Děti si vyzkoušely, co obnáší práce architekta

Žáci 2. a 4. ročníku na ZŠ u Říčanského lesa, Říčany se dozvěděli, co to znamená být architektem a sami si to také vyzkoušeli pod dohledem jednoho z nejzkušenějších architektů v ČR, který působil dlouhá léta v zahraničí. Mezinárodně ostřílený architekt a nyní developer Kamil Dunaj připravil prezentaci zábavnou formou a díky tomu si dokázal udržet pozornost všech žáků. Navštívil také mezinárodní gymnázium Meridian International School.

„Přemýšlel jsem, jak to celé na ZŠ pojmout, aby to pro děti bylo zábavné a v půlce hodiny mi neusnuly. Proto jsem zvolil spíše interaktivní formu prezentace, než jen pouhý výklad a rozhodně se to vyplatilo,“ říká Kamil Dunaj z realitní a developerské společnosti Getberg.

Nejdříve si děti vyslechly obecný přehled o tom, jaké druhy architektů vlastně jsou a co přesně dělají, a pak měly za úkol vybrat si, jakým architektem by chtěly být a nakreslily podle toho návrh do předem vytištěného prázdného plánku.
Jakým architektem by se děti nejraději staly?

„Myslím, že nejvíce převládal zahradní architekt. Nejvíce mě překvapila jedna holčička, která svůj plán vypracovala do posledního detailu, přidala do něj i komposter a nové technologie jako jsou solární panely, tepelné čerpadlo apod. Nakonec mi ale řekla, že zahradu doma nemají, tak kde se to všechno dozvěděla? Je neuvěřitelné, jak děti vnímají rozvoj a svět kolem sebe,“ dodává říká Kamil Dunaj z Getbergu.

Kamil Dunaj navštívil také mezinárodní gymnázium Meridian International School
„Na gymnáziu jsem mluvil v angličtině pro 3. a 4. ročníky, kde už někteří žáci věděli, že se chtějí věnovat kariéře architekta. Mluvil jsem tedy více o zkušenostech z mé kariérní cesty a ukazoval jim různé projekty, na kterých jsem pracoval i v zahraničí. Chtěl jsem jim co nejvíce ukázat, kam až se dá vypracovat. Hodně mě pak potěšilo, že někteří žáci dokonce po hodině přišli a zajímali se o další detaily,” uzavírá Kamil Dunaj.

Kamil Dunaj studoval na Technické univerzitě v Košicích. Od začátku své profesní kariéry se buď jako architekt nebo zástupce developera podílel na jedinečných projektech v Praze a v zahraničí. Spolupracoval s významnými českými a světovými architekty, jakými jsou například Jakub Cigler, Foster + Partners a další. Ve společnosti Getberg působí od začátku roku 2019 začínal na pozici ředitele developmentu a později se stal Chief Business Development Officer, kde má na starost zejména vyhledávání nových příležitostí pro společnost, a to nejen v oblasti developmentu, ale i ve vylepšování služeb pro klienty a navazování dlouhodobých vztahů s partnery.

(tz)