Nakupují u nás nejen drobní investoři, ale také právnické osoby

Martin Štich

Veřejnost v únoru zaujala informace o tom, že v roce 2022 se do České republiky dovezlo 9,4 tuny zlata, což je o 352 kg více než v roce 2021 a nejvíce za posledních 11 let. Hodnota dovezeného zlata dosáhla 12,2 miliardy korun, to je dokonce nejvíce od roku 1999, odkdy jsou k dispozici ucelená data. Nejvíce zlata se do Česka dovezlo v březnu, tedy bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině, konkrétně 1788 kg. Nejméně naopak na podzim, kdy se cena zlata dostala na dvouapůlletá minima. Například v říjnu se tak do Česka přivezlo pouze 399 kg žlutého kovu. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu a výpočtů společnosti zlaťáky.cz.

„Data statistického úřadu se sice týkají veškerého zlata v jakékoli formě, včetně surového zlata či zlatého prachu, ale velmi dobře korespondují s poptávkou lidí po investičním zlatě. Ihned po vypuknutí konfliktu na Ukrajině jsme zaznamenali skokové zvýšení zájmu o zlato, a to nejen v Česku. Důsledkem bylo prodloužení čekacích dob, jelikož světové rafinerie a mincovny nebyly po vyprodání skladových zásob schopné nárůst poptávky uspokojit,“ vysvětlil Martin Štich, ředitel společnosti Zlaťáky.cz, která se specializuje na prodej investičního zlata a dalších drahých kovů.
Vysoký zájem Čechů o fyzické zlato v jarních měsících dokládá i fakt, že mezi tři z pěti nejsilnějších měsíců za posledních deset let z pohledu importu zlata patřil právě únor, březen a duben loňského roku. V této době dosáhla cena zlata také svého loňského maxima, když se v březnu krátce dostala nad hranici 2000 dolarů za trojskou unci. Naopak na podzim, kdy se jeho cena dostala pod 1650 dolarů za unci a dosáhla 2,5letého minima, byl zájem o zlato nejnižší. Zatímco v září se dovezlo do Česka 415 kg žlutého kovu, v říjnu to bylo pouze 399 kg, tedy nejméně od října 2020.

„V této době jsme i my zaznamenali pokles poptávky po zlatě, a naopak rostl zájem lidí o jeho prodej. Důvodem byla mnohdy potřeba hotovosti kvůli vysoké inflaci, ale často za ní stál také strach lidí z dalšího poklesu,“ uvedl Martin Štich s tím, že lidé tak často opakovali dlouhodobou investiční chybu. Tedy že investovali v době cenového vrcholu a svých investic se zbavovali v době, kdy jejich hodnota klesla. „Na druhou stranu, na jaře lidé zlato nekupovali primárně z důvodu spekulací na jeho růst, ale především ze strachu z eskalace konfliktu a jako ochranu části svého majetku.“
V uplynulých deseti letech se hmotnost dovezeného zlata pohybovala kolem šesti až sedmi tun za rok, s několika výjimkami. Slabší byly roky 2019 a 2016, kdy se dovezlo jen okolo pěti tun ročně. Naopak silnější byl rok 2021, ve kterém bylo dovezeno devět tun zlata.
Objem importu zlata přitom může brzy vzrůst až trojnásobně. Guvernér České národní banky Aleš Michl se totiž nechal slyšet, že plánuje navrhnout zvýšení státních rezerv zlata z 12 tun až na 100 tun, a to během pouhých pěti let. „To by znamenalo, že jenom Česká národní banka bude ročně dovážet téměř 20 tun zlata, tedy dvojnásobek loňského dovozu. Z našich diskuzí s klienty navíc vyplývá, že sledují, jak se ČNB chová, a ve svých rozhodnutích ji částečně následují. Když se zlata zbavovala, ptali se nás na důvody tohoto kroku. Naopak aktuální zájem ČNB o nákup zlata vede i ke zvýšenému zájmu lidí o možnosti investic do fyzického zlata. Dá se tedy předpokládat, že v takovém případě by vzrostla i poptávka drobných investorů,“ poznamenal Martin Štich s tím, že zájem o nákup zlata drobnými střadateli podle něj zvyšuje také to, že se k němu vracejí i jiné centrální banky, které loni nakoupily rekordních 1136 tun zlata.
Informace byly podnětem k dalším otázkám pro Martina Šticha:

V tiskové zprávě, kterou jste vydali v únoru, se uvádí, že se loni do České republiky dovezlo nejvíce zlata za uplynulých 11 let. O čem to vypovídá?

Obecně to vypovídá o tom, že se zvyšují investice do zlata. Rozrůstají se řady drobných investorů, ČNB navyšuje rezervy a celkově se zvyšuje povědomí o zlatě. Čím dál víc si i mladí lidé začínají uvědomovat potřebu stabilních investic. Pro každého investora je pak důležité rozložení investice. Fyzické zlato je považováno a doporučováno jako vhodná součást investičního portfolia. Čím víc se bude o investování mluvit, tím větší investice do cenných kovů pravděpodobně budou.

Žlutý kov patří stále na špici pozornosti investorů, ať u nás, nebo v jiných zemích. Myslíte, že to bude stále tak? Nepředčí jeho význam například orná půda, zdroje pitné vody?

