Posvícenský knedlík – příloha, na niž se nezapomíná

Září je měsícem, kdy se v některých regionech slaví posvícení. Ty dny jsou plné hojnosti a stoly se prohýbají. Na talíř se servírují často právě knedlíky, které signalizují, že nastává chladnější období, kdy je náš organizmus schopen pojmout i stravu hutnější, která zahřeje. Ne vždy je však čas na posvícení zajet a poveselit se na místě. Nezbývá, pokud si takovou slavnost chcete připomenout, zkusit uvařit pochoutky doma. Začít můžete právě knedlíkem. Ten posvícenský se vám musí zaručeně podařit.

Posvícenský knedlík:

550g hrubé mouky
270 ml mléka
15 g droždí
4 rohlíky
2 lžíce másla
1 vejce
sůl

Rohlíky, nejlépe den staré, nakrájejte na kostičky a osmažte na másle. Vajíčko rozkvedlejte v mléce. Přidejte droždí a míchejte, až se rozpustí. Osolte, zapracujte nejprve všechnu mouku a až nakonec opečené rohlíkové kostičky. Navlhčenýma rukama z těsta vytvarujte kulaté knedlíky přibližně o velikosti tenisového míčku. Rozložte na plech, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple 20 minut kynout.
Knedlíky postupně vkládejte do vroucí osolené vody a vařte 15 minut za mírného varu. Povyjmutí z vody každý knedlík propíchněte vidličkou, aby odešla pára a tak zvaně se nezdrcnul.

Dobrá rada: Každý má rád něco jiného. Posvícenský klnedlík se hodí ke kachničce nebo husičce, pěkně propečené, napěchované několika jablíčky nebo hruškami, samozřejmě nesmí chybět zelí červené ani bílé, je to taková naše klasika. Ale zkusit se může servírovat i k ochucenému pečenému vepřovému nebo zvěřině, podložené kořenovou zeleninou nebo s přílohou z červené řepy dobře kořeněné, podlévané červeným vínem. Každý experiment si jistě najde svého strávníka. A fantazii se meze nekladou.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz