Úspěch značky fin4Business: aby si lidé mohli plnit sny

Pavel Ráliš

Důstojné bydlení se stává pro řadu lidí, hlavně mladších, luxusem. Často nezbývá nic jiného, než sdílet s rodiči prostor pod jednou střechou, což není zrovna ideální. Být v nájmu je drahé, z běžného zaměstnaneckého platu se na nový byt nebo rodinný dům v Česku dá těžko ušetřit. Jak to tedy udělat, aby se lidem u nás dobře žilo? I těmito otázkami se zabývá Ing. Pavel Ráliš, MBA, zakladatel značky fin4Business, jež se specializuje na poskytování úvěrů právnickým osobám. Tedy také developerům, podnikatelům, kteří staví bytové domy a rodinné domky. Značka je poměrně mladá, na trhu třetím rokem, přesto má za sebou řadu úspěchů.

Co přispělo k tomu, že předchozí roky
splnily vaše představy o tom, jak být užitečný podnikatelům?

S mojí kolegyní Monikou Fremuntovou jsme se snažili vidět obchodní příležitosti i očima těch, kteří úvěry potřebovali k rozvoji vlastního businessu. Pohledem těch, kterým právě ony pomohly rozjet smysluplné projekty. Tím, že dokážeme pochopit situaci firem, které úvěr potřebují, snáze hledáme řešení jejich problému. Hodně jsme se soustředili právě na ty developerské.

Tedy jste pomohli k tomu, aby mohly vyrůst nové bytové a rodinné domy?

Přesně tak. To je ta pomyslná třešnička na dortu, to je smysl celé naší práce. Najít například pro developera takový model financování, které mu vyjde vstříc a které bude i pro banku či nebankovní dům přijatelné a výhodné. Samozřejmě k tomu přistupuje představa toho, že cílem naší společné práce je třeba spokojená mladá rodina, která je konečně ve svém.

O čem vypovídají ve vašem případě čísla, o čem praxe?

Za dva roky naše práce pod značkou fin4Business zprostředkovala právnickým osobám financování v objemu blížícím se třem miliardám korun. Velmi dobré postavení jsme získali v oblasti developerského financování a investičních úvěrů, a to především díky exkluzivnímu know-how, které jsme léty nabyli.
V oblasti financování nejsme totiž s kolegyní žádní nováčci. Známe trh, víme, jak procesy fungují. Klienty provázíme průběžně při získávání úvěru, od přípravy a analýzy podkladů pro financování přes výběr vhodné bankovní či jiné finanční instituce až po následné zprostředkování jednání. Poskytujeme podporu během schvalování úvěru, podpisu dokumentace i v návaznosti na plnění podmínek úvěrové smlouvy. Šetříme tak firmám cenné zdroje i čas. Rychlost v přidělení úvěru hraje významnou roli, a v tom může fin4Business významně pomoci, zejména v době, kdy je situace na trhu, a to nejen kvůli nedostatku některých materiálů a vysoké míře inflace, více než rozkolísaná. Velice si vážíme toho, že se k nám klienti často vracejí, a dokonce nás doporučují i svým známým.

Nastínil byste, o jaké výše úvěrů jde?

V průměru jde o částky kolem 50–100 mi­liónů korun, ale výjimkou nejsou projekty v řádech stovek miliónů, nebo naopak i menší úvěry. Zmínil bych například developerskou výstavbu rodinných domků v Praze-Ďáblicích. Byl to jeden z prvních projektů naší značky, na němž jsme se společně s bankou a developerem podíleli. Dále můžeme uvést investiční úvěr na nákup polikliniky v Praze, refinancování fotovoltaické elektrárny na Svitavsku či investiční úvěr na nákup čerpací stanice na
Liberecku. Pro naše klienty jsme zajišťovali rovněž investiční financování penzionů či apartmánových domů určených k rekreaci. Aktuálně pracujeme na developerských a investičních projektech v Čechách i na Moravě. Neposkytujeme ale jen financování developerům, škála služeb je širší. Nabízíme rovněž provozní financování.

Už stojí nějaké domy, na které jste vyřizovali úvěr?

Třeba právě ty v pražských Ďáblicích. Loni v srpnu jich bylo úspěšně zkolaudováno 24 v atraktivní lokalitě Prahy 8, za jejichž výstavbou stojí developerská firma a prodejce MS-Invest a. s. Od září si tak splnily sen o vlastním bydlení víc než dvě desítky rodin. Z toho mám osobně velmi dobrý pocit, je za námi vidět konkrétní výsledek. Toto atraktivní místo v hlavním městě republiky má skvělou dopravní dostupnost i občanskou vybavenost. Do přírody je to jen pár kroků. V blízkosti leží Ďáblický háj s hvězdárnou a několika vyhlídkami. Projekt Rodinné domy Ďáblická hvězdárna architektonicky navazuje na stávající zástavbu, a přitom je dispozičně promyšlen do sebemenšího detailu. Domy mají energetický štítek B. Právě v těchto dnech kolauduje jiný developer dva rekonstruované bytové domy v Praze, na které jsme zprostředkovávali financování. Oba jsou vyprodané.