Vrátil bych se k předchozí odpovědi. Jde hlavně o diverzifikaci. Zlato má navíc oproti realitám jednu velkou výhodu. Můžete do něj vkládat relativně malé částky, a přesto fyzicky kov vlastnit. Jednu unci koupíte za zhruba 40 000 Kč. Pozemek nebo jinou nemovitost za tak málo asi nepořídíte. Pokud chcete spořit pravidelně, jste i s relativně malým příjmem schopná zlato nakoupit.

Čím je zlato zajímavé pro malé investory?

Zlato je zajímavé v zásadě proto, že je snadno likvidní a nemusíte jej kupovat ani prodávat po kilech. Opravdu stačí začít u unce, což je 31,1 g. Zlato je dostupné, historicky ověřené, nekazí se a v dlouhodobém horizontu se zhodnocuje.

Jak si vysvětlit kolísající zájem o zlato v ekonomicky složitém roce 2022? Když bylo na cenovém vrcholu, poptávka rostla, když bylo nejlevnější, zájem klesal… Dá se tvrdit, že se historie opakuje?

Problém poptávky po zlatě byla v roce 2022 hlavně panika. V druhé polovině roku 2022 se začaly objevovat zprávy o velkých nákupech centrálních bank po celém světě. Osobně mě překvapuje, že je zlato ještě tak levné. Pokud se potvrdí i zprávy ohledně nového zlatého standardu, který plánuje zavést společenství BRICS, pak si myslím, že se budou se zlatem dít velké věci.

Měl by brát správný investor v potaz paniku, která v důsledku světového celospolečenského vývoje vzniká? Tedy válečné konflikty, změny klimatu, migrační vlny, růst cen komodit?

Správný investor musí dobře nakoupit, a ještě lépe prodat. Za mě platí, že dobrý obchod se děje už při nákupu. Samozřejmě globální nebo nečekané konflikty mohou mít na investice dopad a je pak na investorovi, jestli přečká krizi, vydrží, nebo zpanikaří.

Česká národní banka uvažuje o zvýšení dovozu zlata, o znásobení státních rezerv. Stane-li se tak, co to bude pro české hospodářství znamenat? A co pro naše občany?

To je velice těžká otázka. ČNB drží zlaté rezervy jako součást směnitelných aktiv. Aby mohla provádět nezávislou měnovou politiku, potřebuje mít peníze (různé měny) nebo například zlato. Pokud by centrální banka neměla k dispozici rezervy, nebylo by v případě potřeby možné tlumit nadměrnou kolísavost vývoje kurzu koruny. Pokud se cena zlata nijak zásadně nezmění, krátkodobě větší rezervy přílišný vliv mít nebudou. Zajímavé by bylo sledování delšího časového horizontu v návaznosti vývoje ceny zlata a samozřejmě i vývoj směnných kurzů. Zásadní je pro nás vývoj kurzu eura a dolaru.

A je na celosvětových trzích zlata stále
dost? Přibývají další naleziště?

Zlato je vzácné, jedinečné, nedá se uměle vytvořit a dodávky jsou přímo závislé na těžbě. Každým rokem se celosvětově vytěží zhruba 3000–3500 tun zlata. Podle odhadů bylo vytěženo již přibližně 80 % všech známých nalezišť. Nicméně i dnes se otevírají nové doly, například letos se má začít těžit v Kanadě v oblasti Ontaria a Quebecu. Zásoby podle informací činí zhruba 9,4 miliónu uncí. Nicméně těžba je stále náročnější, nákladnější, a to i kvůli ekologickým hlediskům.

Dá se odhadnout, kolik zlata je v českých domácnostech?

Podle odhadů vlastní české domácnosti okolo 25 tun zlata, což je zhruba dvojnásobek toho, co má ČNB ve svých trezorech. Podle aktuálních dat má ČNB na 12 tun zlata.

Nakupují u vás také právnické osoby?

Ano, u naší společnosti nakupují nejen drobní investoři, ale také právnické osoby. Nakupují nejen zlato, ale také stříbro, u kterého si pak mohou nárokovat odpočet DPH.

Máte svoji věrnou klientelu? Jaké benefity případně dostává?

Mezi výhody patří bezesporu velká skladová zásoba a široký výběr investičních i sběratelských produktů. Největší výhodou je pak garance zpětného odkupu, kdy v případě, že se zákazník rozhodne u nás nakoupené zboží prodat, my jej vykoupíme. Naše rostoucí prodejní síť pak zajišťuje komfort a diskrétnost pro jednotlivé obchody, ať už při koupi, nebo při prodeji. Možnost dojít na pobočku ocení zákazníci, kteří nakupují poprvé. Rádi využijí možnost bezplatného poradenství a zasvěcení do světa investičních a sběratelských mincí.

Co má pro vás osobně větší hodnotu – zlatá mince, šperk, nebo třeba hodinky?

Pokud se bavíme o finanční hodnotě, pak je to věc, kterou za nižší cenu koupím a za vyšší cenu prodám. Nezávisle na tom, jestli jsou to hodinky, mince, nebo jiné sběratelské předměty, důležité je problematice trochu rozumět. Osobně mám všechny tři kategorie předmětů a všechny jsem koupil s tím, že je to investice do budoucna nebo případně dědictví pro moje potomky. Každá věc se dá prodat, otázkou je, za jakou cenu, jak rychle a komu.

ptala se Eva Brixi