Česko je centrum IT inovací, přesto talentovaní odborníci hledají práci v zahraničí

Pixabay.com

V Česku je dle dat Techloop momentálně více než 300 tisíc pracovníků v oblasti IT, a i přesto nabídka mnohonásobně převyšuje poptávku. Navíc exponenciální růst technologického průmyslu za posledních 20 let vytvořil pro IT specialisty množství mezinárodních pracovních příležitostí, ze kterých si dnes mohou vybírat. A právě odliv tuzemských ajťáků do zahraničí je jedním z hlavních problémů, kterému české firmy musí čelit.

„Česká republika je dlouhodobě známá jako centrum inovativních a talentovaných softwarových vývojářů. V rámci covidu se zintenzivnil trend přílivu zahraničních firem, které lákají Čechy k práci plně na dálku. Programátoři patří mezi ty, kterých se tento trend týká nejvíce, protože jejich dovednosti jsou těmito společnostmi velmi žádané,“ potvrzuje Jana Večerková, ředitelka intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha.

Plat jako ze Silicon Valley

Pravděpodobně jedním z velkých lákadel je právě výše odměny, kterou mohou zahraniční firmy nabízet. Pro odborníky v dané oblasti nemusí být nabídka nijak lákavá, ovšem pro IT odborníka žijícího v Česku s jinými náklady, může být nabízený plat důležitým faktorem během rozhodování. „Jednoznačným tahákem jsou vysoké platové možnosti zahraničních společností. Americké společnosti mohou pro špičkové odborníky nabídnout plat jako v Silicon Valley, ale pracovník má náklady na život v Praze,“ potvrzuje Lukáš Cirkva, CEO a partner BCV solutions.
Kupříkladu dle portálu Payscale se výše průměrného platu ve Spojených státech pohybuje kolem 180 tisíci korun měsíčně a průměrný plat seniorního inženýra může být kolem 248 tisíc korun měsíčně.

Nekonečně mnoho možností

Největší výhodou pro české ajťáky je jednoznačně samotný obor IT. Jejich náplň práce se totiž prakticky neliší ať pracují pro českou či zahraniční firmu se sídlem daleko přes oceán. Pro zahraniční firmy je dnes navíc již naprostým standardem práce na stoprocentní home office. Kromě možnosti práce odkudkoliv se IT specialisté často rozhodují i na základě firemní kultury a samotných projektů, na kterých budou moct pracovat.
„Přestože plat bývá rozhodující pro mnoho lidi, kteří mění zaměstnání, v IT jsou platy na tak dobré úrovni, že nemusí být rozhodujícím faktorem. Zahraniční firmy nejsou lepší nebo horší, ale mohou nabídnout neomezené množství zajímavých příležitostí a typů vývoje, o které daný programátor má zrovna zájem. Zároveň často tyto firmy, které mají už etablované produkty, nevnímají osobní kontakt mezi programátory ani jako nutnost, ani jako výhodu,“ říká Večerková.

Některé to táhne k nám

Společnost Parimatch Tech otevřela evropské centrum v Praze 1. května. Toto rozhodnutí, učiněné uprostřed ruské agrese na Ukrajině, přispělo k celosvětové obchodní expanzi společnosti. Zároveň poskytlo zaměstnancům, kteří byli nuceni opustit zemi, stabilní a známé pracovní prostředí. Nyní v české pobočce trvale pracuje více než 30 lidí, třikrát více než v květnu. „Česká republika je jedním z významných evropských IT klastrů, má pověst bezpečné a komfortní země a nabízí vysoký potenciál pro rozvoj podnikání. V příštích dvou letech plánujeme rozšířit české centrum pro vývoj a výzkum na 200 vývojářů, proto v současné době aktivně najímáme vysoce kvalifikované odborníky z České republiky a také zahraniční experty,” říká Tatiana Davydova, Chief Talent Officer, Parimatch Tech.
Trendům na trhu práce nemá smysl se bránit a dlouhodobě se to žádné individuální firmě nemůže povést. „Firmy se samozřejmě mohou snažit o vytvoření pracovního prostředí, které podporuje loajalitu k dané společnosti. Spíše ale dává smysl tohoto trendu využít a otevřít se globálnímu trhu práce a hledat IT talenty kdekoliv na světě,“ míní Večerková Z Coding Bootcamp Praha.

(tz)