Jak byste charakterizoval současnou si­tuaci na trhu financování bydlení?

Na financování bydlení se v uplynulém období negativně odrazil vysoký nárůst úrokových sazeb u hypoték a inflace spojená zejména s prud­kým nárůstem cen energií a dalších životních nákladů. Došlo i k dalšímu zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů ze strany ČNB. To vše vedlo k ochlazení trhu a poklesu zájmu o koupi domů a bytů. Ještě více se pak snížila poptávka po nakupování rekreačních nemovitostí. To je fakt a ten je potřeba brát v úvahu, když hovoříme o velké či malé investici do nového bytu, domu, chalupy.

Změní se to už brzy?

Bohužel ani v letošním roce nelze očekávat výraznější změny i přes to, že inflace dosáhla již pravděpodobně svého vrcholu a bude postupně klesat. Zejména v prvním pololetí se dá očekávat pokračující stagnace úrokových sazeb. V řadě regionů bude stále snížená poptávka po koupi bytů a domů, které jsou vázány na hypoteční financování.

Je pro podnikatele, developery stále atraktivní pouštět se do projektů rodinného bydlení?

Ano, výstavba bytových i rodinných domů bude samozřejmě pokračovat. Určitě to závisí i na ekonomické síle jednotlivých regionů. V Praze a Brně je například situace přece jen o něco příznivější než v jiných částech republiky. Ale i zde musí developerské společnosti hledat nové formy financování, příležitostí je družstevní bydlení.

A jeho výhody?

Základní výhodou je skutečnost, že nový byt mohou získat i zájemci, kteří z různých důvodů nedosáhnou na hypoteční úvěr. Bytové družstvo nechce prokázat výši příjmu zájemce o bydlení, nehledí na jeho věk a veškerá jednání s finanční institucí probíhají v jeho režii. Zájemci o byt – budoucí členové družstva, složí počáteční platbu, a to obvykle ve výši 20 % z ceny bytu. Družstevníci pak měsíčně platí nájemné zahrnující splátky dlouhodobého investičního úvěru poskytnutého na družstevní bytovou výstavbu a náklady na údržbu a správu domu.

Dá se usuzovat už na trend, poroste opravdu zájem o tuto možnost?

Myslím, že ano, u některých velkých developerů je již družstevní bydlení součástí standardní nabídky a řada dalších se k tomuto směru postupně připojuje.

Ale je tento způsob pro developery po­vzbudivý?

Developerské společnosti samozřejmě i nadále preferují výstavbu nových bytů pro okamžitý prodej, nicméně družstevní projekty jsou pro ně zajímavé právě proto, že žadatelem o úvěr se stává developer, respektive nově založené bytové družstvo, a nikoli jednotliví zájemci o bytové jednotky. Developer tak neprodává byty jednotlivým vlastníkům, ale družstvu, které si bere u banky úvěr.

Přináší tato forma finanční instituci určité benefity?

Zjednodušení procesu. Jejím klientem se stává bytové družstvo, jehož zakládajícími členy jsou ve většině případů developerské společnosti, se kterými mají banky již obvykle předchozí zkušenosti z oblasti vlastního developmentu, a dále pak zavedené správcovské společnosti. Banka má pak samozřejmě zajištěn úvěr i zástavou dané nemovitosti.

Když porovnáte družstevní formu bydlení v Česku se zahraničím, liší se nějak?

Principy družstevního hospodaření jsou shodné a v Evropě mají dlouhou tradici. Družstevní bydlení získalo v Česku dobrou pověst. Kdysi bývalo velmi populární a rozšířené i vážené. Proto si myslím, že pro mnoho lidí bude právě dnes znovuobjeveným způsobem, jak na svůj sen dosáhnout. Podobně je tomu ale i za našimi hranicemi. Například v Německu nebo ve Švýcarsku.

Znamená to, že byste se i vy rádi na poskytování úvěrů a služeb pro developery, kteří se připravují na družstevní výstavbu, nyní zaměřili?

Myslím, že je to jedna z cest, kudy bychom aktivity chtěli napřít. Zde zaznamenáváme růst poptávky po našich službách kontinuálně už od koronavirové pandemie. Firmy zkrátka bytovou a domovní výstavbu vidí jako smysluplnou investici, která jim stále dobře dokáže peníze zhodnotit, ačkoli se plošně zdražuje skoro všechno. Také před inflací je to zatím stále nejjistější obrana. Zvedá se i vlna zájmu o naše služby na poli financování investic, které mají za cíl zajistit prostředky na vybudování energetické soběstačnosti podniků. Předpokládáme, že poptávka po úvěrech v tomto segmentu ještě dále zesílí.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi