Chalupnický vločkový knedlík – příloha, která potěší a dodá energii

Těžko uvěřit, kolik variant knedlíků se dá uvařit. Když budete listovat Velkou knedlíkovou kuchařkou, zjistíte, že nápadů, jak zpestřit škálu příloh na talíři, je nespočet. Ten, kdo má rád ovesné vločky, určitě nepohrdne knedlíkem z nich. Jde o chutnou obměnu, která se může natrvalo zapsat do vašeho jídelníčku. Navíc jsou ovesné vločky cenným zdrojem mnoha látek, za které vám organizmus jen poděkuje. A jestli jste ovesným vločkám dosud na chuť nepřišli, možná to právě tento knedlík změní.

Chalupnický vločkový knedlík:

550 g hrubé mouky
150 g ovesných vloček
270 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 vejce
1 lžička soli
špetka cukru

Mouku smíchejte s vločkami, solí a cukrem. Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte pár minut pracovat. Po chvíli nalijte do mísy k mouce, přidejte vajíčko a propracujte.

Těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte knedlíky. Nechte zakryté na válu nebo prkýnku asi 20 minut kynout. Nakonec vařte 20 až 25 minut v páře nebo osolené vodě. Přesná doba varu se odvíjí od velikosti šišek.

Pokud jste knedlík připravovali v páře, nezapomeňte ho po uvaření na několika místech propíchnout špejlí nebo vidličkou.

Dobrá rada: Určitě vystačíte s jediným vajíčkem, a to i na kilo mouky. Pokud ale chcete mít knedlíky hezčí barvy i lahodnější chuti, přidejte ještě jeden žloutek. Tedy na kilogram mouky jedno vajíčko a jeden žloutek. Určitě tím nic nezkazíte. Chce to jen vyzkoušet a držet se toho, co vám bude více vyhovovat.

A s jakými pokrmy se vločkový knedlík podává? Vyzkoušejte si to a podle toho se řiďte. Někomu bude dobře pasovat k ostřejšímu guláši, nebo pikantnějšímu masu v zelenině. Někomu sedne ke špenátu a pečenému hovězímu, dalšímu třeba ke španělskému ptáčku.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz