Češi se učí recyklovat elektrospotřebiče

Pixabay.com

Množství recyklovaných elektrospotřebičů v minulém roce rostlo. V meziročním srovnání s rokem 2021 vzrostl celkový objem recyklovaného materiálu v rámci svozových služeb značky DATART o 6 % na 5661 tun. Nejvíce se na růstu recyklovaných spotřebičů podílely lednice, u nichž vzrostl celkový objem o 13 %. O 77 % stoupl také objem recyklovaných baterií. Z výrobků se v rámci recyklace získávají materiály, které jsou nadále využívány ve výrobě dalších produktů.

V roce 2022 Češi s využitím svozových služeb značky DATART recyklovali 5661 tun vysloužilých elektrospotřebičů, o 6 % více než v předešlém roce. Největší část recyklovaného materiálu vloni tvořily velké spotřebiče, kterých se k recyklaci dostalo celkem 5476 tun. Jen lednice se na tomto objemu podílely 2233 tunami. Oproti roku 2021 tak jejich množství stouplo o 13 %. Malé domácí spotřebiče tvořily 91,3 tun, televizory 92,2 tun a světelné zdroje 1,1 tuny. Výrazně v loňském roce vzrostlo i množství recyklovaných baterií. Ke zpětnému odběru a následné recyklaci bylo v prodejnách DATART předáno 9076 kg baterií, tedy o 77 % více než v roce 2021, kdy bylo vybráno 6807 kg.

Na rozdíl od materiálů jako je papír či plast, kde recyklace spočívá v cyklickém využívání odpadů, jde v případě elektrospotřebičů výhradně o opětovné využití některých materiálů, které se v zařízení nachází. U některých spotřebičů může tvořit až 90 %. „Recyklací spotřebičů se výrazně šetří energie, která by musela být vynaložena na výrobu materiálů a současně se chrání životní prostředí před emisemi, které by při výrobě materiálů vznikly. Jen u nás v Datartu tímto způsobem každý rok eliminujeme téměř 50 tisíc tun oxidu uhličitého,“ vysvětluje Olga Dolínková, tisková mluvčí značky DATART.

Z vysloužilé mikrovlnné trouby je možné zpětně získat až 8 kg železa, 1,7 kg plastů a 2,2 kg skla. Díky opětovnému použití materiálů se ušetří 50 kWh elektrické energie, sníží se spotřeba ropy o 5 litrů a zabrání se tvorbě až 13,5 kg oxidu uhličitého. Z baterií se zase získává ocel, která se využívá pro kovové konstrukce, kadmium do akumulátorů, měď pro elektrické vodiče, olovo do autobaterií, lithium pro výrobu sklokeramických varných desek, stříbro pro výrobu mincí a další prvky.

S elektrospotřebiči jsou úzce spojeny obalové materiály, kterých se používá nemalé množství. To se DATART snaží aktivně omezovat. „Používáme moderní technologii umožňující vysekávat obalový materiál přesně na míru baleného zboží a ze zbytků vytvářet výplňový materiál. Tento postup zásadním způsobem šetří množství použitých obalů, které by jinak končily na skládkách a ve spalovnách. Technologie umožnila úsporu 88 % výplňového materiálu a třetiny celkových nákladů na obaly,“ říká Libor Křížka, ředitel pro optimalizaci a automatizaci DATART a dodává: „Po instalaci spotřebiče u zákazníků také odvážíme veškerý obalový materiál, který následně předáváme k ekologické recyklaci. Ročně takto recyklujeme kolem 500 tun obalů.“

(tz).