Kvůli vysoké inflaci zchudli všichni

Vladimír Pikora

Strachu už bylo dost. Nejprve covid, poté válka na Ukrajině, společně s tím energetická krize. Náš život, svým způsobem bezproblémový, se začal měnit. Mimo jiné i pod vlivem špatných zpráv. Často jsme nevěděli, kudy kam. Chyběl přirozený optimizmus, a také světlo na konci tunelu. Mnozí najednou postrádali energii, odvahu i schopnost podívat se na život jinak než pod drobnohledem hrůz. Většina lidí potřebovala povzbudit, najít sílu, slyšet i něco jiného než informace o tom, čeho se všichni obávají. Strach je totiž výkonný hráč.

Pokud člověk podlehne, odevzdá vše. Pravděpodobně víc než kdy jindy přišly ke slovu výklady karet, věštění, horoskopy, a zcela jistě se pozorněji začaly číst úvahy a názory předních ekonomů. Rádi bychom totiž věděli, co nás čeká a že bude lépe. Je to přirozené. Normální však také je, že se střídá období hojnosti s dobou složitější, a platí, co se zpívá v jedné písni, že jednou jsi dole, pak zas nahoře… Na to jsme skoro zapomněli… Jak vidí současnou ekonomickou situaci u nás Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, o tom se můžete přesvědčit na následujících řádcích:

Jak byste charakterizoval stav české ekonomiky na začátku roku 2023?

Ekonomika vstupuje do recese. Ta však nebude tak hluboká, jak se mnozí bojí. Obavy z toho, že bude plyn jen na příděl, se téměř jistě nenaplní. Průmysl sice mírně poklesne, ale stále bude vyrábět. Velmi špatná je situace v maloobchodě. Lidé brutálně šetří. Výsledkem je propad domácí poptávky. Za těchto okolností je jasné, že bude průmysl i maloobchod propouštět. Nicméně tím se trh jen vrátí do normálu. Ještě dnes máme totiž více volných pracovních míst než nezaměstnaných. Inflace mezitím v lednu dosáhla vrcholu, aby v následujících měsících mírně brzdila.

Co bude jiné ve srovnání s rokem minulým?

Pro rok 2022 byla typická nejistota. Byli jsme zaskočeni válkou. Neuměli jsme si představit svět bez ruského plynu. Mnozí se báli, že plyn bude jen na příděl, jak jsem již zmínil, a tento scénář nešlo vyloučit. Dnes už víme, že to dáme. Bude to bolet, ale plyn alespoň na tuto zimu bude. Zkrátka, Evropa se naučila žít ve válečném stavu. Výstavba nových terminálů, která se původně zdála na léta, se nakonec výrazně urychlila.

Naplní se úvahy o roli střední třídy, měla by chudnout?

Kvůli vysoké inflaci zchudli všichni. Třídy nehrály roli. Jen dopad byl různý. Bohatí se s tím vyrovnali bez mrknutí oka, chudí to pocítili výrazně, protože jedou neustále na hraně. Střední třída je mezi.

Nebo je mezi lidmi stále dost peněz a majetku, abychom žili celkem spokojeně?

To záleží na tom, jakou skupinu obyvatel máte na mysli. Část společnosti má opravdu pěkné zásoby a žije si spokojeně. Část to už ale podle průzkumů nedává. Myslím, že klíčovou roli hraje to, zda člověk musí splácet hypotéku. Ti, kteří už mají hypotéku splacenou a bydlí ve svém, ti žijí spokojeně.

Do čeho se dnes vyplatí skutečně investovat? Mnozí doporučují stále zlato, půdu, nemovitosti, pro odvážlivce akciové fondy… Jak to bude letos s dluhopisy?

Ano, je to stále stejné. Jen nemovitosti mohou být kvůli propadu zajímavější. Proti předešlým letům jsou nyní ale zajímavé dluhopisy. Ty mají vysoký výnos. Tady mají investoři prostor pro větší diverzifikaci svého portfolia. Dluhopisy byly totiž v minulosti opomíjeny. Mnoho lidí s nimi stále nemá zkušenost. Postupně se to ale mění. Dluhopis je ve světě stejně důležitý jako akcie.

Firmy se zakládají, prodávají, nakupují. Každý majitel hledá a ladí své portfolio aktivit. Můžeme očekávat nějaké velké abnormality?

Zatím se zdá, že rok 2023 bude o energiích. Všichni budou hledat jiné zdroje a nové úspory. Příležitostí budou i nemovitosti. Myslím, že dost firem změní své sídlo. Budou chtít lepší kanceláře. Mnohdy klidně i menší, protože se více pracuje z domova, ale budou chtít kvalitnější budovy, které budou energeticky úsporné.

Podle vaší predikce inflace sice brzdí, ale vrchol ji teprve čeká. Kdy?

Vypadá to, že inflace dosáhla svého vrcholu v lednu. V dalších měsících bude brzdit. Už nebude tak vysoko. Nepřekvapilo by mě, kdyby byla během roku už jen jednociferná. Značné zpomalení čekám v březnu, kdy se projeví velký vliv vysoké srovnávací základny.

A dala by se trochu srovnat do latě?

Já myslím, že základní úroková sazba na 7 % a silnější koruna ji už srovnávají. Teoreticky by jí ještě mohla pomoci vláda snížením některé sazby DPH. To ale nedoporučuji. To by se negativně projevilo ve státní kase.

Kdo na inflaci vydělává nejvíce, a kdo naopak zřetelně padá?

Na inflaci vydělávají dlužníci. Inflace jim kus dluhu ukousne. Naopak prodělává na ní ten, kdo má peníze v bance. Je to nespravedlivé. Ten, kdo spoří, je na tom hůř než ten, kdo dluží.

Naučí nás něčemu?

Myslím, že vysoká inflace nás naučí více se o peníze starat. Dříve si hodně lidí myslelo, že nechat peníze v bance je vlastně fajn. Nyní všichni přemýšlí o nějakém zhodnocení.
Inflace je pro střední a menší české rodinné firmy asi dost velké zlo…

Je to komplikace. Rostou jim ceny vstupů a firmy by potřebovaly zdražit. Jenže jak jsou malé, tak mají problém růst cen přenést na klienta. Malé firmy se zkrátka s růstem cen vyrovnávají hůře než velké.

Povede současný stav hospodářství u nás k sociálním bouřím, nebo spíš k pokoře, novému pohledu na skutečné hodnoty v lidském životě? Nebo se bude společnost víc a víc rozdělovat na bohaté a chudé, a také komercializovat?

Sociální bouře by stav ekonomiky vyvolal ve Francii. Češi takoví nejsou. Bouře nebudou. Lidé budou brblat a tím to skončí. Společnost bude jistě více rozdělena na chudé a bohaté. Určitě uvidíme více komerce.

Zraněná ekonomika, jak jste ji nazval, se musí léčit. Čím především?

Ekonomika je zraněná kvůli energetice. Byla závislá na jednom zdroji, který jí byl náhle odstřižen. Potřebujeme více energií ze světa z různých zdrojů. Potřebujeme i více domácích elektráren. Ceny energií už asi nikdy neklesnou tam, kde byly, a proto se musíme naučit žít s dražšími energiemi. Některé části ekonomiky zmizí a nahradí je něco jiného. To všechno chce čas a politickou shodu. Výstavba nových bloků elektráren se už nemůže déle táhnout. V ekonomice je špatná nálada. Lidé se až moc bojí budoucnosti. Tady je prostor pro politiky, aby dodali lidem důvěru.

ptala se Eva Brixi