Veletrh nabídne pamětní bankovku Olympicu

Největší sběratelský veletrh ve střední a východní Evropě bude letos hostit více než 220 vystavovatelů z několika desítek zemí. Budou nabízet poštovní známky, vzácné mince, medaile a bankovky, ale také historické pohlednice, minerály, drahé kameny či telefonní karty. Zbrusu novou pamětní bankovku představí skupina Olympic, legendární fotbalista Antonín Panenka zde pokřtí sběratelskou dopisnici a k vidění bude nejdražší česká oběhová mince, desetikoruna s odlišnou ražbou z roku 1993 v hodnotě 600 tisíc Kč a řada dalších rarit.

Veletrh, na který mají ženy a děti vstup zdarma, se uskuteční ve dnech 9. – 10. září 2022 na výstavišti PVA Expo Praha. Veletrh Sběratel letos slaví 25 let a k jubileu připravil pro návštěvníky, kterých každý rok zamíří na výstaviště na 10 000, řadu sběratelských zajímavostí. Svůj kompletní emisní program nabídne nejen Česká pošta, ale také poštovní správy ze Slovenska, Německa, Lichtenštejnska, Lucemburska, Kyrgyzstánu, Albánie nebo pošta Spojených národů. Investiční sběratelské mince a medaile do Prahy přiveze jeden z největších německých obchodníků s numizmatikou Emporium Hamburg, prestižní aukční domy Künker, Rauch Vídeň nebo Heritage Auctions z USA. Prestižní filatelii zase aukční společnosti Rapp a Feldman ze Švýcarska či rakouská Viennafil. Nebude chybět Česká mincovna, ale také třeba mincovna z Gdaňsku.

Jedním z největších lákadel bude představení sběratelské 0 euro suvenýrové bankovky, která po úspěšných emisích s Karlem Gottem a Jiřinou Bohdalovou bude věnována skupině Olympic. Sběratelská bankovka bude v prodeji první den veletrhu a každý návštěvník si bude moci zakoupit maximálně tři kusy na osobu. 0 euro suvenýrová bankovka vychází u příležitosti oslav 60. narozenin kapely. Frontman Petr Janda ji dorazí i s dalšími členy skupiny uvést na veletrh osobně a současně představí také poštovní známku, kterou k jubileu kapely chystá Česká pošta.

Ve stejný den, tedy 9. září, si také nejen sběratelé mohou přijít pro podpis legendárního střelce Antonína Panenky. Na veletrhu pokřtí sběratelskou dopisnici, kterou společně vydává veletrh Sběratel a Česká pošta. „U příležitosti 25. výročí našeho veletrhu jsme přichystali například sadu vlastních známek pod názvem „Poklady na veletrhu Sběratel“, která připomíná, že jen na veletrhu můžete objevit, při troše štěstí opravdový sběratelský poklad, pamětní stříbrnou medaili nebo sběratelskou 0 euro suvenýrovou bankovku s Janem Werichem jako „císařem sběratelů“ Rudolfem II.“ láká návštěvníky ředitel veletrhu, Jindřich Jirásek a dodává: „ Veletrh není určený jen sběratelům, ale každému, kdo hledá, jak zhodnotit peníze a nákupem sběratelských předmětů je ochránit před inflací. Na veletrhu Sběratel najde největší výběr od obchodníků z celého světa.“

Nebudou chybět oceňování sbírek a doprovodné veletrhy

K dispozici budou na veletrhu opět oblíbené služby bezplatného oceňování sbírek. Zdarma je nabízí Svaz českých filatelistů, Česká numismatická společnost, Puncovní úřad, Muzeum cenných papírů, Klub sběratelů kuriozit nebo Klub sběratelů telefonních karet. I letos je rozšíří Klub sběratelů autogramů, aukční dům Obrazy v aukci nebo Antik Kureš. Ve stejné hale jako veletrh Sběratel se uskuteční také veletrh Minerály drahé kameny a v sobotu 10. září v sousední hale sejdou sběratelé vinylových desek na akcích Vinyl & Stereo Expo a Rock & Metal Market. Znovu se naživo vrací konference Trading Expo & Alternativní investice. Hovořit se na ní bude o investicích do mincí, autogramů, veteránů, nemovitostí, smaragdů, drahých kovů a poštovních známek. Své místo na veletrhu Sběratel bude mít i největší aukční dům s numismatikou u nás a na Slovensku, Macho & Chlapovič. Ve svém stánku představí řadu výjimečných exemplářů z období Bohemiky a vlády Habsburků, Československa, ale i světové mince z Francie či Velké Británie. V rámci programu veletrhu vystoupí s přednáškou i zakladatel M&Ch, Elizej Macho. Posluchači se mohou těšit na téma “Investice do historických mincí a medailí. Jak začít, na co si dát pozor, jak investiční sbírku budovat a tipy na trendy, které můžeme čekat v budoucnu”.

(tz)