Králem české gastronomie se stal Marek Fichtner

Marek Fichtner

Po nedobrovolné tříleté pauze jsme již po sedmé vyhlásili anketu Zlatý kuchař 2022. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2022, jednoho zahraničníkuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest.

Anketa též reaguje na popularitu street foodu a nově vyhlašuje vítěze kategorie Hvězda street foodu.

A jak to všechno dopadlo, jsme se dozvěděli 30. března na tiskové konferenci, která se konala v pražské kavárně Café Louvre. Vítězové jednotlivých kategorií převzali z rukou Lukáše Sejáka ceny, které vyrobil ve svém studiu kovář Jiří Hrála.
Volilo se v těchto kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu.

Zlatým kuchařem roku 2022 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Marek Fichtner (Červený jelen), stříbrnou příčku obsadil Pavel Býček (The Eatery) a s odstupem pouhého jednoho bodu byl bronzový Jan Punčochář (U Matěje).

(tz)