Zehnder je topení designové, ale i technicky vyspělé

Jiří Štekr

Snažíte se najít firmu, která vám dodá takový systém vytápění, jenž bude mít špičkové parametry, avšak nejen technické, ale splní i vaše designové představy? Zkrátka, která vám dobře poradí, a ještě lépe vybaví vaše prostory? Pak se zkuste obrátit na společnost Zehnder Group Czech republic s.r.o. Řešení určitě přinese radost a dobrý pocit. Proč, na to odpověděl Ing. Jiří Štekr, vedoucí zastoupení Zehnder Group pro ČR a SR:

Klasické litinové radiátory jsou pro mnoho lidí dávnou, ale hřejivou minulostí. Přesto mají v interiérech i dnes stále své místo. Proč?

Článkový design radiátorů má v dnešních interiérech stále své místo, ale litina, ze které byly dříve vyráběny, pomalu ztrácí na významu. Využívala se totiž s vysokoteplotními topnými systémy. V současné době však domácnosti stále více přecházejí k systémům nízkoteplotním, jako například kondenzačním plynovým kotlům a tepelným čerpadlům, které nejsou schopné zajistit účinnou výhřevnost neefektivních robustních litinových radiátorů. Proto vyrábíme moderní článková otopná tělesa z jednotlivých ocelových trubek. Jejich zásadní výhodou oproti starým litinovým radiátorům je rychlejší a plynulejší regulace. Kupříkladu náš článkový ocelový radiátor Zehnder Charleston se dokáže ohřát z 20 °C na 65 °C během pouhých čtyř minut, což je oproti běžným litinovým tělesům pouhý zlomek času. Umožňují tak reagovat na aktuální požadavky uživatelů. Litinové radiátory se neprodávaly podle výšky, ale podle boční rozteče připojovacích trubek, přičemž nejprodávanější byla 500 mm, která se dnes prakticky nepoužívá. Tím je obtížnější stará litinová tělesa při výměně topného systému nahradit, protože rekonstrukce by musela zahrnovat také výměnu vodovodních rozvodů. Z toho důvodu jsme vyvinuli model Zehnder Charleston Retrofit, který díky shodné rozteči umožňuje napojení na původní potrubí. Design článkových radiátorů se tak v průběhu let prakticky nezměnil, stále nabízí transparentní vzhled s možností čištění, díky čemuž jsou stále více a více oblíbené. Hodí se do každého stylu interiéru, ideálně do rekonstruovaných starších domů. Přizpůsobují se současným požadavkům a napomáhají dosáhnout žádaných úspor při spotřebě tepelné energie.

Vy jste pojali jejich výrobu více designově, umíte vytvořit z „obyčejného“ radiátoru kousek, který je ozdobou interiéru, dominantním prvkem. Jak tuto možnost vnímají čeští zákazníci?

Věřím, že velmi pozitivně. Úroveň kultury bydlení v České republice poslední dobou stoupá a klienti se stále více zaměřují na design produktů, které si pořizují do svého bytu či domu. České interiéry jsou dnes minimalistické, designově čisté, jednoduše příjemné. Což mě jakožto zástupce společnosti, která si zakládá nejen na funkčnosti svých produktů, ale také na jejich vzhledu, velice těší.

A kdo je vlastně vaším klientem? Více domácnosti, nebo firmy?

Takto se to nedá moc rozdělovat… Radiátory Zehnder jsou připravené sloužit jak v bytech, tak i v kancelářích či výrobě. Primárně je dělíme na radiátory koupelnové a bytové, které jsou určené do obytných i komerčních prostor. Škála nabídky je tak široká, že si vybere jak přímo koncový zákazník do svého bytu či domu, tak firemní klientela. A všichni mají zaručenou stejně vysokou kvalitu provedení a dlouholetou funkčnost.

V čem tkví výjimečnost takového článkového radiátoru? A čím je kromě neobvyklého vzhledu užitečný?

Typickým zástupcem článkových radiátorů je u nás již zmiňovaný Zehnder Charleston a jeho výjimečnost spočívá v široké variabilitě. Nabízíme ho v pěti hloubkách od 62 do 210 mm a více než 35 standardních výškách od 26 cm až do úctyhodných tří metrů. Jsme schopni radiátor vyrobit v téměř jakékoli délce, jediným limitem je minimální počet čtyř článků, tedy délka 184 mm, a pak samozřejmě to, co dovolí hydraulika topného systému. Radiátor lze navíc pořídit ve zkoseném, rohovém i obloukovém provedení, takže se přizpůsobí opravdu každému interiéru. Díky článkové konstrukci pak produkuje až 35% podíl sálavého tepla, a zejména u vyšších modelů je zajištěno lepší proudění a teplá voda se může lépe rozvrstvit i při nižších teplotách. Užitečný tedy rozhodně je.

Může si zájemce, milovník designu, navrhnout tvar a barvu radiátoru také sám? Ve spolupráci s vašimi odborníky? Anebo se používají typizované prvky, z nichž se jednotlivé zakázky dávají dohromady?

Jak už jsem zmínil, u článkových radiátorů je možnost tvarového provedení na míru představám klientů a potřeb jejich interiérů. Nicméně pokud bychom se bavili o ostatních radiá­torech, jejich tvar je typizovaný, není možné si jej individuálně navrhnout. I přesto je ale třeba provedení každého radiátoru přizpůsobit konkrétnímu prostoru, do kterého bude instalován. Pro zájemce o koupelnové radiátory jsme proto připravili intuitivní online konfigurátor, ve kterém si stanoví výšku radiátoru podle počtu uživatelů, zvolí účel jeho použití – zda má sloužit k sušení ručníků, nebo i vytápění prostoru, a také způsob vytápění. Následuje výběr barevného odstínu, přičemž standardně máme v portfoliu přibližně 50 barev, ale na zakázku se dá vyrobit téměř jakékoli provedení – celkem dokážeme aplikovat více než 700 odstínů. A to včetně moderní povrchové úpravy Technoline, což je průhledný lak, který nechá vyniknout technologii výroby radiátoru. Navíc je možné také sjednotit barevné provedení připojovací sady tak, aby k sobě vše perfektně ladilo do harmonického celku.

Vím, že si velmi zakládáte na provedení, proto pečlivě školíte montážníky, předáváte jim letité know-how oboru. Oni jsou těmi, kdo vlastně pečují o image vašich produktů, o pověst firmy, značky, svým způsobem také o její budoucnost…

To máte určitě pravdu. Perfektní servis našim koncovým zákazníkům je pro nás opravdu důležitý. A jelikož ho zprostředkováváme skrze naše montážníky, jsou pro nás jejich znalosti o produktech Zehnder a správné montáži klíčové. Proto pro ně pořádáme bezplatná odborná školení, a to jak fyzickou, tak i online formou. Jednotlivá školení se věnují různým tématům od designových radiátorů až po komfortní větrání s rekuperací tepla, které máme rozdělené do několika úrovní. Odborné semináře v České republice a na Slovensku pak pořádáme také pro projektanty a architekty.

Na podzim se chystáte otevřít novou školicí akademii pro spolupracující subjekty, řemeslníky, odběratele. Co bude jejím cílem?

Ano, podařilo se nám přesvědčit vedení společnosti a připravit důstojné prostory pro vzdělávání a odbornou montáž. Akademii budeme otevírat v Sezimově Ústí, kde i sídlíme. Kromě zázemí, vzorkovny a speciálních místností určených pro samotná školení, bude součástí akademie také simulace reálného interiéru se zabudovaným centrálním větráním s rekuperací. Zde budou simulovány různé podmínky, abychom demonstrovali, jak se celý systém chová – jak jej například ovlivní, když se změní vlhkostní podmínky v koupelně při sprchování nebo v kuchyni při vaření. Každý se tak může na vlastní kůži přesvědčit, jak řízené větrání funguje v praxi a jaké přináší výhody.

Pomáhají vám rovněž webináře. Roste o ně zájem?

Webináře jsou dalším nástrojem, kterým se snažíme prohloubit znalosti nejen odborníků v oboru, ale také našich koncových zákazníků. Pozorujeme, že zájem o ně s postupem času roste. Webináře zaměřujeme na zajímavá témata, u kterých cítíme, že je třeba o nich podrobně informovat, okruh výrobků i aktuální novinky. Je zde samozřejmě také prostor pro otázky a odpovědi, což je velmi ceněno.

Už jste zmínil i další váš sortiment, a to ucelené systémy větrání s úsporným, efektivním řešením spotřeby energií. V čem například dnes domácnosti, podle vašich zkušeností, nejvíce chybují?

Velké nedostatky vnímám zejména v rekonstrukcích, kdy jsou starší domy často zatepleny a proběhne u nich výměna oken, ale nikoliv instalace systému řízeného větrání. Takovýmto utěsněním budov se sice sníží tepelná ztráta prostupem, ale nesníží se tepelná ztráta větráním okny. Navíc si takto majitelé objektu v podstatě uzavřou vlhkost v interiéru. V důsledku nedostatečného větrání okny se pak často začnou tvořit na zdech plísně, ve vydýchaném vzduchu se nám špatně spí a jsme více unaveni. I proto si myslím, že naše nová akademie také laikům funkci a benefity řízeného větrání hodně vysvětlí.

A podle čeho by se měly rozhodovat firmy, které hledají nový vhodný systém k topení, větrání, chlazení prostor?

Jednoznačně podle komplexnosti služeb a technické podpory nejen v průběhu celého projektu, ale i po jeho ukončení. V rámci plánování systému větrání nabízíme svým partnerům projekt zpracovaný individuálně vždy pro konkrétní stavební situaci. Novostavba, rekonstrukce, jednopokojový byt nebo rozsáhlý komerční objekt – každá stavba má svá specifika, která je třeba při návrhu zohlednit. V rámci této služby dimenzujeme správný výkon větrací jednotky a ideální rozvody vzduchu, které jsou v případě řešení Zehnder vždy hygienické, s hladkým vnitřním povrchem, a pro správnou funkčnost navržené hvězdicovitě. Jednotlivé komponenty modulárního systému komfortního větrání jsou vzájemně optimálně sladěné a vždy splňují aktuální požadavky na energetickou účinnost. Rovněž nabízíme profesionální poradenství v průběhu realizace, a následně v případě potřeby technický servis, protože na spokojenosti zákazníka nám opravdu záleží.

Zpět k článkovým radiátorům – jaké nejzajímavější stavby s nimi jsou v České republice k vidění?

Jsme potěšeni z rostoucího využití radiátorů Zehnder Charleston pro rodinné domy a vily stejně jako pro větší objekty. Z těch zajímavých mohu jmenovat Hotel Dvořák nebo Vila Libuše v Táboře, Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, Císařské lázně v Karlových Varech, Kafkův dům nebo VŠCHT v Praze.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi 
www.zehnder.cz