Rekonstrukce Cukrovarnického paláce triumfovala

Společnost UBM Development Czechia obdržela za rekonstrukci Cukrovarnického paláce nejvyšší ocenění ve 24. ročníku prestižní tuzemské soutěže „Best of Realty – Nejlepší z realit.“ Na galavečeru ve Foru Karlín v úterý 15. 11. získala UBM titul v kategorii „Hotely“ a odnesla si tak tuzemského „realitního Oskara“ za rekonstrukci více než 100 let staré neoklasicistní budovy na Senovážném náměstí v centru Prahy na pětihvězdičkový hotel Andaz Prague.

O oceněních v soutěži „Best of Realty – Nejlepší z realit“ rozhodla devítičlenná odborná porota, jejímiž členy jsou zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), profesních sdružení, České rady pro šetrné budovy, bank, agentur pro výzkum trhu, realitních makléřů a poradenských společností. „Citlivá rekonstrukce Cukrovarnického paláce porotu velmi oslovila. Charakterem i rozsahem rekonstrukce a navazující velkorysou úpravou prostoru, který palác obklopuje, se tento hotel ve své kategorii stal jednoznačným vítězem. Jeho velmi pozitivní hodnocení ze strany klientů je také dokladem vysoké kvality poskytovaných služeb,“ řekl Tomáš Drtina, viceprezident ARTN a předseda jury.

Rozhodujícími kritérii při posuzování projektů nominovaných do soutěže jsou urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace, přínos lokalitě a komerční úspěšnost. Stále větší váhu má v posledních letech také kritérium udržitelnosti, na které UBM při realizaci všech svých projektů klade důraz a naplňuje jej mottem „green. smart. and more.“ Při rekonstrukci byl kladen důraz také na ekologické a udržitelné prvky. Byly použity přírodní materiály, například masivní dřevěné podlahy, mramor apod. Na ploché střechy ve vnitroblocích byla vysazena extenzivní zeleň, která pomáhá zmírňovat efekt městského tepelného ostrova.

„Rekonstrukce Cukrovarnického paláce na hotel Andaz Prague je za téměř 30letou historii UBM v České republice naší vůbec největší investicí, a to za sebou máme již celou řadu velkých a náročných realizací. Ocenění odbornou porotou v renomované soutěži ´Best of Realty – Nejlepší z realit nás velmi těší. Hotel se již od svého otevření na jaře letošního roku na trhu velmi rychle etabloval a stal se atraktivním místem nejen pro ubytování, ale i gastronomii a pořádání akcí,“ řekl Josef Wiedermann, jednatel UBM Development Czechia.

Tým UBM Development Czechia při rekonstrukci velmi úzce spolupracoval s památkáři a restaurátory. V rámci rekonstrukce byla zvláštní pozornost věnována původním historicky cenným dochovaným interiérům, které byly citlivě obnoveny a restaurovány. Jedná se například o zasedací místnost Asekuračního spolku cukrovarníků, umístěnou v můstku vedoucímu k Jindřišské věži, kde se též dnes nachází konferenční místnost, či mramorová schodiště se štukovou výzdobou.

Důkazem nesporné kvality rekonstrukce Cukrovarnického paláce je skutečnost, že se provozovatelem hotelu Andaz Prague stala renomovaná nadnárodní síť luxusních hotelů Hyatt. Společnost si své lokality pečlivě vybírá a Praha je tak po Vídni, Mnichově, Londýně a Amsterodamu teprve pátou destinací Hyattu v Evropě.

V luxusním lifestylovým hotelu Andaz Prague se nachází 176 pokojů, které současně se společnými prostory navrhlo madridské studio Brime Robbins. To do interiérového designu zakomponovalo báje o Bruncvíkovi, pověst o Libuši, Golemovi a další fragmenty české historie. Zachovává a vyzdvihuje tak historické prvky budovy a zároveň klade důraz na identitu Prahy. Součástí hotelu Andaz Prague je rovněž několik konferenčních místností, restaurace „ZEM“, bar „MEZ“, lázně „Klara Rott“ a obchodní jednotky v přízemí. Restauraci Zem navrhlo londýnské designové studio Blue Sky Hospitality.

Budova bývalého Cukrovarnického paláce s nepravidelným protáhlým pětiúhelným půdorysem byla vystavěna v letech 1912-1916 podle návrhu architekta Josefa Zascheho a sochaře Franze Metznera v neoklasicistním stylu jako sídlo Pojišťovacího spolku cukerního průmyslu. Již v té době se budova stala výraznou dominantou náměstí. Historická budova Cukrovarnického paláce je nemovitou kulturní památkou, zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Nachází se v památkové rezervaci v hlavním městě Praze, která je od roku 1992 prohlášena za památku světového kulturního dědictví UNESCO.

(tz)