Česko má třetího nejlepšího kamnáře v Evropě. V silné konkurenci obstál teprve 22letý Pavel

Pavel Knop

Ve dnech 25.-26. ledna se uskutečnilo v rakouském Welsu mistrovství Evropy kamnářů ve stavbě kachlových topidel. Prestižní soutěže se účastní kamnáři do 25 let z celé Evropy. Za úkol mají podle přesně daných podkladů za dva dny postavit kamna s nejmodernější technologií spalování.

„Dvoudenní soutěžní klání je velmi náročné a čtyřčlenná porota detailně hodnotí vedle celkového vzhledu kamen také přesnost, profesionální provedení, čistotu na pracovišti při provádění prací, rychlost, bezpečnost práce a šetrnost k životnímu prostředí. Do Rakouska pravidelně přijíždějí zástupci zemí, kde má kamnařina obrovskou tradici, jako jsou například Německo, Švýcarsko či Rakousko. Konkurence je obrovská. O to víc nás těší, že se absolventi naší školy pravidelně umisťují na předních příčkách,“ řekl Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Dalším absolventem Střední odborné školy Jarov, který slavil na mistrovství Evropy kamnářů úspěch, se letos stal Pavel Knop. Ten do Česka přivezl bronzovou medaili. „Pavel se v soutěži utkal s nejlepšími z nejlepších z jednotlivých zemí, kteří se kvalifikují z několika postupových kol ve svých zemích. Českého kamnáře do soutěže nominoval Cech kamnářů České republiky,“ uvedl Miloslav Janeček.

Kamnařila nebyla pro 22letého Pavla vysněnou profesí. Původně se chtěl stát kominíkem. „Od první třídy jsem měl jasno, chtěl jsem být kominíkem. Proto jsem v deváté třídě zajel na den otevřených dveří do školy na pražském Jarově. V kominické dílně ale zrovna nikdo nebyl, tak jsem se šel podívat na dílnu kamnářskou a nakonec jsem odcházel s přihláškou na kamnáře. V tu ránu jsem věděl, čemu bych se chtěl v životě dál věnovat,“ řekl Pavel Knop, člen Cechu kamnářů ČR a bronzový mistr Evropy.

Mistrovství Evropy kamnářů 2023
1. místo – Jannik Schebesta, Německo
2. místo – Silvan Ulrich, Švýcarsko
3. místo – Pavel Knop, Česká republika

(tz)