Ořechové tvarohové knedlíky s datlemi a meruňkami – příloha, která vás vysvobodí z předvánočního stresu

Doba předvánoční si žádá i změnu jídelníčku. Nemusíte se nutně postit, ale klidně lze vynechat maso a těžší jídla, aby organizmus byl naladěn na bohatý stůl štědrovečerní až silvestrovský. Zkuste odlehčit třeba ne tolik známými tvarohovými knedlíky, do nichž patří i trocha fantazie. Určitě nebudete zklamáni.

Ořechové tvarohové knedlíky s datlemi a meruňkami:

350 g měkkého tvarohu baleného ve staniolu (ne ten ve vaničce)
100 g hrubé mouky
100 g jemné krupičky
100 g brambor
80 g změklého másla
1 vejce
špetka soli

Náplň:
200 g mletých ořechů
(doporučuje se také směs vlašských ořechů a mandlí)
100 g sušených meruněk
6 vypeckovaných datlí
půl lžičky skořice
1 lžička medu (lze vynechat, pokud jste např. na med alergičtí)

Datle a meruňky nakrájejte nadrobno nebo namelte. Smíchejte s mletými ořechy, ochuťte skořicí a propracujte na kompaktní hmotu. Podle chuti případně doslaďte medem. Sušené ovoce je ale už dost sladké, takže náplň raději předem ochutnejte.

Brambory uvařte doměkka a nechte zcela vychladnout. Zastudena je nastrouhejte najemno. Změklé máslo dobře prošlehejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli. Přidejte strouhané brambory, krupičku s moukou a propracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny odpočinout v lednici.

Oddělujte kousky těsta a dlaněmi z nich vytvořte tenkou mističku s důlkem. Naplňte náplní a pevně spojte okraje. Tvar knedlíků ještě lehce upravte dokulata. Vařte 10 až 15 minut v mírně vroucí osolené vodě nebo v páře.

Dobrá rada: Rozhodně není třeba se bát nové receptury. Vytvořit tyto knedlíky není zas až tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pro strávníky u vás doma mohou být dobrou alternativou bezmasé večeře i potěšením pro chuťové buňky strávníků. Když je zapijete dobrým bylinkovým čajem, třeba šípkovým, lipovým nebo hruškovým, pohoda vaší mysli i těla bude jednoznačná. A ješte k tomu sklidíte zasloužený obdiv. A sušené meruňky, datle, ořechy a mandle jsou v tomto čase u vás doma určitě k mání. Při servírování nezapomeňte lehounce poprášit cukrem, můžete posypat oříšky a polít rozpuštěným máslem.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

http://www.velka-knedlikova-kucharka.cz