České startupy s podporou CzechTrade rozvíjejí inovativní projekty v zahraničí

Služeb a podpory agentury na podporu obchodu CzechTrade využívají kromě dlouhodobě fungujících firem také inovativní startupy, které potřebují pomoci s rozvojem projektů v zahraničí. Celkem 10 českých startupů se zúčastnilo Italsko-české soutěže FUTURE OF CITIES & COMMUNITIES, kde byl CzechTrade hlavním partnerem. Motivací pro české startupy byl mimo jiné voucher na využití služeb zahraniční kanceláře CzechTrade v Itálii v hodnotě 20 tisíc korun.
Ve startupové soutěži WMF a Italsko-české obchodní komory ve spolupráci s agenturou na podporu obchodu CzechTrade se letos utkalo 10 českých a 4 italské startupy z oblasti digitalizace a inovací pro lepší budoucnost měst a komunit. Z české strany se nejlépe umístila firma Arbo Technologies, která zároveň získala dvacetitisícový voucher na služby zahraniční kanceláře CzechTrade v Itálii. „V prvé řadě patří velké poděkování českým ambiciózním startupům, které se soutěže zúčastnily a zároveň opět prokázaly, že je Česká republika kolébkou neotřelých nápadů a inovací s potenciálem posunovat svět kupředu a uspět v globálním měřítku,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel CzechTrade a dodává:

„Poděkování patří také WMF a Italsko-české obchodní komoře za zařazení naší republiky a Prahy do mezinárodní roadshow a možnosti vyhlásit vítěze soutěže právě u nás, čehož si jako její hlavní partner velmi vážíme.“

Vyhlášením vítězů soutěže aktivity CzechTrade v rámci italské spolupráce nekončí. Díky zahraniční kanceláři v Miláně mají české startupy možnost rozvíjet své inovativní projekty, jako například minulý rok na veletrhu Ecomondo, kde představovaly svá řešení z oblasti zelených technologií a cirkulární ekonomiky. Letos v květnu se aktivity ponesou ve znamení startupové mise z odvětví vesmírných technologií do Benátek a technologické startupy vyjedou ukázat svá řešení na konferenci ICT Spring v Lucembursku. V červnu se také připravuje mise českých dodavatelů řešení pro chytrá města v rámci projektu City For The Future do Říma se zastávkou na festivalu WMF v Rimini.

Řešení a nové technologie pro chytrá města dlouhodobě podporuje CzechTrade spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci projektu Exportní aliance Elements For Smart City1, jejíž cílem je vytvořit komplexní nabídku řešení chytrých měst a vybudovat silnější pozici aliančních firem na zahraničních trzích. „Za zmínku stojí také online katalog českých řešení, kde je momentálně přes 60 českých společností nabízejících řešení v oblasti ICT, chytrých budov či udržitelnosti. Jsme si také vědomi, že důležitou část úspěchu tvoří inovativní forma prezentace, se kterou firmám pomáháme za využití digitálních nástrojů, jako je tvorba videí, 3D skenů nebo virtuálních showroomů,“ doplňuje Radomil Doležal.

Soutěž FUTURE OF CITIES & COMMUNITIES, která je součástí Italsko-českého obchodního fóra, se v Praze uskutečnila 19. dubna v rámci akce We Make Future Rimini Festival International Roadshow. O vítězích rozhodovala odborná porota ve složení agentury CzechTrade, pořadatelů festivalu WMF, společností Tilia Impact Ventures, Accenture, GENERALI Pojišťovna a hlavního města Prahy. Italského startupového festivalu WMF se každý rok zúčastní více než 36 tisíc lidí a přibližně 300 investorů z 50 zemí světa.

www.czechtrade.cz

(tz)