Dobré okno by s námi mělo dožít

Roman Kubálek

Je pravdou, že vyrobit a osadit do objektu kvalitní okno je dnes už docela věda. Nejde jen o tabulku a rám, ale záleží na mnoha ukazatelích, aby okno precizně fungovalo, majiteli domu stoprocentně sloužilo a přinášelo také uspokojení z hlediska designu, aby bylo duší celé té krásy, již jsme si vysnili a postavili. Aby souznělo s našimi představami, plnilo i sny. A ještě něco je třeba zdůraznit: aby se okno dobře čistilo, udržovalo, alespoň to, které patří do našeho rodinného domu. Aby tedy jeho údržba nevyžadovala horolezce a my nemuseli podstupovat rizika nejrůznějších pádů, i fakt, že se k určitým partiím prostě nikdy nedostaneme… O oknech a o tom, co bychom v souvislosti s nimi měli vědět, jsem si povídala s Romanem Kubálkem, obchodním ředitelem značky VEKRA, jež reprezentuje největšího českého výrobce oken:

Jak v současnosti funguje trh s okny a jaká cílová skupina je pro vás prioritní?

Z mého pohledu jde v podstatě o více trhů. Jsou to soukromí investoři, kteří okna poměřují z pohledu kvality a ceny, stavební firmy, pro které je důležitá cena a jistota dodávky, a dále pak developerské projekty a veřejné zakázky, kde skoro vždy vítězí nejnižší cena. U developerů je přístup proměnlivý. Někteří chtějí za každou cenu vydělat, jiným jde o dlouhodobou kvalitu. My se soustředíme na všechny oblasti, kde rozhoduje právě kvalita, spolehlivost a dlouhá životnost oproti ceně. Většinou tedy jde o soukromé investory. Okna dodáváme jak do novostaveb, tak i v rámci kompletních rekonstrukcí nebo když je potřeba je vyměnit.

Asi všechny obory v posledních měsících zasáhlo zdražování energií. Domácnosti mají strach, jak zvládnou topnou sezónu. Pociťujete to nějak na počtu poptávek?

V loňském roce zájem o nová okna rostl, a to zejména z důvodu zvyšování cen vstupních materiálů, tento rok je oproti tomu zatím stabilizovaný. Letos a příští rok bude podle nás trh růst jen mírně. U novostaveb počítáme spíše s poklesem kvůli zdražování hypoték, zato o výměny oken ve starších domech se zájem stále zvětšuje. V posledních letech obecně rostou stavební odvětví, která souvisejí s úsporami za energie. Zateplení a výměna oken a zdroje tepla patří z tohoto pohledu mezi nejefektivnější investice. Očekáváme, že tento segment se bude ještě zvedat.

Daří se vám zvládat rostoucí náklady?

Ve stavebnictví je obecně ten problém, že marže výrobcům v dostatečné míře neumožňuje pokrýt rostoucí náklady. V podstatě tak mají dvě možnosti – buď musí nevyhnutelně zdražit, nebo naopak snížit kvalitu vstupních materiálů. To pro nás není přijatelná varianta, proto jsme nuceni ceny postupně navyšovat. Dá se tedy říci, že pokud někdo tvrdí, že zdražit nemusel, pak tím vlastně říká, že slevil z kvality svých prvků.

Pokud se někdo rozhodne kvůli drahým energiím okna vyměnit, dá se říci, s jakou úsporou může počítat?

Konkrétní částka se samozřejmě bude lišit dům od domu, protože závisí na mnoha faktorech. Záleží na stavu domu i na tom, jaká byla původní okna, jaké vlastnosti mají ta nová, jak je majitel zvyklý větrat, čím topí, zda používá venkovní stínění a podobně. Právě okna přitom představují v obálce budovy nejslabší článek. V rodinném domě jimi unikne zhruba 40 % a v bytě i 50 % tepla. Obvodové zdivo přitom propustí přibližně okolo 30 % tepla. Nejvíce se samozřejmě dá ušetřit, pokud se pustíme do kompletní rekonstrukce, tedy výměny oken, zateplení a změny zdroje tepla. Ale už jen samotná výměna oken může přinést výrazný rozdíl. Zjistili jsme, že se díky ní dá ušetřit až třetina tepla. Rozdíl navíc poznáte hned první zimu. Obecně se ale dá říct, že pokud si připlatíte a investujete do kvalitnějších oken, přinese vám to ve výsledku za vytápění větší úsporu, byť za cenu vyšších počátečních nákladů.

Podle čeho může klient poznat, že by pro něj výměna oken měla ekonomický smysl?

Pokud okna vykazují špatnou těsnost, vyplatí se nad tím uvažovat. Jestliže mám v domě okna, která nedokážou dostatečně plnit svoje izolační vlastnosti, musím počítat s tím, že jimi uteče více tepla, a já tedy zaplatím více za vytápění. Během letních veder může být nedostatečná těsnost příčinou přehřívání interiéru. Nejde však jen o ztrátu tepelné pohody, ale i o snížení komfortu bydlení. Nese to s sebou i další problémy, s horší těsností oken souvisí také horší schopnost izolovat hluk. Navíc mohou být zkroucená a může jimi začít do interiéru zatékat. Také představují větší bezpečnostní riziko, protože oknem, které nedoléhá těsně k rámu, se případný zloděj dovnitř snáze dostane.

Takže to platí hlavně pro stará kastlová okna?

Nejenom pro ně. Pokud má někdo ještě původní dřevěná okna, tam je celkem jasné, že dnes už nevyhovují. Dá se u nich sice udělat renovace nebo jen výměna zasklení, ale efekt nemusí být dostačující. Těžké izolační zasklení navíc může tenké dřevěné rámy zkroutit a okna zničit. Nevyhovující ale nemusí být jen ta vyloženě stará. Přibližně 20 % oken, které dnes VEKRA mění, jsou stará jen asi 10–20 let. Nejsou přitom vyloženě technologicky zastaralá, ale často jsou nekvalitní, a dnešním potřebám už proto nevyhovují. Majitelé často dali přednost levným oknům z dovozu, aby ušetřili. Dnes s nimi mají problémy, ale výrobce je neznámý nebo už neexistuje. Opravy jsou navíc nákladné a nevedou k trvalému vyřešení problému. Kromě toho je to i zbytečná zátěž pro životní prostředí, protože nevyhovující okna se budou muset někde zlikvidovat. Zhruba kolem let 2000–2010 bylo totiž na trhu rozšířené přesvědčení, že všechna okna jsou v podstatě stejná. Dobrá okna přitom mohou sloužit i dvakrát nebo vícekrát déle.

Na základě jakých kritérií bychom je měli vybírat, aby ta nová přinesla dlouhodobou úsporu za vytápění?

Klíčová by měla být jejich kvalita. Dobré okno by s námi mělo takzvaně dožít. Nestačí ale srovnat pouze tabulkové hodnoty, je třeba se podívat i pod povrch oken, jak jsou vyrobená a jakou mají další výbavu. Po instalaci sice mohou různá okna na první pohled vypadat stejně, ale v jejich konstrukci mohou být velké odlišnosti. Případné problémy se navíc projeví až časem. Také bychom měli přihlédnout k tomu, do jakého domu a lokality okna vybíráme. Od toho se budou odvíjet další požadavky, které okna musí splnit. Jiné parametry budou muset mít okna v domě někde na jižní Moravě, kde je teplo, a jiné na horách. Například pokud máte dům v rušné lokalitě, budete pravděpodobně chtít, aby dokázala izolovat i venkovní hluk. Jiné požadavky budou na okna pro běžný rodinný dům, jiné pro pasivní dům a jiné pro chalupu, kam jezdíme jen na víkendy.

Existuje nějaký technologický standard, z něhož bychom určitě neměli slevit?

Pokud zůstaneme u úspory za energie, je důležité vybírat okna s co nejlepšími tepelněizolačními vlastnostmi. Proto je třeba u oken sledovat koeficient prostupu tepla oknem. Výrazný vliv má i zvolený profil, a hlavně pak jeho hloubka. Kupříkladu u plastových oken je důležitější právě stavební hloubka profilu spíše než počet komor. Klíčové je také zasklení. Dá se říct, že dnes již platí za standard trojsklo, kterým pronikne oproti dvojsklu jen zhruba polovina tepla, a pro jeho úsporu je tedy efektivnější. Určitě bychom neměli opomínat ani detaily, jako je systém těsnění nebo meziskelní rámeček. Také bychom si měli osvojit správné návyky v jejich používání.

Tedy?

Je třeba si uvědomit, že těsnost u oken funguje oboustranně, proto je důležité se s nimi naučit správně větrat. Hlavně v zimě pak platí pravidlo, že větrat se má krátce, ale intenzivně. Pokud je někdo zvyklý otevírat okno jen na ventilaci nebo mikroventilaci, nejenže si doma pořádně nevyvětrá, ale ještě navíc zbytečně pouští teplo ven. S úsporou jak v zimě za vytápění, tak v létě za chlazení interiéru může významně pomoci venkovní stínění. To bychom měli ideálně pořizovat spolu s okny. Navíc je možné ho dnes vybavit i čidly, díky kterým se žaluzie či rolety dokážou přizpůsobit aktuálnímu počasí, a pomáhají tak šetřit ještě více. Nehrozí pak, že by mohla nastat situace, kdy by stažené žaluzie bránily v zimě dodatečnému prohřívání ze slunce, a naopak. Okna by také vždy měla být správně seřízená a těsnění by mělo být v dobrém stavu.

Na co bychom měli dát pozor při výběru dodavatele?

Ideální je pořizovat okna přímo od výrobce jako komplexní službu na klíč, tedy prvek vyrobený na míru a s profesionální montáží. Okno musí do otvoru správně sednout, proto je třeba jej vždy přesně zaměřit. Pokud nejsou okna vyrobena podle rozměrů daného otvoru, můžou nastat situace, kdy bude třeba část ostění buď vybourat, nebo naopak dozdít. To práce zbytečně komplikuje, a navíc i prodražuje. Pořízení již hotových oken nebo nerozvážný nákup přes internet za cenu rychlého dodání se tedy nemusí vyplatit. Neměli bychom se na ně dívat jako na běžný spotřebitelský výrobek, ale jako na součást stavby. Před podpisem smlouvy je dobré si ověřit, zda daný výrobce zajistí také odbornou instalaci a případný servis. Pokud se to provede špatně, okno pak není schopno dostatečně izolovat. Dodatečné opravy jsou navíc komplikované a nákladné. Laik by se tedy do montáže oken určitě neměl pouštět, jistější je nechat to na odbornících. Příjemným bonusem je pak navíc i nižší sazba DPH, a často i prodloužená záruka.

A trendy, které se ve vašem oboru v současnosti prosazují?

V posledních letech se hodně zvětšila plocha oken, a tedy i jejich hmotnost. Využívají se velkoformátové posuvné systémy, někdy i s elektrickým pohonem. Takový prvek může vážit i stovky kilogramů. Musí být bezpečný jak pro manipulaci na stavbě, tak i při používání. To vše ale zvyšuje nároky na konstrukci a kování. Spolu se zvětšující se plochou prvků navíc zároveň rostou i požadavky na útlum hluku. Dříve tuto funkci plnila zeď, nyní se tyto nároky přenášejí i na okna, která ho pak musí být schopna utlumit. Designové trendy dnes velí čistotu a jednoduchost, doby obloukových tvarů a ozdobných okenních příček jsou dávno pryč. Hodně se v poslední době také mluví o dopadu oken na životní prostředí a jejich vliv na snížení produkce CO2. Podle VEKRY to souvisí právě se zmiňovanou kvalitou, dlouhou životností, a vlastně i těmi úsporami za teplo. Špičkový prvek, který dokáže bez problémů desítky let sloužit a dostatečně izolovat venkovní vzduch, představuje podle nás pro životní prostředí menší zátěž než okno, které budete muset po deseti letech vyměnit. Požadavků, které musí být moderní okna schopna plnit, zkrátka není málo. Pro nás jakožto výrobce je to ale výzva, která nás posouvá dál.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi