Víte, že máme chlebového someliéra?

Dovedete si představit svět bez chleba? Tato základní potravina, která nás provází celým životem, má svůj vlastní svátek, jenž každoročně připadá na 16. říjen. V roce 1945 ho vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství jako den boje proti hladu. Při letošní oslavě Světového dne chleba a pečiva představil Svaz pekařů a cukrářů v ČR nový edukativní projekt Chlebový someliér, jehož tváří se stal odborník Stanislav Janíček.

Ten se pekařině věnuje již od svého dětství, v oboru působí už 25 let a prošel přitom různými profesemi. Cílem projektu Chlebový someliér je šířit povědomí o chlebu, pečivu a pekařině a předávat široké veřejnosti zajímavé informace na toto téma. Klíčovým komunikačním kanálem bude série edukativních videí, jež budou pravidelně zavěšována na nových webových stránkách www.chlebovysomelier.cz a na sociálních sítích Facebook (Chlebový someliér), Instagram (chlebovy_somelier) a YouTube kanále (@Chlebovysomelier).

„My pekaři v České republice, Světový den chleba a pečiva slavíme různými akcemi – odbornými konferencemi, dnem otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu nebo setkáváním pekařů. To vše jsou způsoby, jak propagovat chléb jako nepostradatelnou lidskou potravinu a jak si připomenout jeho důležitost,“ řekl při této příležitosti Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Jemu patřily i následující otázky:

Co si ale vlastně představit pod označením chlebový someliér?

Člověka, který se věnuje celý život pekařině, specialistu, který umí nejen péct, ale ovládá pekařskou technologii a provozy nejen v ČR, ale i v zahraničí. Zároveň musí mít vytříbenou chuť, zkušenosti s testováním a posuzováním chleba.

A jeho role ve vašem svazu?

Se Stanislavem Janíčkem spolupracujeme již řadu let, je pravidelným komisařem na našich soutěžích, konzultujeme s ním naše aktivity a je pravidelným hostem na našich akcích. Nyní jsme se rozhodli, že on je tím pravým stát se tváří našeho projektu Chlebový someliér.

Je to také odborník, který má zvláštní schopnosti k rozeznání chuti různých druhů chleba? Znalec se speciálním nadáním?

Musí každých pět let absolvovat test senzorického hodnocení a absolvovat kurz na VŠCHT. V minulosti se účastnil nejrůznějších pekařských soutěží, kde nyní působí jako jejich komisař. Je to pekař a technolog, který prošel nejrůznější posty v oboru od pekaře na směně až po technologa, který školí pekaře v ČR i zahraničí.

Nebo by mu spíše slušelo označení reprezentant oboru, který svým charizma může nadchnout ostatní?

Obojí. Nejen profesionál z odvětví, ale i člověk, který musí umět komunikovat, a jak jste naznačila, reprezentovat. Zároveň nadšenec a srdcař tohoto oboru, který může přiblížit
pekařinu nejen mladé generaci.

tten by Adobe Photoshop? 4.0
Keywords: bochník;bread;Chléb;pe?ivo

Svaz pekařů a cukrářů v ČR se snaží propagovat řemeslo zejména mezi mladými. Daří se to? A čím to, že se jich do učení tolik nehrne? Vždyť jde o obor voňavý, chutný, tolik potřebný…

Řekl bych, že se to pomalu zlepšuje, v současné době jsou naplněny třídy tohoto oboru. Ale my nespíme na vavřínech a chceme i v budoucnu intenzivně pracovat na tom, abychom našemu řemeslu v ČR dali opět zasloužený respekt. Myslím, že je aktuálně o studium větší zájem také díky nově vznikajícím bistro pekárnám – jako jsou např. Zrno Zrnko, Nordbeans, Eska apod., kde ceny pečiva a chleba jsou výrazně vyšší, a tak si mohou dovolit platit pekaře lépe než klasické pekárny.

Vraťme se ke chlebu. Tušíte, kolik druhů se ho vyrábí v České republice?

Nevím přesně, ale určitě jsou to desítky druhů… A troufám si tvrdit, že máme téměř nejširší sortiment na světě.

Jakému chlebu dáváte vy osobně přednost na talíři?

Rozhodně vím, že bez chleba si nedokážu život ani představit, a vždy, když se vracím z dalekých cest dovolené nebo služební cesty, tak se těším na ten náš dobrý český chléb. Bez nadsázky je pro mě chléb základní potravinou a preferuji ho víc než pečivo. Takový čerstvý chleba pěkně vypečený a křupavý namazaný máslem, tak to je pro mě doslova mňamka.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi