Flotilové auto roku 2023 – Fastback Peugeot 408

Když se řekne „firemní vůz“ mnozí si představí kombi, manažerskou limuzínu a možná i SUV. Dynamický fastback Peugeot 408, který letos českou anketu Flotilové auto roku vyhrál, je tedy tak trochu překvapením. Nicméně, podíváte-li se tomuto atraktivnímu vozu pod kapotu, zjistíte, že to vlastně tak překvapující není. Většinou ho totiž pohání plug-in hybridní motor. Ten je výhodný z hlediska provozních nákladů, které jsou, jak je známo, u firemních vozů alfou i omegou.

Titul Flotilové auto roku je pro Peugeot o to cennější, že se mu ho podařilo získat poprvé v historii. V uplynulých letech se sice pravidelně umisťoval na stupních vítězů jednotlivých kategorií, nejvyšší ocenění mu však až dosud unikalo.

Tento titul je oceňovaný zejména v oblasti fleetových prodejů. Rozhoduje o něm porota tvořená 150 správci vozových parků významných českých firem. Ti se sešli 21. září na polygonu v Hradci Králové, aby nominované vozy otestovali a rozhodli o vítězi. Fastback Peugeot 408 svými jízdními vlastnostmi porotce nepochybně zaujal, dle pořadatelů akce byl totiž nejvíce testovaných vozem ze všech kandidátů. K vítězství v anketě však významnou měrou přispěl i atraktivní design, za který byl tento vůz na začátku letošního roku odměněn i prestižním mezinárodním oceněním Red Dot Award 2023 v kategorii Produktový design.

Dalšími argumenty vozu Peugeot 408, které jsou významné zejména z pohledu firemních klientů, jsou dva plug-in hybridní pohony o výkonu 180 nebo 225 koní. Před několika dny se nabídka motorizací rozrostla i o mild-hybrid a v příštím roce dorazí Peugeot 408 také jako 100% elektromobil.

V anketě Flotilové auto roku značka Peugeot v uplynulých letech slavila řadu úspěchů díky prvenstvím v jednotlivých kategoriích. Například v loňském roce Peugeot 308 SW zvítězil v kategorii Referentské vozy, v roce 2021 Peugeot e-208 v kategorii Elektrické vozy a v roce 2020 Peugeot Partner v kategorii Užitkové vozy.

(tz)