Velikonoce jsou spojeny se speciálními riziky

Pixabay.com

Velikonoční svátky by měly být klidnými dny naplněnými rozjímáním, setkáváním a odpočinkem. Přesto se vyplatí myslet i na rizika, jež jsou s nimi každoročně spojena. Zde je výčet těch hlavních.

Ach, ty tradice!

A začneme jedním nebezpečím, které hrozí naštěstí asi jen opravdu jednou ročně, právě o Velikonočním pondělí. Někteří z nás jsou prostě skalní zastánci tradic a z toho nehodlají slevit. I když svět se nepřestává divit našemu zvyku honit děvčata a ženy a šlehat je pomlázkami, mnozí na něj nedají dopustit, protože jen řádně vyšlehaná dáma bude celý rok zdravá. Při honičkách spojených s tímto rituálem, popřípadě s rovněž oblíbeným poléváním vodou, však nechtěně vznikají úrazy. Zakopnutí a uklouznutí je při takových hrátkách docela běžným jevem.
UNIQA dokonce registruje v úrazovém pojištění jednu nešťastnici na Zlínsku, která při návštěvě prvního koledníka utrpěla frakturu zápěstí, protože se snažila utíkat, ale zakopla o práh domu. Po chvíli se přiblížil další koledník, jenž bohužel nevěděl, že je už indisponována, a se vší vehemencí se chystal na ni udeřit. Dotyčná se snažila opět uniknout, u toho si ale bolestivě vymkla ještě koleno. Byla z toho pracovní neschopnost v řádu několika týdnů a doba léčení úrazů si vyžádala 3 měsíce.
Asi není třeba připomínat, že je-li ve hře alkohol, kuráž stoupá a rizikovější chování má za následek vyšší pravděpodobnost zranění. Tady pozor: pojišťovna může v takových případech krátit plnění, protože úraz vznikl z nezodpovědného chování klienta.

Alkohol ve vyšší míře

Souvislé delší volno láká na pořádání večírků nebo prostě na popíjení pro dobrou náladu. V domácnostech je rozšířený zvyk spojit pomlázku s nabídkou alkoholu, setkání rodin a přátel se také alkoholu nevyhýbají.
Nikdo by neměl zapomínat, že nelze sedat po konzumaci za volant. Míru by ale měli dodržovat i chodci, pohybují-li se třeba mezi obcemi po krajnici. A samozřejmě není asi nutné připomínat, že alkohol obecně omezuje správnost odhadu schopností, což může být rizikem třeba i při řezání dříví nebo práci ve výškách.
Na Velikonoční pondělí nezapomene asi řidič, který si hladinu alkoholu v krvi příliš nehlídal a pilně koledoval. Vše mu vycházelo až do návratu domů, kdy chtěl zaparkovat před svým domem. Na sídlištním parkovišti se však nevešel mezi stojící auta a pět z nich poškodil. Některá naboural opravdu důkladně. Sousedům se jeho „výkon“ úplně nezdál a přivolali policii. Ta mu naměřila v krvi 1,2 promile. UNIQA uhradila z jeho povinného ručení škody na okolních autech jejich majitelům ve výši přes 150 000 korun, nicméně celou škodu po něm požadovala zaplatit, protože se dopustit hrubého porušení svých povinností.
A opatrnost musí zachovat i spolujezdci: pokud se ukáže, že někdo si vědomě sedl do vozu s řidičem pod vlivem alkoholu, pojišťovna mu může snížit pojistné plnění za případně vzniklou újmu na zdraví během takové jízdy. Ani z havarijního pojištění UNIQA škodu nezaplatí řidiči, u něhož je zjištěna jízda s následnou havárií „za účasti“ alkoholu.

Více aut na silnicích

Delší svátky jsou příležitostí udělat si výlet, přesunout se na chatu nebo navštívit známé. Na základě dat Portálu nehod je prokázáno, že během prodlouženého velikonočního víkendu je počet nehod na silnicích o desítky procent vyšší než při běžných víkendech. Hustota provozu je větší, zejména ve čtvrtek odpoledne, v pátek dopoledne a v pondělí odpoledne. Ohleduplnost, trpělivost a předvídavost jsou tedy namístě.

Sváteční řidiči

Během svátků jara je na silnicích vyšší výskyt svátečních řidičů, kteří vyjíždějí na návštěvy k příbuzným či na hřbitovy. Ti svojí nejistotou a někdy nečekanými reakcemi mohou provoz „rozhodit“, což někdy vede ke karambolům. V tomto případě spíše k menším plechovým škodám, protože nevznikají ve vysoké rychlosti.
V UNIQA evidujeme například událost staršího manželského páru na cestě k příbuzným. Paní řidička byla z jízdy za volantem i nabitého denního plánu tak ve stresu, že během dne dokázala způsobit hned dvě kolize: nejprve cestou v zatáčce odřela bok auta o svodidla, pak si při parkování spletla brzdu s plynem a „zmuchlala“ předek vozu o plot. Škody na autě vyřídila UNIQA z havarijního pojištění, jen ten malus narostl poněkud víc… Jiný senior narazil na své kdysi známé trase na kruhový objezd, jen tam dříve nebyl. Znervóznil ho natolik, že se na něj vydal odbočením vlevo, stejně jak byl zvyklý na původní křižovatce. V nízké rychlosti se srazil s náklaďákem, jehož řidič takový manévr nečekal. Nikomu se nic nestalo a plechové újmy vyřídil viník z povinného ručení a havarijního pojištění.

Diskotékové nehody

Podstatně hůře zpravidla dopadají tzv. diskotékové nehody za účasti mladých vracejících se ze zábav: havárie aut, často v žalostném technickém stavu za hranicí životnosti, plných rozjařených chlapců a děvčat, patří pravidelně k těm nejtragičtějším vůbec. A období Velikonoc s delším volnem láká mladé pořádně si zařádit až do pozdních nočních či dokonce brzkých ranních hodin.

Zvěř na silnicích

Duben je měsícem, kdy zvěř po zimě už zvyšuje svou aktivitu a pohyb v terénu, často i v blízkosti dopravních komunikací. Na základě dat Portálu nehod je prokázáno, že čím jsou Velikonoce později v dubnu, tím vyšší je zastoupení „nezaviněných“ nehod, u nichž jde z velké většiny právě o kolize se zvěří. Například mezi rokem 2018 (Velikonoce byly na přelomu března a dubna) a 2019 (Velikonoce a ve druhé polovině měsíce dubna) stoupl počet takových nehod bezmála o 9 %.

Prodloužený velikonoční víkend v cizině

Mnozí z nás jistě budou chtít využít delší víkend pro nějakou turistickou cestu do zahraničí. Nemálo milovníků tepla vyráží touto dobou i k moři, přičemž si pochvalují souvislé volno, které spojí s pár dny dovolené. Důležité je se na takový výlet dobře pojistit, i kdybychom jeli jen na jeden den. Ve většině zemí v EU sice platí náš průkaz veřejného zdravotního pojištění, ale v ambulancích i v nemocnicích se hradí mnohem vyšší spoluúčast pacienta než v ČR, v soukromých zařízeních je třeba zaplatit vše. Tyto výdaje pokryje cestovní pojištění, a to bez jakékoli spoluúčasti. Vyplatí se i pojištění odpovědnosti pro případ, že by vznikla nějaká neúmyslná škoda nebo újma na zdraví, již by náš turista v cizině zavinil. Nezapomínejte, že cestovní pojištění je zapotřebí i pro cesty na Slovensko, chystáte-li se do hor. Zásahy horské služby a případný transport vrtulníkem přijdou minimálně na tisíce EUR a nejsou z veřejného pojištění hrazeny.

Velikonoční kalorie & cholesterol

Vajíčka mají neblahou pověst jako cholesterolová bomba. A ti, kdo mají vysoký cholesterol v krvi, by se prý měli této oblíbené potraviny vzdát. Podnikový lékař koncernu UNIQA Dr. Peter Kritscher není tak skeptický: „Vejce obsahují důležité bílkoviny, vitamíny, vápník a železo. Tím se řadí mezi nezbytné potraviny. Konzumace tří vajec týdně je naprosto přiměřená dávka. A o Velikonocích neřešte ještě nějaké to vajíčko navíc. Na cholesterol těchto pár dnů zapomeňte.“
Děti-koledníci si ve výslužce pravidelně nejvíce cení čokoládových zajíčků, vajíček nebo bonbónů. Podnikový lékař koncernu UNIQA Peter Kritscher však varuje: „V podstatě bychom měli denně sníst jen jednu porci sladkostí o hmotnosti asi 20 gramů, tedy například pětinu běžné tabulky čokolády. Váží-li tedy velikonoční zajíček 100 gramů, měl by nám vystačit na 5 dnů. Váží-li sladká výslužka 600 gramů, měli bychom si ji rozdělit na měsíc. Tuk a cukr zatěžují organismus: tuky zejména srdce a krevní oběh, cukr způsobuje nadváhu nebo dokonce cukrovku.“

(tz)