Pangamin je výrobek, který dokáže splnit očekávání zákazníků

Radek Sajvera

Mít výrobek, který je stálicí na trhu a který vyhledává stále více zájemců, to je snem každého podnikatele. Splněným pak pro Radka Sajveru, majitele proslulé značky Pangamin. Ten lidem pomáhá už 65 let. Takřka tolik roků ho už možná konzumují někteří činorodí jedinci, pro něž se stal zárukou dobré volby při utužování zdravotní kondice. První výrobek z pivovarských kvasnic ve formě tablet známe pod různými názvy, podle toho, k čemu je vhodné ho používat. Ať pro zlepšení imunity, zažívání, nebo posílení kloubů. Inovační aktivita firmy RAPETO a.s., která Pangamin v řadě variant vyrábí, společně se zajímavou obchodní politikou a chutí přinášet spotřebitelům stále něco užitečného, dokazuje, že hledání nových cest, jak zákazníka oslovit a nabídnout mu kvalitu za rozumnou cenu, má smysl:

Pozoruhodná cesta Pangaminu začala v roce 1958. V čem byl a je dosud výrobek unikátní?

Pangamin byl první výrobek z pivovarských kvasnic v podobě tablet. Navíc bylo poprvé použito natolik šetrného způsobu sušení, který umožnil v pivovarských kvasnicích zachovat přirozeně obsažené vitamíny skupiny B, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, bílkoviny… I dnes pro zákazníky připravujeme novinky, které mohly vzniknout jen díky použití těch nejmodernějších biotechnologií a díky aplikovanému výzkumu. Například Pangamin imunita, Pangamin přírodní
B komplex, Pangamin B12 s vitamínem D2 a další.

Na českém trhu je nespočet značek a produktů nejrůznějších doplňků stravy a stále jich přibývá. Přesto vaše pozice sílí a lidé na účinky Pangaminu i nadále spoléhají. Čím si to vysvětlit?

Jde o mix řady faktorů, jako je tradice, kvalita, přírodní složení, sofistikované novinky, solidnost vůči odběratelům i koncovým zákazníkům. Ale především: Jen produkt, který dokáže naplnit všechna očekávání zákazníků, může zůstat v popředí zájmu už celých 65 let!

Kam exportujete a kam byste ještě rádi zamířili?

Vzhledem k tradici je Pangamin zavedeným produktem i na Slovensku. V jednání jsou i další naši sousedé, ale to zatím nebudu předbíhat. Když půjdeme o něco dál na východ, tak mohu jmenovat Vietnam, Japonsko nebo Koreu.

Nedávno jste sortiment doplnili o výrobek s výtažkem šípku. Proč zvítězil právě on? Dají se látky přínosné pro lidský organizmus z šípku skutečně uchovat a předat spolu s béčkem lidské tělesné schránce?

Máte na mysli Pangamin CeBetan. Mnoho vědců i spotřebitelů se pachtí za nějakou novou, zázračnou molekulou, která bude úžasná, a třeba pivovarské kvasnice a šípek považují za něco „obyčejného“. Jistě je to dáno i tím, že zdravotní přínos kvasnic i šípku je v lidovém léčitelství znám po staletí, u pivovarský kvasnic dokonce několik tisíciletí. I betaglukany a vitamín C nám zevšedněly, byť jde o skvělou záležitost nejen pro imunitní systém. A Pangamin CeBetan, jak název napovídá, v sobě kombinuje ty zdánlivě obyčejné, ale osvědčené pivovarské kvasnice, výtažek z šípku, betaglukany a vitamín C.

Jak dlouho si zákazníci zvykají, než inovaci přijmou a začnou kupovat?

To záleží na jejich preferencích. Snažíme se inovovat tak, abychom více cílili na konkrétní skupinu. Pangamin dia s biologicky vázaným chrómem a gymnemovými kyselinami (Gurmar) je určen především diabetikům. Pangamin přírodní B komplex, Pangamin imunita a Pangamin B12 s vitamínem D2 například rychle osloví vegetariány a vegany, protože tyto přípravky obsahují pro ně deficitní vitamín B12. U vitamínu D jde o formu D2, která nepochází na rozdíl od formy D3 z živočišných zdrojů, ale je aktivovaná v kvasničných buňkách. Tyto výrobky jdou samozřejmě naproti i těm, kterým chybí vitamíny B komplexu nebo vitamín D a kteří chtějí posílit imunitní systém a preferují přírodní zdroje.

Svého času se vedly diskuze nad přínosem vitamínů B a hladinou homocysteinu v krvi, vitamíny B ji mají snižovat. Mohla by tedy konzumace Pangaminu pomoci zmenšit riziko infarktu, mozkové příhody? Neměl by být Pangamin lékaři, třeba kardiology, vlastně i předepisován?

Na souvislost mezi vitamíny B a hladinou homocysteinu proběhla řada studií s velmi povzbudivými výsledky, které ukazují, že vitamíny B hladinu homocysteinu skutečně pozitivně ovlivňují. Například Pangamin přírodní B komplex by byl jako doplněk stravy pro tento účel vhodný, ale vitamíny B ještě nemají tzv. povolené zdravotní
tvrzení v tomto smyslu, a tak to z legislativního hlediska musíme brát pouze hypoteticky.

Jak se vaší firmě loni dařilo? Splnila se vaše očekávání?

Ano, splnila.

Určitě chystáte zase nějakou novinku. Už můžete naznačit, čeho se bude týkat a pro koho bude vhodná?

Na druhou polovinu roku připravujeme spe­ciální retro edici Pangaminu a pak něco pro všechny, kteří trpí psychickým a fyzickým vyčerpáním.

Trendem je užívat pre a probiotika, protože člověk přestal žít v souladu s přírodou. Vy přípravky tohoto typu máte. Nebudete zdokonalovat, násobit účinek?

Nebudeme. Pangamin bifi, který máte na mysli, je na trhu přes 30 let, a stále patří k nejoblíbenějším z naší nabídky. To proto, že jeho pravidelné užívání je pro střevní mikrobiom dostačující. Ono spoléhat na megadávky čehokoli není samospasitelné.
Ostatně určitě se před Pangamin staví další inovační výzvy.

Přemýšlíte nad něčím, co vám v noci nedá spát?

A to já zas spím dobře! Pangamin je na trhu 65 let, jak jsem již uvedl. Já osobně se mu věnuji 34 let a přál bych mu, aby v té nejlepší kondici oslavil stovku!

I vy, předpokládám, jako majitel firmy, podnikatel a manažer v jedné osobě, dost dobře znáte obsah pojmu stres. Který váš výrobek vám pomáhá krotit nástrahy, tlak doby, jak se říká?

Vitamíny B jsou všeobecně považovány za balzám na náš nervový systém. Béčka z pivovarských kvasnic jsou v každém Pangaminu. Řada z nich obsahuje 100 % doporučené denní dávky vitamínů skupiny B, a tak mám z čeho vybírat…

Nebo máte svůj tajný recept, jak se nezbláznit?

Přeci pravidelně užívat Pangamin! A abych se pojistil, tak chystáme novinku pro duševní a fyzickou pohodu a kvalitnější spánek, jak jsem již zmínil…

za odpovědi poděkovala Eva Brixi