Úspěch české gastronomie na evropském semifinále prestižní Global Chefs Challenge

Český tým

Ke konci února proběhlo v italském Rimini evropské semifinálové kolo prestižní mezinárodní soutěže Global Chefs Challenge. Českou republiku reprezentovali vybraní členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR); kuchaři i cukráři. V mezinárodní porotě zasedl Miroslav Kubec, prezident AKC ČR. Naše delegace svými výkony potvrdila vysokou profesionalistu české gastro scény i to, jak je důležitá podpora mladé, nastupující generace kuchařů a cukrářů.
Český tým se zúčastnil soutěžních kategorií Kuchař, Kuchař junior a Cukrář junior. A v každé zabodoval ziskem medaile.

Lukáš Čížek, držitel titulu Kuchař roku a vítěz nejvyšší gastronomické soutěže u nás, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, spolu s Adamem Tišerem z Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, bravurně zvládli přípravu povinných surovin (předkrm – halibut, hlavní chod – telecí hřbet/pečeně) a porota ocenila jejich um zlatou medailí.

Fantastického výkonu dosáhla vycházející hvězda české gastro scény, kuchařka Hana Budková, která v kategorii Kuchař junior nejen získala zlatou medaili, ale porotci její výkon ocenili potřebným počtem bodům, který zaručuje postup na světové finále Global Chefs Challenge, které proběhne v Singapuru v říjnu 2024. Hana je členkou Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, již v loňském roce získala první místo na soutěži pro gastronomické talenty do 21 let Gastro Junior Bidfood Cup.

Vítězný pokrm

„Je to fantastický úspěch, který ukazuje, jak důležitá je podpora mladých talentovaných studentů. Všichni jsme na Hanku nesmírně pyšní a pro přípravu na finálové kolo v Singapuru jí samozřejmě poskytneme veškerou součinnost, ať už v podobě opory starších, zkušenějších kuchařů nebo zázemí na pravidelné tréninky,“ oceňuje úspěch Hanky Budkové Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Porota u Hančiných pokrmů vyzdvihla perfektní přípravu masa a skvělé omáčky, celkově vysoce hodnotila její profesionální přístup a zvládnutí potřebných úkonů v přiděleném čase. „Hanka si zkrátka kuchyň podmanila jako zkušený profík,“ doplňuje Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR, a dodává: „Celá naše delegace předvedla úžasný výkon. Napříč výpravou bylo komisaři z poroty výborně hodnoceno celé pracovní tempo v přípravě pokrmů a velmi profesionální přístup. Pravidelné tréninky a důkladná příprava se vyplatily.“

Jeho slova potvrzuje i úspěch Anny Marvanové, držitelky tuzemského nejprestižnějšího titulu Cukrářka roku, a Magdaleny Murínové, členky Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, které na evropském semifinále získaly stříbrnou medaili. V jejich kategorii byla povinnou surovinou čokoláda, která musela tvořit minimálně 50 procent předepsaného dortu i šesti porcí talířového dezertu*.

*Talířový dezert je dezert servírovaný zejména v restauracích. Jedná se o dezert s mnoha komponenty, které jsou rozloženy na talíři. Při výrobě talířových dezertů se používají kvalitní suroviny a receptury, které zaručují chuťovou vyváženost a estetickou dokonalost. Často je do nich zahrnuta zmrzlina.

(tz)