Brynzáky – knedlíky oceněné v soutěži Česká chuťovka

Listopad už je měsíc krátkých dnů. Člověk netráví tolik času venku, láká ho to domů, do tepla. Ke klidu duše a odpočinku těla. Někteří z nás se uchylují k plotně a s chutí se pouští do vaření. Jestli znáte soutěž Česká chuťovka, která je věnována českým výrobcům potravin, pak jste určitě zaznamenali, že jedním z velkých vítězů byly Brynzáky, knedlíky, do nichž se přidává brynza, a které přihlásila k hodnocení firma Knedlíky Láznička. Velmi chutnaly také zástupcům médií, a dostaly tedy i Cenu novinářů. A aby toho nebylo málo, byl šéfkuchař této společnosti Petr Kosiner oceněn titulem Rytíř české chuti. Brynzáky nejsou podle něj prý nic složitého. Zkuste si je tedy s námi uvařit.

Brynzáky:

500 g brambor
400 g brynzy
60 g jemné krupičky
60 g hrubé mouky
1 vejce
2 větší cibule
200 g libovější slaniny
1 až 2 lžíce sádla
sůl

Neloupané brambory uvařte v osolené vodě. Nejlépe den předem.
Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Nadrobte k nim brynzu, zamíchejte, přidejte vajíčko, hrubou mouku a krupičku a propracujte. Brynza bývá poměrně slaná, proto před dochucením solí raději těsto ochutnejte.
Z těsta odtrhávejte středně velké kousky a ty vařte nejlépe v páře 10–15 minut.

Slaninu nakrájejte na větší kostky a opečte na pánvi. Ve vypečeném tuku orestujte také nakrájenou cibuli, případně pod ni použijte trochu sádla.

Horké knedlíčky polijte slaninou a cibulkou a servírujte. Neskutečně si pochutnáte.

Dobrá rada: Kdyby se vám stalo, že těsto tak zvaně poteče, nebojte se přidat více hrubé mouky. Aby ale příliš neřídlo, je dobré pracovat právě s pořádně vychladlými bramborami. A poměrně rychle. Nepleťte si také hrubou mouku s krupičkou. Ve firmě Knedlíky Láznička se používá jemná dětská krupička, je lepší, lépe se provaří, knedlíky jsou chutnější. Knedlíky z hrubé krupice mají jinou chuť i strukturu, z hrubé mouky by byly zase tužší. U bramborových knedlíků platí základní pravidlo, že čím je větší podíl brambor vzhledem ke krupičce, tím bude knedlík nadýchanější.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz