Láska ke čtyřem kráskám na Mácháči

Vladimír Reichert

„Chtěl bych být ve sto letech taky takový krásný jako Jarmila,“ pronesl s nádechem nadsázky v hlase Vladimír Reichert, předseda představenstva a ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, a.s., která patří do skupiny Regata Čechy a.s. Odehrálo se to ve zdejší loděnici na břehu Mácháče, v prostorách takřka historických a pro suchozemce skoro tajemných, kde pod podlahou šplouchají vlnky a tiše oznamují, že půdu pod nohama nemáte pevnou a ať si dáváte pozor, abyste nešlápli vedle. Ne, neberte to v přeneseném slova smyslu, ale doopravdy. Do kotviště lodí a jejich zimoviště zároveň, kde se také opravují, rekonstruují a provádí se jejich údržba, smí vstoupit jen málokdo. Pohybují se tu hlavně zaměstnanci firmy, z toho nejvíce kapitáni a lodníci, kteří jsou zároveň v roli zručných řemeslníků a pracují převážně s kovem nebo se dřevem.

Spojnicí dobré nálady a chuti něco stále dělat je láska k dopravě po vodě, k jezeru, místní komunitě, a nakonec i spousty vzpomínek na společné chvilky na palubě. A především stavovská láska ke čtyřem kráskám, tedy lodím, které tu mají na starost. Máj je největší plavidlo z flotily, Jarmila zase skoro stoletá dáma, rozverná a pohostinná i v nejlepších letech, která je schopna pojmout kolem 60 cestujících. I Hynek už je pamětník, světlo světa spatřil v roce 1930 a uveze 70 osob, nejmladší Racek má kapacitu 160 pasažérů, ale i ten už něco zažil, na vodu byl spuštěn v roce 1966. Všechny čtyři tvoří poklad, nad kterým bdí celá firma. Věřte nevěřte, lodě mají svoji auru, své příběhy. Možná nad každou bdí i neviditelné víly, které usměrňují veškeré dění nad hladinou i pod ní.

Vladimír Reichert to tady má rád. Do Máchova kraje patří vším, čím žije. Ve Starých Splavech je jeho domov, na adrese U Jezera 393 v Doksech jeho pracoviště. Oboje se prolíná vzácnou atmosférou pohody a dělnosti.

Co vás přivedlo k vodě, k Máchovu jezeru?

Já se tady narodil, možná tomu nebudete věřit, ale 200 metrů od břehu Máchova jezera, doma ve Starých Splavech. Křtěn jsem vodou a zdejší krajinou. Prožil jsem tu celé své dětství, naučil jsem se tu plavat i chytat ryby, i vyvádět kdejaká alotria. Byla to doba velké romantiky a nádherného dobrodružství, ale i postupných zkušeností a vytváření vztahu k tomuto regionu. Zde kořenil můj vztah k přírodě, malebné krajině, již jsem vlastně nikdy neopustil. Patřím mezi ty čtyři Splaváky, jak tady říkáme, to jsou ti, co tady přišli na svět. Jezero se vepsalo do mých genů a pomohlo i k mé profesi, k tomu, že jsem zvolil cestovní ruch.

Jak dlouho „tu“ sloužíte?

Pro Regatu Máchovo jezero na této pozici pracuji od roku 2010, čili 13. rokem. Náš akcionář, v jehož čele je Viktor Šedivý, je vstřícný a laskavý, stejně tak jako býval ještě před pár lety i jeho bratr Ilja. Oba kdysi tuto společnost koupili a dali jí dnešní směr. To znamená provozovat lodní dopravu na jezeře, pořádat výletní plavby, organizovat nejrůznější programy na lodích, jako jsou svatby, poznávací výlety a koncem roku také plavby adventní. Staráme se rovněž o autokemp Klůček, kde pronajímáme chatičky a pečujeme o sportovní vyžití hostů. Velmi úzce spolupracujeme s hotelem Port, který patří do stejné skupiny, tedy do vlastnictví Regata Čechy.

Váš vztah k lodím, lodní dopravě nevznikl jen tak…

Je to celkem prozaické, ale i osudové. Než jsem zakotvil v Regatě, spravoval jsem nedaleko rekreační zařízení pro jednu banku. Ale po určité době jsem cítil, že potřebuji změnu. V té době jsem dostal nabídku, která se neodmítá, vzít si na starost a dotvořit portfolio činností Regaty Máchovo jezero. Dostal jsem ji vlastně od kamarádů, tedy bratrů Šedivých, s nimiž jsem se od dětství znal, protože oni sem jezdívali už jako kluci na prázdniny. Naše akciovka je poměrně malá a nejsme zázračný výdělečný podnik, protože žijeme vlastně převážně z letních měsíců, ty nám musí pokrýt náklady na ty ostatní. Myslím si však, že děláme to, co je turistům i místním prospěšné, co přináší radost a na co se lidé těší. Dává mi to smysl. A vlastní vztah ke čtyřem kráskám, našim lodím? Je to srdeční záležitost, každá z lodí má svou historii, vlastní životní dráhu, a to my ctíme. Víme, že to jsou naše poklady, o které musíme a chceme pečovat, jsou to vlastně naše věrné kamarádky. Jsou plné zážitků, veselí, nostalgie a vzpomínek a každý palubní lístek znamená kousíček té mozaiky, dnů všedních i svátečních.

A k plavání a rybolovu?

S plaváním to bylo paradoxně horší. Naučil jsem se až v první nebo druhé třídě, a to tak, jak to na vesnici bývalo zvykem. Můj starší bratr mě hodil do vody a já se nechtěl utopit. Rybolov je můj krásný koníček a nedám na něj dopustit. U vody si člověk odpočine, vypne mobil i hlavu…

Je zájem o rybaření u Mácháče? Jaké služby poskytujete?

Přibývá těch, kteří sem jezdí a kupují si naše povolenky. Tedy takové kartičky na to, aby na Máchově jezeře mohli lovit ryby, a to podle trochu jiných pravidel, než určuje rybářský řád Českého rybářského svazu. Naše voda není určena jako chovná nádrž, je tady trochu jiný režim. O ryby se staráme společně s Obecně prospěšnou společností Máchovo jezero, jíž velí Jiří Holub, odborník nad jiné a místostarosta Doks. Rozvíjíme zde tedy sportovně rekreační rybaření, ale také se tu bedlivě hlídá, aby nikdo nepytlačil. Rybám se u nás dobře daří. Máme tady kapry, štiky, sumce, okouny, líny, i ten úhoř se občas vyskytne. Zájemci si zde ještě i v říjnu mohou pronajmout chatičky, ať už se chystají na ryby, nebo sbírat houby.

Ostatně, jíte rád ryby? Jaké jsou u vás vánoční hody? Tradičně s kaprem?

Já ryby na talíři miluju! Učím se je také chutně připravovat. Mám rád okouna, candáta, a samozřejmě jako správný Čech i kapra. V této souvislosti mne poslední dobou napadá, že je hrozná škoda, že tady u věhlasného jezera, které má nesčetně příznivců, není žádná specializovaná rybí restaurace. Být mladší, tak neváhám a rozjedu to! Věřím, že by své hosty našla velmi brzy. Navíc každý rybník je něčím výjimečný a ryba z toho či onoho místa chutná trochu jinak. Tak proč nenabídnout skvosty z Mácháče? Karel IV., který jezero založil, by měl určitě radost.
No a Vánoce u nás doma? Tradice a zase tradice. Bramborový salát s kapřím řízkem, vánočka, cukroví.

Jaká byla uplynulá lodní sezóna? Kolik jízd jste zvládli? Byly v provozu všechny lodě?

Letošní léto bylo velmi dobré. Počasí nám přálo, a po covidové době lidé zase dostali chuť cestovat i po vlastech českých, tedy využívat i naši lodní dopravu. Také voda v jezeře byla velmi čistá, to lákalo ke koupání, vodním sportům i cestování. Ostatně máme se čím pochlubit – od roku 2006 v Máchově jezeře nebyl zákaz koupání. Někdy bývá viditelnost do hloubky skoro dva metry. Přitom hloubka je jen kolem dvou a půl metru. Takže vynikající výsledky.
A kolik jízd jsme podnikli? To by se muselo dlouho počítat… V provozu byla loď Máj, která vyplouvá pětkrát denně na vyhlídkové plavby okolo Máchova jezera. Dále byl v provozu Hynek, který sloužil jako místní doprava mezi osmi přístavišti u jezera a vyplouvá šestkrát denně. Loď Jarmila byla ale celý rok v rekonstrukci, a dostala tak nový kabát.

Během zimy jste bez starostí a užíváte si zasloužený klid?

Zima je poklidnější a má u nás volnější rytmus. Ale ne, že bychom neměli co dělat. Opravujeme lodě, provádí se údržba v autokempu. Adventní plavby nám také zaberou nějaký čas. No a mezi tím vymýšlíme, čím ještě zaujmout návštěvníky v nadcházející sezóně, jak vylepšit naše služby. Marketing nezahálí ani když mrzne, až praští.

Nechystáte se třeba na poznávací vyhlídkové plavby týkající se právě rybolovu?

Poměrně často pořádáme pro školní výlety takové plavby, ale spíše se to týká zdejšího kraje, jeho zajímavostí a tak podobně. Vozíme děti na škole v přírodě, zprostředkováváme přednášky o jezeře. Máme k tomu i pěkné audio, které během plavby pouštíme.

Když se parta lidí rozhodne slavit Silvestra na lodi, vyhovíte?

Nic není nemožné. Když přijde včas objednávka, rádi to vše zařídíme a připravíme. Čas na to si jistě najdeme. Host je pro nás prvořadý, a pokud si bude přát, sneseme mu modré z nebe. I na loď. Ale jen pod podmínkou, že nebude jezero zamrzlé. Na nejrůznější akce takového charakteru jsme dobře vybaveni, i zkušenostmi, pořádáme běžně narozeninové oslavy na lodi, setkání přátel, rodinných příslušníků, firemní večírky a svatby. Většina aktivit je propojena se službami hotelu Port, který se stará o občerstvení. Takže stačí vyřknout požadavek a 31. prosince vyplouváme!

Již máte plán na rok 2023 hotový?

Tvrdíme, že je smysluplné držet se toho, co funguje. Tím, že stále doznívá doba covidová, a pořád se neví, co vir ještě vymyslí a čím ovlivní cestovní ruch, jsme pro to, abychom měli přibližně stejný program jako v předchozích letech. Nápadům se však meze nekladou. Jde však také o to, jakou chuť budou mít lidé utrácet za volnočasové aktivity, za zážitky. Pro mnoho domácností jsou rostoucí ceny za energie či potraviny limitující, takže se logicky rozhodují, čemu dát přednost, co si dovolit mohou, a co už ne. Věřím však, že se trh ustálí a že našimi loděmi bude jezdit stále velké množství zájemců. Někdy jich je tolik, že spoje musíme dokonce posilovat. A u toho bychom rádi zůstali.

připravila Eva Brixi