Výjimečné české ovocné likéry: příroda a řemeslo

Ratafia, přírodní ovocný likér s tisíciletou tradicí, je typický pro středomořské oblasti Španělska a Itálie a severovýchodní Francii. Nyní se díky malé rodinné firmě manželů Kleinerových z moravského Žešova u Prostějova dostávají ovocné likéry RATAFIA do prodeje i v ČR a SR v podobě originálních čistě přírodních ovocných likérů bez aromat a syntetických složek Ratafia Almond Spirit. V nabídce jsou tři – Mandlička, Višnička a Jeřabinka. Všechny likéry jsou čistě přírodní, v ověřené biokvalitě a jako první a dosud jediné přírodní mandlové likéry na světě s certifikací košer. Výhradním distributorem likérů Ratafia Almond Spirit v České republice a na Slovensku je společnost Ultra Premium Brands.

Tvůrkyní receptur originálních přírodních mandlových likérů Ratafia Almond Spirit je Růženka Kleinerová, manželka uznávaného lihovarníka Jana Kleinera, který podle jejích receptů namíchal tři ovocné likéry, které zaujaly i porotu jedné z nejprestižnějších mezinárodních soutěží hodnotících alkoholické nápoje San Francisco World Spirits Competition, která dvěma z nich udělila nejvyšší možné ocenění v soutěži dvojitou zlatou medaili (Double Gold).

Více než 25 let zkušeností v oboru lihovarnictví zavedly manžele Kleinerovy dál za hranice prosté výroby. „Naší vizí je spojit přírodu s naším řemeslem, a nabídnout tak čistou chuť, která odráží naše hodnoty – čistý ovocný přírodní mandlový likér bez syntetických náhražek a aromat,“ řekl Jan Kleiner a dodal: „Procestovali jsme svět, abychom v Kalifornii objevili autentickou chuť a vůni mandlí, které splňují naše standardy. V Kalifornii se nachází na 7600 farem, které jsou z 91 % vlastněny rodinami pěstujícími mandle po generace. Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme spolupracovat s farmáři, kteří se věnují udržitelnému zemědělství, a nabídnout tak čistou a vytříbenou chuť mandlí v našich likérech Ratafia Almond Spirit. Té opravdové pocty se nám dostalo od jednoho z farmářů, který po doušku našeho likéru pronesl, že se cítí, jako by se procházel po svých rozkvetlých mandloňových sadech.“

K produkci 100 000 lahví mandlových likérů je nejprve zapotřebí vykoupit od farmářů 45 tun vysoce kvalitních vyloupaných mandlí. Následně se pomocí speciální technologie, reflektující postupy moderní vědy, které se využívají například také v oblasti výroby luxusních parfémů, získá z těchto plodů nejjemnější, dokonale aromaticky vyvážená mandlová silice (poznámka: cena 1 kg mandlové silice je přibližně 1000 euro), jež uchovává všechny důležité složky, bez nichž se nedá dosáhnout co možná nejlepšího výsledku. Jak říká sama autorka receptů Růženka Kleinerová: „Jadérka mandlí není vhodné zpracovat stejným způsobem jako jejich dužinu, protože veškeré esenciální silice jsou v dužině uchovávány na jiné bázi než v samotném jadérku, které přechovává svůj genetický potenciál, a proto se v nich shromažďují nejcennější aromatické látky.“

Ovocné složky likérů Ratafia Almond Spirit, tedy šťávy z višní a aronií, pocházejí od certifikovaných biopěstitelů napříč Evropou. Samotné likéry pak vznikají v rodinném lihovaru v Žešově u Prostějova. Výsledkem jsou výrobky s označením košer, které se tak pyšní nejvyšší možnou kvalitou 100 % přírodního produktu.

Soutěž San Francisco World Spirits Competition (SFWSC) byla založena v roce 2000 a jde o největší soutěž svého druhu v Severní Americe a jednu z největších a nejvýznamnějších soutěží tohoto druhu na světě. Přibližně 5500 vzorků lihovin letos hodnotilo v slepých degustačních testech na 70 porotců z řad renomovaných odborníků na alkoholické nápoje, jako jsou destilatéři, mixologové, novináři a sommeliéři z celého světa. Porota ocenila přírodní ovocný višňo–mandlový likér Višnička a ovocný likér z aronie (černých jeřabin) s dotekem mandle Jeřabinka v letošním nabitém ročníku likérů hned dvojitou zlatou medailí (Double Gold). Třetí vzorek od stejných autorů, s názvem Mandlička, získal medaili bronzovou. Podobného uznání se nedostalo v naší novodobé historii ještě žádným tuzemským ovocným likérům. Dvojitou zlatou medaili obdrží produkt pouze tehdy, když mu všichni porotci jednomyslně udělí zlatá ocenění.

Výhradním distributorem likérů Ratafia Almond Spirit v České republice a na Slovensku je společnost Ultra Premium Brands a Ratafia Almond Spirit je jedinou českou značkou v jejím širokém portfoliu nejkvalitnějších a nejluxusnějších alkoholických nápojů z celého světa.

Originální přírodní ovocné mandlové likéry je možné ochutnat a koupit v exkluzivní prodejně Warehouse #1 společnosti Ultra Premium Brands (Sokolovská 105, 186 00, Praha 8 – Karlín) nebo na e-shopu.

(tz)