Peugeot potřebuje měsíčně až 17 tisíc baterií

Potřeba baterií do automobilů se bude rok od roku rapidně zvyšovat. Například značka Peugeot už dnes montuje 17 tisíc baterií měsíčně. V současné době je každé čtvrté auto značky Peugeot prodané v Evropě poháněno elektromotorem (ať už samotným nebo v kombinaci se spalovacím). Loni to přitom byl jen každý šestý vůz. Do roku 2030 pak Peugeot spalovací motory eliminovat kompletně, a to pro celý evropský trh. Už dnes se tedy na elektrickou éru pečlivě připravuje. Hlavní je mít dostatek kvalifikovaných a zkušených techniků.
Ti se vybírají ze zaměstnanců skupiny Stellantis na základě kvalifikace a dovedností v oblasti elektrifikace. Následně absolvují měsíční odborné školení. Poté jsou připraveni pracovat v některém z pěti závodů, kde Peugeot své elektrifikované vozy vyrábí. Jedná se o Vigo a Zaragozu ve Španělsku, Sochaux a Mulhouse ve Francii nebo Trnavu na Slovensku. Brzy přibude i Hordain ve Francii. V těchto továrnách se na jedné lince montují vozy s elektrickým i spalovacím motorem.

Baterie do elektromobilu či plug-in hybridu má podobu modulu složeného z předem sestavených článků a komponentů. Instalace tohoto celku do vozu trvá od 60 do 90 minut dle kapacity baterie. Před instalací do elektrifikovaného vozu Peugeot se ale baterie musí podrobit přísným testům kvality. Ty zaberou asi čtvrthodinu a zahrnují simulační testy funkce baterie, výkonnostní testy při plném výkonu a zkoušky těsnosti, které zabrání případnému vniknutí vlhkosti či nečistot do článků. S takto připravenou baterií má zákazník jistotu, že mu bude dlouho sloužit. Baterie mají i po 8 letech nebo 160 000 kilometrech používání zajištěnou záruku minimální kapacity 70 %.
V současné době Peugeot v České republice nabízí celou řadu elektrifikovaných vozů. Malé vozy e-208 a e-2008 jsou nabízeny se 100% elektrickým motorem, stejně jako osobní dodávky e-Rifter a e-Traveller. Středně velká vozidla jako 308, 3008 a 508 pak můžete mít jako plug-in hybridy. Na začátku roku 2023 se tato řada rozroste ještě o plug-in hybridní fastback Peugeot 408. V rámci užitkových vozů můžete volit elektrické vozy e-Partner nebo e-Expert.

(tz)