Pomáháme lidem dobře spát

Pavel Koňarik

Víte, co je středoevropské spaní, jak vypadá „boxspring“ a na co byste si měli dát pozor, než ulehnete do postele? O tom, o podnikání i novoročním přání jsme si povídali s Ing. Pavlem Koňarikem, majitelem společnosti AHORN CZ, s.r.o.

Víte, na čem obvykle Češi spí? Dělal jste si průzkum ještě dřív, než jste se pustil do vlastní výroby postelí?

První matrace jsem si přivezl z Německa, kde jsem byl na brigádě. To bylo ještě Československo. Lamelové rošty a postel jsem si vyrobil sám, to bylo někdy v roce 1994. V tu dobu jsem vůbec nepřemýšlel o tom, na čem Češi spí. Potřeboval jsem si prostě vyřešit své spaní, a tak jsem si očalounil starou dřevotřískovou desku a do ní vyrobil rošty. Pak mě napadlo ty postele, lamelové rošty a matrace vyrábět. Takže jsem žádný průzkum nedělal.

I když už netrávíme večery na slamníku, nespíme na růžích, ke zdravému spánku máme daleko. Čím k němu přispívají vaše lamelové rošty, matrace, polštáře?

Naše firma se snaží nahlížet na spánek uceleně – od pouhé myšlenky na něj až po ulehnutí. S velkou pečlivostí dbáme na detaily tak, aby se každá část matrace i roštu maximálně přizpůsobila vašemu tělu, a poskytla tak dokonalou oporu vašim zádům. Správně zvolenou matrací a roštem můžete předejít bolestem zad a kloubů, vaše svaly se budou během spánku lépe regenerovat, a i vaše psychika bude mnohem odolnější. Výsledkem může být příjemné probuzení, díky kterému správně nastartujete svůj den. Také už dlouhou dobu sledujeme vývoj v oblasti spánkových trendů a snažíme se na něj reagovat a neustále své výrobky inovovat.

Začínali jste v „devadesátkách“ jako typická garážová firma. Jak na ty časy vzpomínáte?

Bavil jsem se o tom nedávno s kolegou a říkal jsem mu, že jsme vytiskli 30 000 prospektů a rozdávali jsme je na Veletrhu nábytku
v Brně. Měli jsme stánek nahoře v patře a těch 30 000 prospektů jsme tehdy rozdali za dva dny a třetí den jsme již neměli co rozdávat. Zájem o zdravé spaní byl obrovský a u nás se lamelové rošty nevyráběly. Bylo to něco nového, takže se to prodávalo samo. Když tak na to vzpomínám, byla to krásná doba.

Kdy jste měl pocit, že podnikání dostalo správný směr a cíl, bude trvale udržitelné a prosperující, prostě úspěšné?

Nikdy jsem si ani nepřipouštěl, že by mohlo být moje snažení neúspěšné. Pokud něco děláte pořádně, tak se vždy najde nějaká cesta, jak cíle dosáhnout. Důležité je konat s přáním, aby vaše výrobky dobře sloužily, a potom nemusíte mít žádnou obavu, že budete neúspěšný. Posláním naší firmy je pomáhat lidem dobře spát. Cílem je být nejlepším výrobcem lamelových roštů, matrací a postelí.

Co bylo potřeba učinit, abyste se stali jedničkou ve svém oboru?

U nás ve firmě máme pravidla. A jedním z těchto pravidel, které je nadřazené, je: Co slíbíme, to dodáme. Pokud se toho budeme držet, tak jsem přesvědčen, že se k pozici být předním dodavatelem v našem oboru dostaneme.

Čím jste získali pozornost zahraničního odborného tisku? Jsou pro vás takové reference důležité?

Na zahraniční trhy dodáváme již velmi dlouho, vlastně od našeho začátku. Důvěru jsme si získali právě tím, že jsme vždycky splnili to, na čem jsme se dohodli, a to naši partneři ocenili. Pokud jsme měli nějaké problémy, tak jsme to vždy našim zákazníkům otevřeně komunikovali a snažili jsme se situaci vyřešit. Toto se nám osvědčilo jako další nadřazené pravidlo: Otevřená komunikace. Vzájemná důvěra je cennější než krátkodobý zisk. Zpočátku jsme dodávali na zahraniční trhy několika partnerům, ale postupně, jak si zákazníci předávali o nás informace, jsme se rozšiřovali. Zažil jsem to, že jsem se snažil o zákazníka třeba šest let, abychom mu dodáva-li – a neúspěšně. Až jednoho dne po šesti letech mi z ničeho nic volal a udělal objednávku. Když jsem potom zjišťoval, proč u nás objednal, tak jsem došel k tomu, že referenci na nás poskytl jeho největší soupeř. Ti dva konkurenti se někde viděli na výstavě a jeden měl rošty od nás, ten druhý to viděl a nařídil svému nákupčímu, aby také zboží brali od nás.

Spíme jinak než Němci nebo Američané? A dokážete vyhovět i těmto zákazníkům?

Ano, jsou rozdíly ve spaní. Myslím, že my jsme hodně ovlivnění Německem a nazval bych to středoevropským spaním. Spaní se skládá z postele, matrace, lamelového roštu. Každý spáč má svoji přikrývku. Řekněme, že do těchto zemí určitě patří Česko, Slovensko, Rakousko, Německo. Jak se přesouváme na jih Itálie a do Španělska, tam se používá na manželských postelích jedna přikrývka pro dva. Anglie a USA podle mě spíše používají také jednu přikrývku.
Jak se v současné době vše globalizuje, míchají se i kultury ve spaní. Ve Střední Evropě začaly být oblíbené kontinentální postele, tzv. boxspring, kde je matrace vysoká a třeba spojená s roštem.
Takže ano, jsou rozdíly ve spaní podle geografie, podle toho, v jaké zemi jsme. Toto je přirozené a je to odvozeno od místních zvyklostí. Jiná země, jiné spaní. Je to srovnatelné s tím, že v některých zemích se lidé sprchují, než jdou spát, a v jiných zemí se sprchují ráno, když vstávají.
My se pohybujeme na středoevropském trhu, takže dodáváme „klasiku“ – matraci, lamelový rošt, postel. Výhodou je, že si můžete vybrat matraci, můžete si zvolit rošt rovný, polohovací nebo také motorový, k tomu zase různé typy postelí. Náš systém umožňuje to, že pokud si za nějaký čas vzpomenete, že chcete místo mechanického polohování motorové, tak si rošty jen vyměníte. Nebo pokud se rozhodnete pro výměnu matrace, tak vyměníte zase jen matraci a nemusíte měnit postel ani rošt. Pokud máte rošt spojený s matrací, tak ale tyto kombinace a volby možné nejsou.

Co vám umožní rozšíření a modernizace výrobních a skladovacích zařízení?

Především pro naše zákazníky máme zboží okamžitě skladem. Naší výrobě to umožní vyrábět ve větších výrobních dávkách, tím se snižují výrobní náklady, a to nám umožňuje držet příznivou cenu pro zákazníka. Další pozitivní věc je ta, že v době, kdy je práce relativně méně, můžeme vyrábět na sklad, a v období, kdy je „prodejní špička“, vykrýváme dodávky ze skladu.

Přál jste na Nový rok něco i své firmě a podnikání?

Asi podobné věci, jako si přejí všichni: zdraví, štěstí, peníze, duševní pohodu. Když jsem byl malý tak jsem si přál:
1. aby nebyla válka,
2. abych byl zdravý,
3. abych měl rodinu,
4. abych měl dobrou práci.
Body 2 až 4 mám a jsem za to velice rád.
Takže co si dnes hodně přeji, je, aby ustala válka, aby si znepřátelené strany co nejdříve sedly ke společnému stolu a začaly jednat. Násilí plodí jen násilí. Na konci každé války byla nějaká dohoda. Takže čím dříve se začne jednat, tím dříve válka skončí.

hodně dalších úspěchů nejen v podnikání popřál Pavel Kačer