska i Česká republika. Ve srovnání s rokem 2019 byl zaznamenán pokles o 41 %, v ostatních zemích je to průměrně o třetinu.

Navzdory poklesu u komerčních letů, letectví privátní stále posiluje. Společnost charter advisory poskytující privátní a skupinové lety, za dva pandemické roky více než zdvojnásobila svůj obrat. Zatímco v roce 2019 činil její obrat 2,519 milionu EUR, v roce 2021 se vyšplhal na 5,676 milionu EUR.

“Vliv pandemie se do našich statistik sice promítl také, nicméně lidé začali pro své cesty stále více využívat soukromé lety. Výraznější propad poptávek jsme měli v loňském roce jen v únoru a březnu, v dubnu jej naopak vystřídal obrovský růst přeprav. Vrchol jsme měli v červenci, konec léta s sebou pak přinesl problém s nedostatkem letadel na trhu. I druhá polovina roku však proběhla nad očekávání. Například v listopadu jsme zaznamenali téměř jednou tolik přeprav oproti standardům z předchozích let,” popisuje Martin Feč, CEO a co-founder charter advisory

Při bližším pohledu lze vidět, že větší část realizovaných přeprav se řadí do osobní privátní přepravy. To znamená menší lety – jednotlivce, letící za businessem či na dovolenou. Charter advisory jich loni přepravila 1647. Dalších 551 pasažérů naopak využilo možnost skupinového letu, tedy většího letadla, kam se vejde více lidí, a které se využívá například při hromadných cestách na konference či sportovní zápasy. 32 pasažérů využilo v loňském roce let helikoptérou.

“Celkově jsme loni zrealizovali 1 275 letů a přepravili 2 230 cestujících a také 21 psů, jelikož možnost mít na palubě domácího mazlíčka je jedním z důvodů, proč naši klienti soukromé lety volí. Přistáli jsme na 198 unikátních letištích a využili 35 typů letadel,” popisuje Martin Feč.

Jak se bude situace v privátním letectví odvíjet dál, záleží samozřejmě i na další situaci v Evropě. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že i nadále poroste. “Již v polovině ledna 2022 jsme zaznamenali o 70 % vyšší poptávku v porovnání s předchozím rokem. Očekáváme tedy další silný rok, který překoná čísla z 2021. Rok se jeví jako velice silný i z pohledu konkurence a tříbení možností privátní přepravy. Velké téma je také výtěžnost letounů a jak doufáme, bude rok 2022 ve znamení spolupráce, méně pak rivality,” dodává Feč.