AGC vyhlásila nový ročník soutěže TECHNOwizz pro studenty techniky

Již posedmé mohou studenti středních a vyšších odborných škol bojovat se svými projekty v rámci soutěže TECHNOwizz, kterou každoročně vyhlašuje společnost AGC Automotive Czech. Za technická řešení přímo z provozu výrobce autoskel si mezi sebou mohou rozdělit až 390.000 korun. Firma soutěž vyhlásila pro studenty v Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji a ve vybraných okresech Středočeského kraje. Ti mají za úkol navrhnout technické řešení pro jedno z šesti témat vycházejících přímo z požadavků firmy. Nad soutěží převzaly záštitu Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci a Fakulta strojního inženýrství UJEP v Ústí nad Labem. Do soutěže se mohou studenti nebo týmy přihlásit do 20. října vyplněním formuláře na www.technowizz.cz.

Jiří Hofbauer, personální ředitel AGC Automotive Czech: „Věřím, že náš TECHNOwizz pomáhá tvořit technickou budoucnost. Je to skvělá příležitost pro mladé lidi propojit se přímo s průmyslem ještě na škole. Dostat se k řešení reálných problémů firem jim dává obrovskou zkušenost a také výhodu v jejich budoucím směřování a uplatnění. Věřím, že mnoho nadaných mladých lidí v regionu tuto možnost využije.“

Důležitou přidanou hodnotou soutěže pro studenty je, že svá řešení mohou využít pro své ročníkové nebo maturitní práce. Soutěž TECHNOwizz je určena pro studenty všech ročníků středních a vyšších odborných škol, kteří studují obory strojní, elektrotechnické, chemické nebo obory materiálových věd, informačních a komunikačních technologií a jim příbuzné obory. U škol nezáleží na zřizovateli, ale sídlo musí mít v Ústeckém, Karlovarském nebo Libereckém kraji či v okresech Kladno, Mělník a Rakovník.

Letos si studenti mohou vybrat jedno z šesti témat, která rozpracují. Jde například o vytvoření databáze projektů, materiálů a jejich složení, návrh a konstrukce měřidla forem při výstupu pece, návrh a konstrukce nástroje k zakončení drátků za sběrnicí nebo nastavení procesu a tvorba databáze trubkových konstrukcí.

„Soutěžit mohou jednotlivci nebo dvou až tříčlenné týmy. Každý tým by měl mít svého garanta, kterým je zpravidla učitel dané školy,“ doplnilPetr Veselý z Ústecké komunitní nadace, která zpravuje Dárcovský fond AGC Automotive Czech.

Zajímavá je i finanční odměna pro vítěze. Vítězní jednotlivci nebo členové týmů v rámci jednotlivých témat dostanou každý 10.000 korun. Jejich školy pak na technické vybavení dalších 30.000 korun, garanti pak obdrží po 5.000 korun. Celkem si tak mezi sebou autoři vítězných řešení zadaných témat mohou rozdělit až 390.000 korun.

AGC Automotive Czech soutěž financuje prostřednictvím svého Dárcovského fondu AGC Automotive Czech, který spravuje prestižní Ústecká komunitní nadace. Ta má na starost organizační záležitosti soutěže. Jednoduché přihlášky si mohou zájemci stáhnout také na webu naší nadace www.komunitninadace.cz a vyplněné poslat na email Komunitní nadace do 20. října. Zadání je nutné zpracovat do 31. ledna 2024.

Soutěž TECHNOwizz byla v roce 2019 oceněna jako projekt roku podporující komunitu v rámci celorepublikové soutěže TOP Odpovědná velká firma. V rámci skupiny AGC obdržela v roce 2020 ocenění CEO AGC. Dárcovský fond AGC Automotive Czech není jedinou aktivitou firmy na podporu technického vzdělávání. Firma dlouhodobě podporuje také vysokoškolské vzdělávání technického směru. Spolupracuje například s TUL v Liberci, UJEP v Ústí nad Labem nebo ČVUT v Praze. Například studentům TUL v Liberci firma přispěla na vývoj studentské formule.

(tz)